A varrógép választása nem csak a kezdő foltvarróknak okoz fejtörést. Amikor valaki kezdi komolyan venni ezt a hobbit, előbb-utóbb felmerül a kérdés, hogy milyen gépet érdemes vásárolnia, ami -lehetőleg- hosszú ideig ki fogja szolgálni.

A foltvarrást általában azok kezdik el, akik számára, már nem teljesen idegen a varrógép, használják azt, vagy legalábbis már láttak közelebbről anyukájuk, nagymamájuk varrós-sarkában. 🙂 Nálunk is „alapfelszerelés” volt a varrógép a háztartási gépek között. Anyai nagymamám nem csak varrt, de kötőgépei is voltak. Emlékszem a műhelyére, ahol gyerekként a hatalmasnak tűnő gépeken megcsodáltuk, hogyan készülnek a pulóverek, kötött sapkák. Anyu is varrt függönyöket, terítőket, ruhákat javított és készített nekünk. Őszintén szólva, nem is emlékszem mikor tanított meg varrni, pedig tőle tanultam. Varrógép mindig is volt otthon, amennyire vissza tudok emlékezni.

Amikor megismerkedtem a foltvarrással, természetesen az ő Neumann gépén kezdtem elvarrni. Masszív kis varrógép a mai napig, de nem foltvarrásra „találták ki”. Ettől függetlenül lehet vele foltokat varrni. Sőt! Az első pachwork ágytakaróimat még ezzel a géppel készítettem! 🙂

Az első saját varrógépemet már a foltos „tanulmányaim” elkezdése után kaptam meg. Valamikor 2000. környékén megkaptam édesapámtól, ami egy Gritzner 4224-es gép volt. A gépválasztásnál akkor még nem a foltos szempontok játszottak szerepet. De apu műszaki érzékére vall, hogy egy stabil, fém alkatrészekkel rendelkező gépet választott, ami közel 20 év távlatában is nagyon jól működik és a legfontosabb dolgot tudja: varrni lehet vele. Sőt ezzel már tűzni is! Csak egy szabadkezes tűztalpat kellett hozzá vennem (1000 Ft-ért) és lekapcsolni az alsó anyag továbbítót.
Évekig használtam, de az egyetemi évek alatt a szekrény mélyére került. 2011-ben kezdtem el újra rendszeresen varrni vele. Egy évvel később pedig már szinte naponta használtam. A babatakarók készítése igencsak igénybe veszi a gépet. A gépi applikálás és a tűzés nem csak a cérnát „eszi”, de a varrógépet is alaposan igénybe veszi.

2013. novemberében egyre gyakoribb gépbeállítási problémám volt vele: Az alsó szálat hurkolta, vagy öltéseket hagyott ki. Volt szervizben is, ahol meggyógyították, de amikor újra kezdődtek vele a problémák SOS segítségre volt szükségem. Arra sem volt időm, hogy szervizbe vigyem. Ekkor adta kölcsön a Húgom az ő Bernette Hobby Switch varrógépét.Ezúton is köszönöm neki! 🙂 Életet mentett!

A Bernette a Bernina kistestvére. Megbízható varrógép kezdő foltvarróknak ezt a kategóriát szoktam javasolni. Nem a legolcsóbb gép, amit akciósan meg lehet vásárolni 20-30 ezer forintért, de mivel a foltvarrás igencsak igénybe veszi a gépet, ezért fontos néhány szempontot szem előtt tartani, ami miatt nem érdemes a legolcsóbb gépet megvásárolni. A Bernette igen széles választékban kapható, 50 és 160 ezer forint között tudunk választani, a pénztárcánknak és az igényeinknek megfelelőt. Természetesen nem csak ez az egy márka, amit a foltvarrók szívesen használnak és szívesen javasolnak, de előbb nézzük meg milyen szempontokat érdemes figyelembe venni!

Jelenleg 3 éve használom ugyanazt a gépet, és egyelőre nem is áll szándékomban lecserélni. 🙂 Igencsak tanulságos -és emlékezetes- volt, amikor elhatároztam, hogy visszaadom a kölcsönkért varrógépet és a Gritzner helyett egy „profibbat” vásárolok. Természetesen, én is érdeklődtem már foltvarróknál, hogy milyen gépet használnak és kicsit elkenődtem, amikor az ajánlott gépek ára több százezer forint között mozgott. Úgy döntöttem, hogy felkeresek egy szaküzletet, ahol nem csak tanácsot adni a gépválasztáshoz, de még árkategóriában is találunk nekem megfelelőt. Az első meglepetés akkor ért, amikor visszakérdeztek, hogy az attól függ, hogy mire szeretném használni. Mégis mire? Hiszen most mondtam el, hogy foltvarrásra! Az nem volt újdonság számomra, hogy a foltos technikák tárháza- szinte- végtelen, de az eszembe sem jutott, hogy a kedvenc -vagy legtöbbet használt- technika is befolyásolhatja, a gépválasztást. Illetve pontosíthatunk úgy is, hogy tudni kell mire szeretnénk használni a varrógépet? Íme néhány kérdés, ami felvetődhet:

