A strandtáska mellé terveztem, hogy hasonló színekből készítek egy napozó-gyékény féleséget is. Gyékénynek nem nevezhetjük, mert az alapanyaga pamutvászon és farmer. Napozó szivacsnak sem, mert nem szivacs bélése van, hanem kesztyűbélés. De ettől még napozásra (is) kitűnően használható! A következőkben megmutatom az elkészítésének lépéseit! Hátha valaki más is kedvet kap hozzá!

A napozó mérete: 180 x 80 cm

Anyagszükséglet:

  • 36 db 82 cm x 6,5 cm-es csík zöld és kék színekben.
  • Néhány megunt, elszakadt farmernadrág. (én 4 darab szárát használtam fel)
  • 180 cm x 82 cm kesztyűbélés.
  • 6,4 méter x 6 cm sötétkék anyag fehér pöttyökkel (keretnek) (Összesen 4 db 6 cm-es csík a 140 széles anyagból)

Első lépésként összeválogattam a zöld kék anyagdarabokat és 6,5 cm-es csíkokat vágtam le belőle. Ezt követően két-két darabot összevarrtam, ahogy a strandtáska készítésénél is mutattam.

IMG_0135_resize

A padlón elkezdtem a tetszőleges mintát kirakni.

IMG_0138_resize

Majd szépen sorban összevarrtam a csíkokat. A varrás irányát soronként változtattam, hogy ne deformálódjon a végeredmény. Összesen 40 sort terveztem (a végeredmény így lett volna 2 méter), de 36 sornál elfogyott a sötétkék, sötétzöld anyag és úgy döntöttem elég lesz a 180 cm hosszú gyékény is.

IMG_0156_resize

Folyamatosan vasaltam közben. A varrásszéleket mindig egy irányba.

IMG_0158_resize

Amikor elkészült a gyékény eleje, a széleket megigazítottam.

IMG_0159_resize

A hátoldalra régi lyukas farmernadrágokat használtam. Úgy gondoltam, ez elég strapabíró anyag egy napozó-gyékényhez. Ráadásul akadt is jó pár a padláson. Levágtam a nadrág szárait és egyenes téglalapokat vágtam ki belőle. Különböző szélességűek lettek, de nem nem terveztem, hogy az előlaphoz hasonlóan aprólékos lesz a hátoldal.

IMG_0160_resize

A kivágott darabokat összevarrtam. Szerencsére a párom farmer nadrágjainak elég hosszú a szára, ezért sikerült 80 cm-es darabokat levágnom belőle.A varrásszéleket itt szétvasaltam, hogy ne legyen felesleges dudor a napozógyékényben miattuk.

IMG_0165_resize

Összeillesztettem a két méretet. Jöhet a bélés!

IMG_0167_resize

Először a farmert ragasztottam hozzá a béléshez ragasztóspray segítségével. Bevallom, most nem a hagyományos módon. ( Nem ragasztottam a padlóhoz maszkoló ragasztóval a hátlapot…)

IMG_0171_resize

A ragasztóspray szépen összefogta a farmert és a kesztyűbélést.Megfordítottam és szépen apránként-mintha tapétát ragasztottam volna- az elejét is rögzítettem a béléshez. A művelet közben folyamatosan simítottam az anyagot a szélek felé, hogy ne legyen benne felesleges dudor.

IMG_0173_resize

Amikor összeállítottam a 3 réteget, átvasaltam még egyszer. Letűztem díszítő tűzéssel. Ezt a műveletet csak haladóknak ajánlom. Bevallom a farmer súlya folyamatosan nehezítette, hogy szépen gördülékenyen “rajzoljam” az íveket, így sajnos nem is lett tökéletes a végeredmény. Persze, ezt csak hozzáértők látják! Ehelyett javaslom a csíkok mentén az “árokban” tűzést.

IMG_0179_resize

Amikor elkészültem a tűzéssel kapott egy szegőpántot a napozógyékény. A hátoldalon kezdtem, majd az elején folytattam a varrást, most géppel mindkét oldalon.

IMG_0360_resize

IMG_0372_resize

Íme a táskával a nappali padlóján:) Már csak egy kis napsütés hiányzik, hogy kivihessem napozni!

IMG_0374_resize

IMG_0382_resize

IMG_0387_resize

IMG_0390_resize

 

Szeretnél további nyári darabokat készíteni a segítségemmel?

Összeválogattam az elmúlt évek legkedveltebb nyári mintáit, amit most kedvezményesen meg tudsz vásárolni egy online tanfolyam formájában. Vannak hozzá letölthető, nyomtatható leírások PDF-ben és videóleckék is, hogy a trükköket jobban meg tudjam mutatni!

Kattints a képre, ha érdekel a tanfolyam!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!