A napokban megkeresett egy kezdő foltvarró. Elmesélte, hogy a lakóhelyén nem tud beszerezni változatos mintázatú, foltvarráshoz jól használható anyagokat, de hamarosan lehetősége lesz Budapesten bevásárolni. Azzal a kérdéssel fordult hozzám, hogy mivel ez igen ritka alkalom, ezért szeretne nagyon “okosan” vásárolni.

Szerencsére, ma már Magyarországon is hozzá lehet jutni a jó minőségű foltvarrásra kitűnően használható pamutvásznakhoz. Az való igaz, hogy ezek nagy részét Budapesten, vagy esetleg egy webáruházon keresztül tudjuk beszerezni. Korábbi írásaimban már említettem, hogy a foltvarrás eredetileg az újrahasznosításról szól, ezért érdemes körülnézni a kiselejtezett ruhák között a saját házunk tájékán, vagy elmenni a közeli használt-ruha kereskedésbe és kiválogatni azokat a ruhadarabokat (vagy lakástextileket) amit fel tudunk használni. Emellett, ma már külön iparág nőtte ki magát a patchwork anyagok forgalmazása és gyártása.
A foltvarróknak megvannak a kedvenc lelőhelyei, vagy beszerzési forrásai. Most különösebb reklám nélkül, szeretném először is az újonnan megvásárolható anyagokat csoportosítani:

Nézzük meg milyen anyagok közül választhatunk?

Olcsóbb anyagok – pakisztáni pamutvásznak

A pakisztáni pamutvásznak a legolcsóbb anyagok (lehet vannak ennél olcsóbbak is, de azok használatát már nem javaslom) Ezek az anyagok 900-1200 Ft körüli méteráron kaphatóak. Előnyük, hogy 140 cm szélesek, kicsit kartonos a tapintásuk, könnyű velük dolgozni. Hátrányuk, hogy beavatáskor deformálódnak, a sötétebb anyagok eresztik a színüket és általánosságban elmondható, hogy a színeik nem tartósak. Rendszeres használat után igencsak megkopnak a színek, így ha tartós szép darabot szeretnénk készíteni, akkor nem javaslom ezeknek az anyagoknak a vásárlását. A kezdőknek szoktam elsősorban ajánlani őket, mert “kísérletezésre” nagyon jól használhatóak. Ha esetleg mégis elrontasz valamit nem fog megszakadni a szíved, ráadásul tényleg könnyen varrhatóak ezek az anyagok. A vásárlásakor előfordulhat, hogy az adott üzletben meg van szabva egy minimum mennyiség, amit leszabnak ezekből az anyagokból. Nem mindenhol lehet 10 cm-es egységeket vásárolni! 🙂 Előfordul, hogy minimum 30 vagy akár 50 cm a legkisebb vásárolható mennyiség. Ez akkor okozhat problémát, ha olyan darabot szeretnénk készíteni, amiben sokféle anyag van, de egy-egy színből kevésre van szükség. Éppen ezért a pakisztáni anyagokból néhány színt érdemes megvásárolni, de azt azért nem árt szem előtt tartani, hogy 10 féle színből felesleges 50 cm széles darabokat venni, mert egyáltalán nem biztos, hogy el fogod használni. (hacsak nem kezdesz azonnal sorozatgyártásba.) Én ezeket az anyagokat inkább táskabelsőnek használom, vetexel megerősítve. Oda jól elhasználhatóak az 50 cm-es darabok, “olcsóbb” lesz tőle a kész darab elkészítése, és nem szakad meg a szívem, ha a táska belseje egy kicsit veszít a színéből idővel.

Az alábbi képeken többféle minőségű anyagot láthatsz. Elsősorban egy-egy darab megvarrásához készültek a “színskálák”. Az apró pöttyösek pakisztáni anyagok, az apró mintásak német anyagok. A nagyobb mintásak, vagy különlegesebb színvilágúak pedig designer anyagok.

Designer anyagok

Sok helyen tudunk már vásárolni minőségi pamutvásznakat is. Jellemző ismérvük, hogy nagyon jó minőségűek. Az anyagok beavatás után sem veszítenek a színükből, nem deformálódnak. További előnyük még, hogy komplett kollekciókat tudunk belőle vásárolni. Hátrányuk, hogy csak 110 cm szélesek, és igen drágák. Az áruk 2000 ft-tól akár 4500 Ft-ig terjedhetnek. (sőt még van, ami ennél is drágább anyagok)
Ha “okosan” szeretnénk designer anyagot venni, akkor először is érdemes pontos anyagszükséglettel menni a boltba és úgy vásárolni. Ha nincs konkrét terved, akkor két megoldás lehetséges: tapasztalatom szerint, 30 cm-nél kisebb csíkokat (vagy kövér negyedeket 45 x 55 cm) csak akkor érdemes vásárolni, ha vagy nagyon sokféle -összeillő!!- anyagot veszel, de ha csak pár darabot szeretnél beszerezni, akkor érdemesebb egy darabból minimum fél métert vásárolni, de lehet inkább 60-at, mert tuti, hogy a konkrét darab megvarrásánál derül ki, hogy hiányzik még az a 10 cm.
Ha valaki teljesen kezdő és nem szeretne csak a szekrénynek vásárolni, akkor nem érdemes elcsábulni!! 🙂 Figyelni kell rá, hogy és anyagokat vásárolj, amelyek egymással jól kombinálhatóak. Inkább érdemes apró mintás anyagokat vásárolni, mert azokat könnyebben fel lehet darabolni (nem kell annyira figyelni a mintára) Javasolni tudom továbbá, hogy válassz ki egy neked tetsző színkombinációt (ami mondjuk a lakásdekorációban jól felhasználható) és azokból vásárolj először be. A kedvenc színeidből szívesebben fogsz alkotni. Felesleges bevásárolni a szivárvány minden színéből csak azért, hogy “olyan is legyen otthon”. Nálam is előfordul, hogy a türkiz minden árnyalata megtalálható és igen gyakran elő is kerülnek a munkáimban -sőt mivel van belőlük tartalék is, ezért az új terveknél is hamarabb jut eszembe ezeket használni. 🙂 És fordítva is igaz: kevés lila anyagom van, mert lilát ritkán használok, a piros pedig egyenesen hiánycikk nálam. De a minap éppen vásároltam 2-3 piros (inkább meggybordó) darabot, mert próbálok a vásárlóim igényeinek megfelelően változatos maradni a színeket illetően is. Tény, hogy pirosat konkrét darabok megvarrássahoz vásároltam, nem “csak úgy”.

