Készítettem ajándékba a Húgomnak egy táskát Quilt-as-you-go technikával. A táska tartalmaz néhány zsebet, de úgy gondoltam, most egy kis kulcstartóval még kiegészítem. A táska elkészítéséről már írtam korábban így most csak a kulcstartó elkészítését szeretném röviden ismertetni.

Szükséges anyagok:

 • 16 x 22 cm molinó (zsákvászon)
 • 16 x 22 cm kesztyűbélés
 • 16 x 22 cm vasalható vetex
 • 16 x 22 cm mintás anyag (belülre)
 • színes anyagdarabok
 • varrógép

Díszítéshez:

 • stencil
 • textilfesték
 • ecset
 • sütőpapír
 • vasaló

A kesztyűblését és a molinót méretre vágjuk és egymásra fektetjük. A kesztyűbélés nézzen fölfelé.

A mintás anyagdarabokat quilt-as-xou go technikával sorban rávarrjuk a kesztyűbéléssel ellátott molinóra.

Az elkészült alapot megtűzzük:

A belső oldalra, hogy eltakarjuk a molinót, kétoldalú vetexel felvasalhatunk egy mintás vászondarabot. Vagy ha kétoldalú vetexünk nincs, akkor csak egyoldalú változatot vasaljunk fel rá. A tűzött patchwork mintás darabot és a vetexel megerősített mintás vásznat vágjuk egyforma méretűre és a széleken cikk-cakk öltéssel rögzítsük egymáshoz őket. két rövidebb oldalát beszegjük 4 cm-es szegőpánttal (vagy ferdepánntal)

Stencilfestéssel díszíthetjük a kész mintát. A stencilt ragasztóspray segítségével az anyagra simítjuk, kifestjük a mintát arany színű textilfestékkel. Száradás után sütőpapíron keresztül rögzítjük a festéket vasalóval.

A két szélén, a színén felvarrjuk géppel a szegőpántot, a hátoldalon pedig kézzel.

Kézzel belevarrjuk a cipzárt is, úgy, hogy a külső oldalon a szegőpánt takarja. Két akasztót helyezzünk el a kulcstartón. Az egyiket rögzítsük a cipzár belső oldalán (A képen látható módon) A másikat, pedig a külső rétegek közzé tegyük be, úgy hogy a belső rész felé nézzen.(tehát a cipzár másik oldalán is legyen egy akasztó) Összehajtjuk a munkánkat, hogy a cipzár középre essen és levarrjuk a két oldalán.

Tegyünk rá szegőpántot, aminek a két végét hajtsuk be. Egyik oldalon géppel a másik oldalon kézzel varrjuk le, és ezzel eltakarjuk a varrást.

Fogjuk össze a varrást és a csücsöktől számított 1-1,5 cm-re varrjuk össze a csücsköt. Ettől lesz egy kis mélysége a zsákocskánknak.

A sok réteg gépi varrása egy kicsit nehezebb. Segítség lehet, ha vastagabb varrógéptűt használjunk és lassan varrjuk össze a sarkokat.

Kifordítjuk és már készen is vagyunk!

Hátoldal:

Már látható a belső akasztó, ahová a kulcscsomót rögzíthetjük:

Íme a hozzá tartozó táskával együtt:

 

 

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. Elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!