  • Szeretnék-e mást is varrni vele (Pl. ruhákat) vagy csak patchwork darabokat?
  • Tűzni szeretnék-e? Ha igen, akkor milyen szintű a tűzés tudásom?
  • Apróságokat szeretnék készíteni, mint pl. táska, neszeszer, falikép, párna, konyhai kiegészítők, vagy szeretnék szép nagy francia-ágytakarókat is készíteni?
  • Applikálni szeretnék-e/szoktam-e? Ha igen hogyan? Hogyan szeretnék?
  • Fogom-e használni a díszítőmotívumokat?
  • Milyen funkció legyen automatizált? Automatikus szálvágó, pedál nélküli varrás..stb.
1. Fém alkatrészek
Alapesetben leszögezhetjük, hogy a ha valaki kicsit komolyabban veszi a foltvarrást és nem csak egy pár hetes múló szenvedélyről van szó, akkor biztos, hogy szüksége van egy masszív, megbízható varrógépre. Ez alatt azt értem, hogy előnyben kell részesíteni a fémalkatrészekkel rendelkező gépet, és fontos, hogy gond esetén szervizelhető legyen.(alkatrészek beszerzése, jó szerviz). Az sem árt ha van választék a tartozékok, kiegészítők terén.
2. Tűzés -IDT, BSR
A foltvarrás része a tűzés. A tűzés használata, mértéke nagyon meghatározhatja a gépválasztást. A 3 réteg összeállítása igen gyakran nem egyenes vonalakkal történik, hanem un. szabadkezes tűzéssel. Tűzéskor kerülnek előtérbe olyan kiegészítők, mint a nyitott szabad-kezes tűzőtalp, térdemelő, tűlemez, quilt motívumok és a BSR. (erről még később írok bővebben) A szabad-kezes tűzéshez nélkülözhetetlen, az alsó anyagtovábbító kikapcsolása. Létezik olyan változat is, amikor az alsó anyagtovábbítót nem lehet lekapcsolni, csak eltakarni egy kis lapkával, de ez nem a legjobb megoldás, mert ezáltal csökken a hely a varrógép és a talp között. Vagyis vastagabb béléssel és/vagy több réteggel nem fogsz boldogulni a kicsi hely miatt! Természetesen ez még csak az első lépés, emellé még szükség lesz hozzá speciális tűzőtalpra. Mindenképpen érdeklődd meg, hogy az alapfelszerelés része-e a „kukacoló talp”, vagy tudsz-e hozzá venni ilyen tartozékot!
IDT – felsőanyagtovábbító

IDT rendszer -felső-anyagtovábbító

Ha már az anyagtovábbítóról van szó: legalább ilyen fontos lehet a a felső-anyag továbbító is, ami megkönnyíti a 3 réteg összevarrását.(előlap, bélés, hátlap) De a félreértések elkerülése végett: A felső anyagtovábbítót egyenes vonalú tűzésnél használjuk! Főleg azokban az esetekben, amikor árokban, vagy „árnyékban” tűzünk. Ebben az esetben pont az a lényeg, hogy a 3 réteg együtt mozogjon, vagyis itt összefogjuk a 3 réteget alul-felül. (Ezzel szemben a szabadkezes tűzésnél, kikapcsoljuk azokat a funkciókat, amelyek az anyagokat összefogják és automatikusan továbbítják! Hiszen ott pont az a lényeg, hogy szabadon tudjuk mozgatni az anyagot!)

A felső-anyag továbbító lehet akár beépíttet, vagy akár felszerelhető is. A mellékelt kis képen látható a működése. Egyszerre mozog az alsó anyagtovábbítóval, összefogja az anyagokat, így megakadályozza, hogy az alsó anyagot „eltolja” a gép. Ez könnyen előfordulhat, ha bélésként flízt használsz.

BSR – öltésfigyelő rendszer (szabadkezes tűzéshez)

A Bernina fejlesztése a BSR, vagyis az öltésfigyelő rendszer. Kifejezetten a foltvarrásra specializált gépei egy része rendelkezik ezzel a ki kiegészítővel. A rendszer alapja egy szenzor, ami figyeli az anyag mozgásának (pontosabban mozgatásának) a sebességét és ezáltal szabályozza az öltések hosszát. Ennek eredményeképpen teljesen egyenletes öltéseket lehet vele készíteni. A szabadkezes tűzéskor a foltvarró maga szabályozza az öltés sebességét (a talp nyomásával) és azok hosszát (az anyag mozgatásával). A BSR használatával szinte semmi másra nem kell figyelni, csak arra, hogy a kívánt motívumot szépen „megrajzolja” (Vagyis lekövesse a tűvel). Az alábbi videón megnézheted a működését:

3. Hosszabb kar

Ha valaki nagyobb takarókat is szeretne készíteni, akkor kerül képbe a hosszú kar. Ez segít abban, hogy nagyobb darabok is elférjenek a gép alatt és nem kelljen az alapvetően pici résbe beszuszakolnunk az anyagot, így:

Bernette Happy Switch és a 180 cm-es falvédő tűzés közben.

