Amerikában él egy kedves régi barátnőm, akitől időnként nagy kincseket kapok néhány amerikai patchwork magazin formájában. A legutóbbi “ellátmányban” megkaptam a Quils and more magazin 2015 tavaszi számát. A sok szépség között szerepelt az alábbi pakolós táska. A vonalvezetése nagyon egyszerű, mérete miatt akár újságok, vagy A4-es füzetek is kényelmesen elférnek benne. A színvilága egyszerűen mesés! A pasztell sárga, lazac (korall), rózsaszín és a levendula színei köszönnek vissza az anyagokon.

A táska elkészítése közben nehézséget okozott, hogy az inchben megadott méreteket próbáltam lefordítani centiméterre. A 8, 87 illetve a 17,78 cm-nél félő volt, hogy a kerekítéssel torzul a minta. Ebből adódóan volt is problémám a varrásszélességek beállításánál. A következőkben igyekszem leírni a tapasztalataimat, azt is, hol hibáztam és mit javaslok a hiba elkerülésére. A táska elkészítése alapvetően egyszerű, de azért néhány dologra nem árt odafigyelni!

A táska elkészítéséhez szükséges anyagok (javaslat). A következőkben megadom az eredeti inches méretet, illetve azt is én mivel dolgoztam.

 • 6 db 10 ” négyzet alakú (6 db kb. 25 cm x 25 cm) lazac/rózsaszín színű mintás anyag (a táska elejéhez, a hátuljához és a füléhez)
 • 6 db 10 ” négyzet alakú (6 db kb. 25 cm x 25 cm) sárga színű mintás anyag (a táska elejéhez, a hátuljához és a füléhez)
 • 6- db 10 ” négyzet alakú ( 6 db kb. 25 cm x 25 cm) levendula színű mintás anyag (a táska elejéhez, a hátuljához és a füléhez)
 • 1/8 yard krém színű anyag a cikk-cakk mintához. (13 db 9 x 5 cm-es anyagot használtam, ami összesen 117 cm x 5 cm-es csík)
 • 8 db 10″ (8 db 25 cm x 25 cm-es négyzet a táska belsejéhez. nem értettem miért kell a belsőt 4-4 darabból összeállítani, ezért én két db 32 x 42 cm-es darabot használtam.)
 • 5/8 yard ragasztós közbélés (helyett én a táska előlapjához táskabélést a belsejéhez vasalható vetexet használtam)

A táska végleges mérete:

11 1/4 x 13 x 6″ (fülek nélkül) Az én táskám: 31 cm x 32 cm x 15 cm-e s lett. Ez az egyik rejtély mert 28,5 cm x 33 cm x 15 cm kellett volna lennie.

A maradékos dobozaimban a következő anyagokat találtam:


A táska eleje két sor színes anyagból áll. A kettő közé fog kerülni a cikk-cakk minta. Méretei:

felső sor:

 • 5 1/2 x 7 ” (14 x 18 cm) levendula
 • 5 1/2″ sq. (14 x 14 cm négyzet) rózsaszín
 • 5 1/2 x 7 ” (14 x 18 cm) sárga

alsó sor:

 • 7 x 8 1/2″ (18 x 21,5 cm) rózsaszín
 • 5 1/2 x 8 1/2″ (14 x 21,5 cm) sárga
 • 7 x 8 1/2″ (18 x 21,5 cm) levendula

A táska hátoldalán nincs cikk-cakk minta, hanem 9 db anyag összevarrva. A méretek a következők, balról jobbra felülről lefelé:

felső sor:

 • 5 1/2 x 7 ” (14 x 18 cm) levendula
 • 5 1/2″ sq. (14 x1 4 cm négyzet) sárga
 • 5 1/2 x 7 ” (14 x 18 cm) rózsaszín

középső sor:

 • 3 1/2 x 7″ (9 x 18 cm) sárga
 • 3 1/2 x 5 1/2″ (9*x 14 cm )rózsaszín
 • 3 1/2 x 7″ (9 x 18 cm) lila

alsó sor:

 • 7 x 8 1/2″ (18 x 21,5 cm)rózsaszín
 • 5 1/2 x 8 1/2″ (14 x 21,5 cm) levendula
 • 7 x 8 1/2″ (18 x 21,5 cm) sárga

A cikk-cakk minta 2 x 3 1/2″ téglalapokból áll (5 x 9 cm-es téglalapokat használtam)

Az összevarrás a következő képeken látható. Először a krémszínű darabra ráillesztettem az egyik színes anyagot a következő módon. Illanófilccel bejelöltem az átlót és összevarrtam.

