Ha valakit megfertőz a foltvarrás, mindenhol foltos mintákat lát. Sőt, van amikor ez a fertőzés már a barátokra és ismerősökre is átterjed. 🙂  

Többször szóba került már, hogy a foltvarrók honnan szerezhetnek inspirációt a munkáikhoz. Gyakran szoktam emlegetni a csempemintákat, amelyek látványos motívumait anyag darabokból is elkészíthetjük. Az már más kérdés, hogy ehhez milyen technikát alkalmazzunk. Csillát is elérte ez a fertőzés, májusban Törökországban járt és  a mindenhol fellelhető iszlám csempemintákról én jutottam eszébe, és a foltvarrás. 🙂

Az alábbi fotót egy bolt kirakatában készítette. 

 Már egy ideje tervezem, hogy tetszetős csempemintákat átültetek folton-foltba, ezért gyorsan összegyűjtöttem néhány ötletet  Az alábbi képen egy igen összetett  iszlám motívum van. Vajon melyik foltos technikával lehet elkészíteni?

Fotó:Szabó Csilla
 
Az alábbi festett kép is nagyon tetszett. Ha időm engedi ez lesz a következő:
Forrás:Pinterest
Gondolkodtam íves mintában is. Próbáltam a szememmel követni az “útvonalat”, hogy megleljem benne a rendszert. De, talán mégsem ezzel kellene kezdeni, ugye?
Forrás: Pinterest

 Végül ezt az egyszerű mintát választottam.

Forrás: Pinterest
Gondoltam feldobom az egyszínű részeket egy kis batikolt anyaggal. Így esett a választásom az alábbi moda anyagokra:
A kivitelezéshez az ólomüveg technikát választottam, bár van aki szerint ez inkább kelta technika. Az elnevezés nem is fontos, a  választott módszer a lényeg.
Előkészítettem a  minta alapját:

  Majd az elválasztó vonalakat is vékony pántból. Hajtogattam, fűzögettem, végül a  kész darabon vettem észre, hogy egy helyen csak sikerült elrontanom a  “sorrendet”.

 Előkészítve a kézi varráshoz:

 
A tűzéshez már gépet használtam. 

 A párnáthoz készítettem kédert is.

 Be is szegtem vele a kész darabot.

 íme a kész párna:

Szeretnél további nyári darabokat készíteni a segítségemmel?

Összeválogattam az elmúlt évek legkedveltebb nyári mintáit, amit most kedvezményesen meg tudsz vásárolni egy online tanfolyam formájában. Vannak hozzá letölthető, nyomtatható leírások PDF-ben és videóleckék is, hogy a trükköket jobban meg tudjam mutatni!  

Kattints a képre, ha érdekel a tanfolyam!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!