A Mary Poppins táska varrása közben kimaradt egy kis szövött minta darabom. (Igazság szerint először túl kicsi lett a minta. 🙂 ) Gondoltam itt az ideje, hogy készítsek egy csinos kis kártyatartót magamnak. 😉

Szükséges anyagok:

  • 3,5 cm x 20 cm színes anyagcsíkok a szövött minta kialakításához és a keretezéshez
  • 10 x 18 cm-es vékony vasalható vetex a szövött minta kialakításához
  • 50 cm szegőpánt
  • 1 db 13 x 21 cm-es barna pamutvászon a belső részhez
  • 2 db 13 x 14 cm-es mintás anyag a zsebekhez
  • 1 darab vetexel megerősített 4,5 cm x 14 cm-es téglalap a zárópánt kialakításához
  • 2 db 12x 20 cm vasalható vetex (erősebb) az előlap hátlap megerősítéséhez
  • 12 x 20 cm kesztyűbélés – opcionális
  • 1 darab kicsi mágneszár
  • Műanyag kártyarendező

A szövött minta kialakítását a szívecskés patchwork bögretartós blogbejegyzésben részletesen bemutattam. Itt csak annyi a különbség, hogy többféle színt használtam és átlósan alakítottam ki a mintát. Érdemes előre levágnod egy megfelelő méretű vasalható vetexet (vékonyat) és úgy kezd el szőni a pántokat, hogy ezt a darabot lefedjék a csíkok!

A szövött minta elkészítése:

A szalagszövéshez készíts 1,8 vagy 2 cm széles „ferde-pántokat”. Nem kell az anyag szálirányára átlósan szabni, hiszen nem íves darabokat fogsz vele beszegni, elég ha egyenesen levágod a csíkokat az anyagokból. Lehet kisebb és nagyon kb. 40 cm hosszú darab is. 3,5 cm szélesre érdemes őket levágni. Ha van ferde-pánt készítőd, az jelentősen egyszerűsíti a folyamatot. A képen látható darab 1,8 cm-es.

Készíts elő egy 10 x 18 cm-es vékony vasalható vetexet a szövött minta kialakításához. Ezt a területet kell majd a szövött mintával befedni. Érdemes először világosabb anyagcsíkokat választani. A csíkokat szorosan fektesd le egymás mellé és az elejét, végét rögzítsd a parafatáblán gombostűvel. Arra figyelj, hogy a csíkok inkább lógjanak túl a varrásszélességen!

A minta elkészítése után vágd le a feleslegesen kiálló darabokat. Legalább egy 10 x 18 cm-es darabot kapj. A műanyag kártyatartó 9,5 cm magas és 7 cm széles. Ha ehhez igazodsz, akkor 10 x 15 cm-es legyen minimum a középmintád, de ezt még érdemes egy kerettel megnövelni. Elsősorban azért, hogy a szegőpántot kényelmesen fel tudd varrni rá. 🙂 Illetve, ha telepakolod kártyákkal lesz egy vastagsága is a tartónak!

keretezd be a kész mintát és vasalj rá még egy réteg vetexet, hogy legyen a kártyatartónak tartása. Készítsd elő a belső részt és a zsebeket is.

Nem kötelező, de én tettem bele egy vékony kis kesztyűbélést is, hogy még puhább legyena külső része. Érdemes kicsit kisebbre vágni, mint az előlapot, hogy könnyebben össze lehessen majd varrni a részeket. (Ne legyen túl sok felesleges anyag a széleken!)

A kártyatartót bevarrtam a belső rész közepére.

A mágneszár alsó részét beillesztettem az előlap középvonalának a széléhez. Annyi helyet hagyj mindenképpen, hogy a varrógép talpa még elférjen mellette és össze tudd majd varrni a lapokat . Illetve akkor is fontos, ha a szegőpántot nem kézzel szeretnéd felvarrni. 🙂

A hátoldalon érdemes egy kis vetex darabbal letakarni a zár fém részét.

Varrd a helyére az oldalzsebeket. Kicsit vedd kisebbre a varrásszélességet, hogy a szegőpánt majd eltakarja a varrást!

Csak ezután varrd össze az elő és hátlapot!

A 14 cm hosszú téglalapod hajtsd ketté és jelöld meg a mágneszár helyét az egyik oldalán. Itt is érdemes a hajtásvonaltól tartani egy kis távolságot. Ugyan itt varrás nem lesz a hajtás miatt, de könnyebb kifordítani , ha nem a legszélére helyezed a zárat!

Ha van kicsi 18 mm-es körkésed, akkor most hasznát veheted. 🙂

Színével fordítsd össze az anyagcsíkot és varrd össze a két oldalát. A tetejét kicsit lekerekítheted.

Fordítsd ki és varrd fel a helyére.

Végül szegd be a kész kártyatartót. 🙂

Elől géppel, hátul kézzel? 🙂

Most kivételesen a hátoldalát is géppel rögzítettem. 😉

Készen is van az egyedi kis kártyatartód!

Jó munkát kívánok hozzá!

Szilvi

Szeretném még figyelmedbe ajánlani Csizmadia Dóra mobiltartóját, amit szintén ezzel a technikával készített el. A fazon eredetileg a Patchwork mobiltok kezdőknek című leírásomban található meg. 🙂

Kőhalmi Lászlóné a Mary Poppins táskához használt anyagokból varrta meg a hozzá tartozó kártyatartót:

Molnár Anna vidám tavaszi darabja:

Hné Beuk Mónika csak kétféle anyagot válaszott, de eza végeredményt tekinte egyáltalán nem volt rossz döntés! 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!