Ígéretem szerint a következőkben bemutatom a papírtechnikás applikálást lépésről lépésre!
Az American Patchwork &Quilting magazin 2014 februári számában megtetszett egy takaró. (A címlapon lévő), elhatároztam, hogy készítek egy ilyen mintájú és színvilágú terítőt az étkezőasztalunkra! 🙂

 Bursting with blooms

A mintát kicsinyíteni kellett, az eredeti ugyanis kb. 170 cm hosszú (és ugyanilyen széles). A virágmotívum is csak egy 20X20 cm-es blokkban kap helyet. Ennek megfelelően készítettem el a sablont. Azt hiszem, egy picit kitoltam magammal, mert túl kicsi lett a minta. Minél apróbb, annál nehezebb szépen elkészíteni!

A minta letölthető: http://www.allpeoplequilt.com/869

Az elő lépés a sablon elkészítése. Minden egyes darabot ki kell vágni egy puha kartonpapírból:

Ezt követően a sablon segítségével felrajzoljuk a mintákat a kiválasztott anyagokra. A képen a „kék” színű leveleket rajzolom az anyagra. A kivágáskor figyelni kell a varrásráhagyásra. Kb egy 7 mm-es sávot kell ráhagyni amintára.

A kivágott anyagot ráférceljük a kartonra.

A sarkokat be kell hajtani:

 

A mintát rárajzoltam az alapra. (Olyan ceruzával, ami a vasalástól eltűnik.)

 

A kis levélét rávarrom az alapra. A papírral együtt!! A karton segít a forma megtartásában. Vannak más módszerek is az applikálásra. Az egyik módszer, amivel a leggyakrabban találkozom, hogy gombostűvel rögzítik a formát. Véleményem szerint, A gombostű nagyon kényelmetlen lehet (könnyen megszúrhatja magát vele az ember!) és a formát sem „tartja” olyan szépen mint a karton.
Az öltést a hátlapon kezdjük.Az első öltés:

 

Életem első tanfolyamán (Debrecenben Müller Károlynétól) tanultam meg a kézi applikációt. A tanárunk szerint, minél apróbb öltéseket készítünk, annál szebb lesz a végeredmény. Az apró öltések alatt 2-3 millimétert kell érteni! Ha szépen sikerülnek a kis öltések, akkor teljesen mindegy milyen színű cérnával készülnek, mert az öltést magát nem lehet látni!
Így néz ki a hátlapon a varrás:

Ilyen lett elölről. A papír még benne van, ezért is látjuk a fércelést:

 

A hátlapon kicsit kivágjuk a varráson belül az anyagot. Erre azért van szükség, hogy kivegyük belőle a papírt.Vigyázni kell, hogy a varráson belül maradjunk. Ne ejtsünk akkora vágást, hogy az veszélyeztesse a varrást!

Kibontjuk a férccérnát:

Kivesszük a papírt:

Így néz ki a levélke a papír kivétele után. Szépen megtartja a formáját!

Az anyag papírhoz fércelésekor az íveknél be kell vágni az anyagot:

A kis darabokat összeöltögetjük a felvarrás előtt.

 

 

A szár felvarrásánál nem használtam papírt. Csak szépen összehajtogattam az anyagot:

A „kész” virágot, szintén papírral együtt felvarrjuk a hátlapra:

Ilyen lett a végeredmény:

És végül a kész blokk:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!