Vannak olyan kezdő technikák, amelyeket egyértelműen minden “iskola” ide sorol, hiszen ezek mutatják be azokat az alapokat, amelyre később már akár egyedül is építhetsz. Vannak olyan technikák, amit nem feltétlenül egy alap-tanfolyamon tanulhatsz meg, hanem esetleg egy “második” körben haladó tanfolyamon már, vagy önmagában külön oktatáson. A következőkben azt a 9 patchwork alaptechnikát szeretném röviden bemutatni, amivel egy (hosszabb) kezdő tanfolyamon találkozhatsz. Természetesen a szelektálás kicsit szubjektív, ez nem jelenti azt, hogy minden oktatáson biztosan ezekkel a technikákkal, mintákkal fogsz találkozni.

1. Angol papírtechnika- nagymama virágoskertje

Az egyik alap technika, amivel szinte biztos, hogy bármilyen tanfolyamon találkozhatsz -kivéve, ha a kézi varrással nem foglalkoznak- , az az un. angol papírtechnika, aminek a legrégibb mintája, a Nagymama virágoskertje. Ez a klasszikus minta hatszögekből áll, amit jellemzően papírsablon segítségével készítettek és varrtak meg. Hátránya, -ha lehet ezt így mondani- hogy teljesen kézzel készül, ami rettenetesen időigényes, viszont a végeredmény annál különlegesebb, szebb és értékesebb lesz. Az alapminta hatszögekből áll, ahol egy középső hatszöget másik 6 darab hatszög keretez, ezzel adva ki a jellegzetes virágmintát.

 

A fenti táska készítéséről itt találsz további képeket: Nagymama virágoskertje női táska.

Ha azt hiszed, hogy a mai felgyorsult világunkban ez nem éppen egy közkedvelt darab, akkor nagyon tévedsz. Reneszánszát élik a papírsablonos technikával (vagy éppen ennek valami modernebb változatával) készül kézimunkák. A különbség csak annyi, hogy nem feltétlenül a klasszikus “nagymama” mintával fogsz találkozni. Az egyik változata amikor a hatszögeket tovább bontják kisebb elemekre (természetesen ezek a hatszögek már nem is 2-3 cm-es darabok!!) és ezzel különleges kaleidoszkóp mintát, vagy un. millefiori (ezervirág) mintát adnak egy-egy “virágnak”. Az alábbi képen Katja Marek New hexagon című munkája látható. Ha szeretnéd megvarrni, regisztrációért cserébe tölts le a mintát Katja oldaláról: The New Hexagon

Katja Marek új hexagonja

És ha már a millefiorinál tartunk, akkor érdemes megnézni Hammerstein La Passacaglia elnevezésű mintáját, amit a foltos szlengben mindenki csak millefioriként emleget. Lehet meglepő, de a technika ezeknél a daraboknál is ugyanaz, ami a nagymamánál. És lehet, hogy ma még azt hiszed, hogy te “soha”, majd egyszer csak azon kapod magad, hogy már benne is vagy a Millefiori/La passacalgia facebook csoportban és keresed a lehetőséged hol lehet hozzájutni a híres könyvhöz. 🙂

Asa Holmér Kék Passacagliája

Wendy Welsh munkája

 

Én pl. tervezem, hogy készítek ezzel a mintával egy női táskát! De, Pszt! Ez még titok! 😉 és igen egyszer a teljes falvédőt is szeretném… 🙂 Imádtam varrni! A 2015 évi Magyar Foltvarró CÉH pályázatára készült pályamunkánkról itt olvashatsz bővebben: Így készült: A törött tányérok.

Szintén Hammerstein mintája alapján készülő Moncarapacho-m:

És végül egy saját tervezésű Millefiori a Muránói üvegminták hatására.:)

2. Kézi applikáció

Az applikálás a rátétminta. Bizonyára már láttál kedves kis babatakarókat különböző figurákkal díszítve. Ezek a minták már géppel készülnek, de ez is egy kézzel készült változatból nőtte ki magát. 🙂 Való igaz, hogy a különböző gépi applikációs technikák mellett ritka, ha valaki kézi applikációt választ. Nagyon időigényesek ezeket elkészíteni, így a leggyakrabban kisebb darabokon találkozhatunk velük. Az előnye, hogy nagyon szép darabokat lehet vele készíteni, akár ici-pici foltokból, hiszen a cérna láthatatlan marad. Klasszikusnak számít közülük Sunbonnet Sue, aki a század elején egy mesekönyv illusztráció volt, de hamarosan elterjedt a foltvarrásban igen népszerű applikációként.

A japán patchwork táskákat érdemes megnézni.Nemcsak a színviláguk és az anyaghasználatuk jellegzetes, de igen sok benne a kézi applikálás, vagy csak egyszerűen a kézi varrás. Ha japán takarókra vagy kíváncsi, akkor nézd meg a 2015. Pécsi kiállításról készült bejegyzésemet: Japán foltcsodák Pécsett

Az alábbi szemüvegtok elkészítéséről pedig itt találsz további információt: Patchwork szemüvegtok rátétmintával

De a kézi applikáció különböző változatai az baltimorei minták, vagy a hawaii applikáció.