Egy kicsit másképpen fest „ugyanez” a hosszú kar alatt, nem? Bevallom nálam ez volt az egyik döntő szempont. Hallottam rosszakat (is) a PFAFF gépekről, de mivel a Gritzner a PFAFF kistestvére, nekem már amúgy is ide húzott a szívem. Szerencsém volt, mert egy régebbi (utolsó darabos) modellhez jutottam hozzá, aminek kedvezőbb volt az ára, mint a polcon található testvérinek. Így végül nem a képen látható 4.3-as modellt, hanem az elődjét a 3.0 vettem meg. Egyáltalán nem bántam meg. Nem mondom, hogy nem okozott még bosszúságot, de lássuk be, igen sokat használom. Gyakran kell tisztítani (amennyire csak lehet). A legnagyobb probléma, hogy az alkatrész ellátás akadozik hozzá. Pl szerettem volna már nyitott elejű kukacolótalpat vásárolni, de többször is hiánycikk volt. (Valószínűleg külföldről fogok rendelni.) Ez is tény, hogy még nem volt szervizben, amióta megvettem. 🙂

Hosszú-karos Pfaff Expression 4.0

Íme az én varrógépem:

 

A nagyobb daraboknál jól jöhet a géphez illeszthető asztalka is, a tűzést is jelentősen megkönnyíti! Egyébként sok foltvarró nagyon dicséri az Elna-t. Ár-érték arányban az egyik legjobb választás. Bizonyos típusokhoz nagyon sok jól használható tartozék és kiegészítő jár a csomagban, amit más gépeknél külön kell megvásárolni. Az Elna Quilt gépekről még a Varróvilág oldalán tájékozódhatsz.

Díszítő motívumok

Az applikáláskor egyik alapvető fontosság az öltés-hossz és az öltés-szélesség állítás. Ezen túlmenően a díszítő motívumok kerülnek még előtérbe. Egy egyszerű varrógép-10-15 motívumot tud, míg a komolyabb quilt gépek 200-250 díszítő motívummal is rendelkeznek!

Pfaff Expression 4.0 programválasztéka


Látjuk a 207-es számú hangya motívumot? Egy felhasználási mód

Hangyás táska

Applikáláskor különböző díszítő motívumokat is használhatunk. Az én gépem kb. 150 féle mintát tud. Amikor megvásároltam, nagyon örültem a széles programválasztéknak, de a gyakorlat azt bizonyítja, hogy kb. 10 féle programot használok csak. Ma már biztosan nem ez lenne az egyik legfontosabb szempont gépválasztáskor. Azokat az öltéstípusokat, amelyeket foltvarráskor leggyakrabban használunk általában az alap gépek is tudják: pl. : szoknyafelhajtó öltés, pelenkaöltés, cikk-cakk öltés.


Applikáláskor ne feledkezzünk meg az applikáló talpakról sem. Ezek jellemzően kiegészítők, amelyeket plusz pénzért lehet vásárolni. Nem mindegy milyen a választék egy adott géptípushoz. Ezek a talpak jellemzően elől nyitottak, így jobban lehet látni, mit varrunk éppen. 🙂 Van amelyik szélesebb és fém talp, van amelyik kisebb és műanyag. (Nekem az utóbbiból van, mert a másikat nem kaptam meg a géphez, de nagyon nagy hasznát veszem!)

 

Tudom, most sokan szeretnék, ha konkrét géptípust javasolnék. 🙂 Ezt két okból nem tehetem meg. Egyrészt nem rendelkezem teljes körű ismeretekkel a különböző gépekről, másrészt mindenkinek magának kell eldöntenie, „mire szeretné használni” a leendő varrógépét. Vagyis azt, hol tart a foltos tudása, milyen irányzatok, technikák érdeklik és milyen funkcióval kell, hogy rendelkezzen a gép. nem utolsó sorban fontos szempont az, hogy mennyi pénzt tud rá költeni. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy nincs olyan gép, ami MINDENT tud. Lehet olyan gépet választani, ami Neked megfelelő, de valamilyen kompromisszumot biztosan kell kötni. Pl. Amikor én vásároltam a varrógépem, tetszett a Bernina BSR rendszere (az áruk kevésbé), de az nem, hogy nem volt hosszabb a „karja” (mit a megvásárolt PFAFFnak). A PFAFF nem táskavarrásra van kitalálva, bár elboldogulok a több réteg összevarrásával is, de előfordul, amikor küzdelmessé váloik ez a rész, a növekvő törött tűk számáról nem is beszélve. Éppen ezért gondold végig a fenti funkciókat, Neked melyik a fontos(abb) és az alapján válassz!

Még valami, ami az árakat illeti: A kezdő gépek 50-60 ezer forint körül kaphatóak. A kicsit komolyabbak már 150-200 ezer (Elna, Brother, Janome) felett. A Bernina BSR-rel rendelkező gépeihez (Bernina Aurora 440 QE) már 400 ezer körül juthatsz hozzá, az újabb típusokról nem is beszélve.

Esetleg karácsonyi ajándéknak még beleférhet. 🙂

Remélem hasznosnak találtad az írásom!

Szilvi

 

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. Elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!