A napokban nézelődtem az Interneten, hogy inspirációt gyűjtsek tavaszias ötletekhez. Véletlenül belebotlottam Conie blogjába, azon belül is a Twisting Heart Valentine tutorial bejegyzésbe. A flikk-flakk mintával már korábban készítettem párnát, így a technika maga nem volt ismeretlen, de a szívecskés motívum nagyon megtetszett. Azonnal el is döntöttem, hogy a közelgő Valentin nap alkalmából el fogom készíteni. A bloggcikk végén találsz egy 10 perces videót is az szívecske elkészítéséről! 🙂

Egészen véletlenül éppen mostanában vásároltam meg Riley Blake Rasberry Parlour kollekciójából jó néhány darabot a Kell-me-től. Igaz, hogy eredetileg más terveim voltak vele (remélem nem csak tervek maradnak!) de ehhez a mintához tökéletes választásnak tartottam, így muszáj volt egy kicsit ellopkodnom belőle. (Remélem az eredeti tervem nem sínyli ezt meg! 😉 )

A leírást „magyarosítottam”, az eredeti inches méreteket centiméterbe „számoltam át”. Így nekem egy db négyzet 9 x 9 cm-es lett. A sablonom a flikk-flakk mintához 6,5 x 6,5 cm és egy kész „blokk” (a szélforgó minta) mérete: 5 cm.
A kész minta mérete: 55 x 55 cm
Szükséges darabok a mintához:
  • 10 db 9 x 9 cm sötét piros négyzet
  • 11 db 9 x 9 cm világosabb piros négyzet
  • 6 db 9 x 9 cm virágmintás rózsaszín négyzet
  • 7 db 9 x 9 cm világos rózsaszín négyzet
  • 15 db 9 x 9 cm vajszínű négyzet négyzet
  • 6,5 x 186 cm-es vajszínű csík

Keretezés

  • 3,5 cm x 166 cm-es piros virágmintás anyag a belső keretnek
  • 9 cm 166 cm-es rózsaszín csík (bordűr mintás) a külső keretnek
  • 4 db 9×9 cm-es piros mintás négyzet (a sarkokba)
  • 4 cm x 240cm sötétpiros szegőpánt
Bélés, hátlap:
60 x 60 cm vékony flíz, vagy kesztyűbélés
60 x 60 cm molinó (zsákvászon)

Előkészítettem a négyzeteket. kiraktam blőle a lenti mintát és elkezdtem soronként összevarrni:

A csíkokak kivasaltam. Az egyik csík varrásráhagyását jobbra, a másikat balra vasaltam le, hogy könnyebb legyen összeilleszteni őket.

Majd a sorokat is egymáshoz varrtam és megkapta a vajszínű szegőpántot is:

Alaposan megvasaltam, és elkezdtem a sablon segítségével felrajzolni a négyzeteket. Arra kell figyelni, hogy a sablonon látható vonalak pontosan illeszkedjenek a varrásvonalakhoz!
A négyzet varrásráhagyással együtt 6,5 cm x 6,5 cm. Az „átló” 2 cm – 4,5 cm-nél indul.

Az egész mintát „összefirkáltam”.

Majd szét is daraboltam! Kivágtam a megrajzolt négyzeteket. Egy negyed fordulat és kész az új minta!

Ismét összevarrtam a darabokat soronként…

Majd a sorokat egy nagy négyzetté:

Igen a gombostűt még továbbra is így tűzöm, annak ellenére, hogy ma már mindenhol az anyag szélére merőlegesen tanítják. Nekem így mutatta az oktatóm és így rögzült. Az előnye az, hogy folyamatosan szedegetem ki a tűket varrás közben és nem marad benne egy sem. Illetve ennél az összetűzésnél könnyebben vissza tudom ellenőrizni, hogy tényleg pontos-e az illesztés. A vékony hosszú gombostűkön szépen át lehet lépegetni a varrógép talpával. Szoktam vele próbálkozni, ha odafigyelek.:)

Kész a flikk-flakk szívecske!

Kapott bélést és hátlapot. A molinó nagyon jó tartást ad neki, könnyű vele dolgozni. Akesztyűbélés pedig vékony, de sűrű anyag, a tűzéshez ideális bélés!

A bordűr mintázatát csak a minta mentén tűztem.

A flikk-flakk szélforgókat úgy díszítettem, ahogy Conie blogjában láttam. Nagyon megtetszett ez a hurkos minta. A széleken csak girlandokkal-itt-ott belecsempésztem egy-egy kis szívecskét!

Felvarrtam a szegőpántot is. Ahogy a kisebb daraboknál szoktam: elől géppel, hátul apró öltésekkel, kézzel.

És íme az elkészítés módja 10 perc alatt! 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!