De külön kategóriába soroljuk az un: “negatív applikáció”, amit leggyakrabban a mola technikával azonosítunk,

de negatív applikációs technikával készülnek Alabama Chanin gyönyörű ruhái is:

Forrás: Pinterest

Akárcsak ez a pénz és irattárca:

3. Gépi applikáció

A gépi applikáció napjainkban igen elterjedt. Találkozhatsz velük babatakarókon, babaszoba kiegészítőkön, de felnőtteknek való darabokon: táskákon vagy lakásdekorációkon is előszeretettel alkalmazzák őket.

 

A foltvarráshoz szükséges eszközöknek külön iparága épült erre. Sorra jelennek meg újabb és újabb anyagok, eszközök, amelyekre a gépi applikációt teszik gyorsabbá és könnyebbé.

4. Kunyhó minta , bírósági lépcső

A kezdő blokkok közül az egyik legnépszerűbb a kunyhó minta. Egyszerű csíkokból áll, amelyek körbe építése adja ki a mintát. A kunyhó egyik variációja a bírósági lépcső minta. Az elkészítéséhez többféle technikát lehet alkalmazni, a felhasználása pedig nagyon sokoldalú!

Az őszi hátizsákban is megjelenik a kunyhó minta:

De ennek a színes párnának is az az alapja:

Tudtad, hogy a szobai papucs is kunyhó mintával készült? 🙂

5. Négyfoltos blokkok

A klasszikus foltvarrás elemei a blokkok. Egy blokk több kisebb egységre oszthatóak. Innen az elnevezés, hogy egy blokkot négyfoltosnak (négy foltra osztható) vagy éppen és kilencfoltosnak (kilenc foltra osztható) nevezünk. természetesen a négyfoltosak a legegyszerűbb egységek, de ha ezt valaki megtanulja, hogyan kell megvarrni őket, akkor bátran varrhat olyan blokkot is, ami ennél sokkal több foltból áll! 🙂

Az alábbi terítőben a csillagminta négyfoltos darab. Bővebben itt olvashatsz az elkészítéséről: Őszi terítő fűrészfogas csillaggal.

A következő terítő is egy összetettebb darab, de nagy része egyszerű négyfoltos elemekből áll. További képeket itt találsz: Terítő a tengerpart színeivel.

5. Kilencfoltos blokkok

A kilencfoltos blokkok abban különböznek a négyfoltosoktól, hogy az alapminta kilenc egységre osztható. Az is jellemző, hogy ezeknél az összetettebb mintáknál már gyakrabban használunk gyors-technikákat. Az alábbi terítő kilencfoltos egységekből tevődik össze.

És ez a darab is kilencfoltos “csillagokkal”van díszítve. 🙂 További részleteket itt találsz róla: Kék-bézs terítő

Az alábbi quiltet Valki Andrea készítette:

A harc blokk terítő szintén kilencfoltos blokkokból áll, de külön érdekessége, hogy a blokkok színezése összemossa azok határait. A minta kétféle blokkból készült. Megtalálod a két blokkot benne? 🙂

7. Drezdai tányér és legyező

A körcikkek varrásának is több elterjedt variációja létezik. Lehetnek lekerekített végűek, vagy hegyesek, az elkészítés módja a kiválasztott mintától is függ. A legyező minta a drezdai tányér kistestvére, mert csak egy vagy esetleg két negyedből áll össze.

8. Részeg ember lépése

A részeg ember minta az íves varrást jelenti elsősorban. Ez sokaknak mumus. Nem nagyon szeretünk “részeg embert” varrni. Talán mondhatjuk azt is, hogy nem is “divatos” az alapminta. Lehet ez így van, nem divatos, és macerás is, de azért láttunk már New York Beauty-t, ugye?

 

New York Beauty terítő. Szeretnél Te is ilyet készíteni? Elárulom, hogy ennek a mintának a nehézségét – a látszat ellenére- nem az aprólékos rész adja, hanem az íves varrás. További képeket találsz még az elkészítéséről itt: Asztalterítő New York beauty mintával

Valki Andrea Rózsaszín álom takarója, ami nem csak New York beauty-s köríveket tartalmaz, hanem középen egy iránytű mintát is. 🙂

Ha már emlegettem az iránytű mintát. Igaz, hogy a csúcsos részek megvarrása már inkább haladó technika (papírra varrás) de a félrkörívek itt sem maradnak el.

Martin Péterné Ildikó Türkiz szépsége. 🙂

Ez padig az un. Pickle dish minta. Szintén íves varrás az alapja.

9. Katedrál ablak technika

A katedrál ablak egy speciális technika, ami az anyag hajtogatásával jön létre. A kézzel varrott alapmintán túl számos változata létezik. Lehet géppel is varrni és az elrendezésen is változtatni, így új mintákat hozhatunk létre. Igen anyagigényes, így jellemzően kisebb darabok elkészítéséhez alkalmazzuk, vagy díszítő motívumot készítünk vele.

Az alábbi párna az alapmintának már egy változata, az un. rétegzett katedrál ablak. Kicsit másképpen is készül. 🙂

De készíthetünk belőle különleges karácsonyi díszeket is. 🙂


Neked melyik minta (technika) a kedvenced? 🙂

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. 2021. júliusban elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!