Nagyobb mintás anyagok

A designer anyagoknál érdemes azért egy-két nagyobb mintát is megvásárolni -és hozzá a kiegészítő színeket, és vagy mintákat. Vannak darabok, amelyek nagyon mutatósak lesznek a nagy-mintás anyagokkal. De arra figyelj, hogy csak azért ne vegyél meg egy nagy-mintás anyagot, mert tetszik! Főleg az a csapda ebben, hogy ezeknek az anyagoknak mindig valami sajátos színezése van. -tehát nehéz hozzá illőt választani! Ez esetben könnyen előfordulhat, hogy nem érsz el mást vele, csak azt, hogy néha előveszed, megnézegeted, megsimogatod, majd visszateszed a szekrény aljára. Ha nincs hozzá illő anyagod, akkor nem tudod felhasználni -foltvarrásra biztosan nem. Tehát, nem lebeszélni szeretnélek a nagy-mintás designer anyagok vásárlásáról, hanem inkább csak arra szeretnélek figyelmeztetni, hogy ha megtetszik egy anyag, akkor okosan vásárolj! Próbálj kicsit előre gondolkodni, hogy vajon mire tudod felhasználni, mit tudsz vele kezdeni, van-e hozzá megfelelő kiegészítő darabod, amiből meg tudsz varrni valami szép patchwork mintát!

Érdemes-e előre levágott darabokat vásárolni?

Külföldön igen elterjedt – főleg a designer anyagot forgalmazók körében- az un. Precut (előre levágott darabok megvásárlási lehetősége. Ezek a darabok jellemzően össze vannak csomagolva a saját testvér-darabjaival. A méretük igen változatos lehet. A kövér negyedtől (ami egy yard anyag negyede, jellemzően 45 x 55 cm) kezdve az apró kicsi darabokig (ilyen pl. a layer cake, ami 42 db 25 x 25 cm-es darabból áll) Magyarországon nagyon kevés helyen árulnak ilyen előre levágott anyagcsomagokat. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a mi pénztárcánkhoz mérten igen borsos áron kaphatóak. Tény, hogy nagyon különleges kollekciókhoz juthatunk hozzá. Bár azt ígérem, hogy nem céja a bejegyzésnek a reklám, de hogy lásd pontosan miről is beszélek érdemes megnézni a Qultive webshopját, mert ők kifejezetten ilyen anyagcsomagokra specializálták a kínálatukat. Személyesen találkozhatsz jelly-rollokkal a a Meseboltban is. Az előbb említett kövér negyedekhez több boltban is hozzá lehet jutni és akár külön-külön is megvásárolhatod őket. Van ahol csak személyesen tudsz válogatni ezekből a kínálatokból: Ilyen pl. a Hobbyművész , Foltvarázs, alkalmanként a Kell-me és a Fabrika webshopban is találkozhatsz előre vágott darabokkal.
Mégis, ha kezdő vagy azt javaslom, hogy egyelőre ezeket csak nézegesd, ismerkedj a mintákkal, színvilággal, de ne ezzel kezd a “bevásárlást”! 🙂

Összefoglalva, mire érdemes figyelni anyagvásárláskor?

  1. Érdemes előre megtervezni mit szeretnél varrni és a megfelelő mennyiségű anyagot megvásárolni az adott darabhoz.
  2. Ha nincs még konkrét terved, akkor vásárolj inkább aprómintás anyagokat, olyan színvilágban, ami hozzád közelálló
  3. Természetesen a megvásárolt anyagkupac nem árt ha illik egymáshoz! 🙂
  4. Nem érdemes 10-20 cm-es darabokat vásárolni, csak akkor, ha 15-20 féle anyagot veszel meg először (és ha boltban levágnak neked ekkorát)
  5. Inkább vegyél 40-60 cm-es darabokat 6-8 félét, mert ezek biztosan elegendőek lesznek az első munkáidhoz (kivéve , ha francia-ágytakaróval szeretnéd kezdeni…)
  6. Az első darabokhoz inkább olcsóbb anyagot válasz, ha már vásárolsz (kevésbé fog fájni a szíved, ha nem úgy sikerül, ahogy tervezted), de ha megteheted, akkor a minőséget tartsd szem előtt!

 

Remélem, hogy hasznos volt amit olvastál. Köszönöm, ha legközelebb is velem tartasz!

Szilvi

Az alábbi képgalériában meg tudod nézni azokat a kész darabokat, amelyeket a fent mutatott “kollekciókból” varrtam. 🙂

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. 2021. júliusban elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!