A foltvarrás történeti ízelítőjében bemutattam, hogy a patchwork hogyan terjedt el Európából Amerikába. Arról is volt szzó, hogy az Egyesült Államokban bontakozott ki a foltvarrás aranykora és ott vált igazi népművészetté. Mégis nem minden minta az amerikai telepeseknek köszönhető. Van két technika, ami kifejezetten az indiánokhoz kapcsolódik. Az egyik a Seminol technika, a másik a Mola- avagy a fordított applikáció technikája.

Seminole_patchwork_shawl

A Seminol indiánok a mai Florida területén élnek. Dolányi Anna a Folton Folt textilmunkák című könyvében így ír erről: A Seminol indiánok mellé skót kivándorlók telepedtek le. A skót-szoknyák ismert kockás mintázata hatott az indián törzs kultúrájára. Az biztos, hogy a bevándorlások során az indiánok lassan átvettek anyagokat és viseletet is az európai kivándorlóktól, de azt megpróbálták a maguk arculatára formázni.

A seminol asszonyok új dekorációs technikát fejlesztettek ki, ami mára nagyon híres patchwork technikává vált. Nemzedékről nemzedékre örökítik át a tudományukat. A XX. században a turizmus megjelenésével, a jövedelemszerzés fontos részévé vált az eredeti seminol ruhák készítése. Emellett ma már fontos lett a kulturális szerepe is. A nép büszke erre a különleges technikára és az általuk készített ruhadarabokra.

seminole skirt

A seminol indiánoknak több, mint háromszáz mintájuk van. Ők elsősorban a ruházatukat (szoknyákat, blúzokat, ingeket) díszítettek ezekkel a motívumokkal. Napjainkban igen ritka, hogy egy quilt (3 rétegű foltmunka megnevezése) seminol mintázattal készüljön el, általában kisebb tárgyak díszítésére használjuk: szemüvegtokok, pénztárcák, neszesszerek díszítő-motívumai. De a nagyobb munkák, takarók, faliképek készítésénél ezzel a technikával különleges kereteket készíthetünk egy kész munkának.seminole2

A másik technika, amit szeretnék bemutatni a Mola.

KunaWomanWithMolasA Mola a Panama-csatornánál élő Kuna indiánok technikája. Eredetileg testfestés volt. A Kuna indiánok nyelvén azt jelenti: blúz, ruházat. Anyagon az első motívumok geometriai formák voltak, amelyeket ráfestettek közvetlenül az anyagra, csak később kezdték el használni a fordított applikációt. A technika lényege, hogy több réteg anyag van összevarrva, amelyből a minta úgy alakul ki, hogy a felső rétegből mindig kivágnak egy darabot és azt levarrják. Tehát, itt felülről lefelé haladunk és nem egymásra helyezzük a anyagokat, mint a hagyományos applikációnál. A technikáról részletesebben olvashatsz ITT.

Körülbelül ötven hatvan éve jelentek meg a motívumok között a virágok, a vízi állatok és a madarak.

A mola munkák másik jellemzője, hogy mindig nagyon színes anyagokat éles kontrasztokat használnak.

Kuna_Woman_sewing

800px-VenancioMolaCloseup

A két indián technikában jellemző, hogy erőteljes színeket használnak és -a mag a módján- mindkettő apró geometriai mintákat használ.

Felhasznált irodalom:

 

  • Dolányi Anna: 100 Foltos ötlet 1997 (Kossuth nyomda) 77.old
  • Maggi McCormick Gordon: The Quilting Sourcebook- Over 200 Easy to follow Patchwork and Quilting patterns 1988, London 46. p.
  • A képek forrása:
  • Mola képek: https://en.wikipedia.org/wiki/Mola_(art_form)#Molas_in_Kuna_Culture

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. Elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!