A felesleget levágtam:

Szétvasaltam és folytattam a mintát. Az elején egyszer-kétszer belekavarodtam az illesztési sorrendbe, így a következőt jegyeztem meg: Az egyik sornál a színes anyagokat felfelé a krémszínű anyagot lefelé kellett illeszteni. A másik sornál fordítva. (A színeset lefelé, a krémszínűt felfelé)

IMG_0441_resize

Elkészült a cikk-cakk mintám. (Legalábbis ekkor még azt hittem. )11-11 db van egy-egy sorban. Később még egy-egy elemmel ki kellett bővíteni, így lett végül 12-12 darabból álló a mintasor.

Ezután következett a darabok összevarrása:


Pont illeszkedik! (És ennek nagyon örültem! :)) Majd összevarrtam a hátlap 9 db-ját is. Ekkor vettem észre, hogy a hátlapom kisebb, mint az előlapom. Ennek az volt az oka, hogy az előlap középső két darabját (rózsaszín és sárga) 14 cm helyett 18 cm szélesre szabtam….

Így kibontottam és levágtam a felesleget. (4 cm) A középső mintám ezzel elcsúszott. Az egyik oldalon a széléig kiért a minta, a másik oldalon viszont nem (a korábbi verziónál egyik oldalon sem ment ki a a széléig a minta, de így volt egyforma) Éppen ezért a középső mintát is kibontottam és a 11 db-hoz még hozzátettem egyet egyet.

Így lett 12-12 darabos a cikk-cakk minta. Na, így már jó lett!

Másik megoldás lett volna, ha időben észreveszem a hibát és középre igazítom a mintát.

Kapott egy hátlapot (molinó) és egy vékony bélést. Ragasztóspray-vel és gombostűvel rögzítettem egymáshoz a három réteget.

Először középen a cikk-cakk mintát varrtam le. Árokban (a vonal mentén) és középen. Így olyan hatást kelt a végeredmény, mintha a cikk-cakk egyben lenne.

Ezt követte a díszítő tűzés. Szabadkezes tűzéssel készítettem el a “mintát”. Az egyik legegyszerűbb kis kacskaringós hurkokat. Minden anyagnak a színével azonos cérnát használtam.

Amikor elkészült széleken levágtam a felesleget.

Készen van a táska két oldala!

A két oldalán és az alján összevarrtam. Kifordítottam és a csücsköket berajzoltam. 7 cm-re a sarkától (a leírás szerint 3 “) Minél nagyobb csücsköt varrunk le, annál szélesebb lesz a táska alja és ezzel együtt a formáját is alakítjuk! Ha nagy a levarrás, akkor hosszúkásabb lesz a táska, ha kicsi, akkor szélesebb.

Készen van a táska külső része!

Az összevarrás előtt lemértem a pontos méreteit. Ez alapján vágtam ki a virágos anyagból két téglalapot. Megerősítettem vasalhatós vetex-el. és ugyanúgy összevarrtam, mint a külső részét.

Az összevarrás előtt érdemes egy cipzáras zsebet is tenni bele. (Bevallom nekem is utólag jutott eszembe). A zsebhez kivágtam egy 20 x 40 cm-es sárga anyagot, amit vetex-el erősítettem meg. Berajzoltam a 15 cm-es cipzár nyílást rá, amit körbe egy 0,7 cm-es varrásvonallal kereteztem. A sárga téglalap felső részét hozzátűztem színével összefordítva a táska belső részéhez és a varrásvonal mentén végigvarrtam a téglalapot. Amikor elkészült kivágtam a középső vonalon és kifordítottam.

Bevarrtam a cipzárt. A képen látható módon visszahajtottam a 40 cm hosszú belső zsebet, így egy 20 x 20 cm-es négyzetet kaptam, amit a két oldalán és a tetején összevarrtam.


Így néz ki kívülről:. Pontosabban belülről. 🙂 Sajnos annyi szépséghibája van, hogy a táska belsőrészének a tetejéhez közel raktam a zsebet, így a végeges összeállításkor nagyon felülre került.

Már csak a táska füle van hátra. A megmarad anyagdarabokból színes csíkokat varrtam össze. Összesen 4 db 6,5 cm x 60 cm-es csíkot. Kivágtam 2×2 db 6,5 cm x 60 cm molinót és táskabélést is.

A molinót a táskabélést és az egyik színes csíkot ragasztóspray-vel összeragasztottam, majd a másik színes csíkot színével lefelé rögzítettem a “szendvicshez”, és végigvarrtam. Szétvasaltam, kifordítottam és a másik is összevarrtam. Gombostűk segítségével is rögzítettem a széleket egymáshoz. Lett volna erre más mód is, de a színes anyagokkal való spórolás miatt most ezt választottam.

Végül több csíkban kívülről is megtűztem.

A füleket felvarrtam a táska külső részéhez. (Lehetett volna kicsit több ráhagyással, hogy még stabilabban lehessen rögzíteni a külső és a belső réteg közé). Végül a táska peremét is összevarrtam. Befelé fordítottam mindkét felét, összetűztem gombostűvel és rózsaszín cérnával végigvarrtam.

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!