A mozaik quilt minták eredete a mediterrán országokból, Európából és észak-Afrikából származik. Az ókori görögök, már Krisztus születése előtt készítettek mozaikokat. A technikát továbbadták a rómaiaknak, majd széles körben elkezdték használni a Bizáncz Birodalomban. Az Iszlám kultúrának számtalan mozaik-padló mintázata van. Ezzel díszítették a padlót, a falakat és az épületeket. Nagyon sok példát tudunk mondani arra, hogy ezeket a kultúrákat hogyan mentették meg és kezdték el más ágazatokban használni. A mediterrán területen számos városban fellelhető a mozaik használata. Velencében a Szent Márk bazilika padlózata, különböző mozaikmintákból áll.

Mosaic-tile-floor-in-St-Marks-Basilica-in-Venice-Italy-8

Mozaik csempe a Szent Márk Bazilika padlózatán (Fotó: Michael Brewer)

A mozaik minának az egyik leggyakrabban használt alapja a hatszög. Az angol papírtechnika egyik alap-motívuma „nagymama virágoskertje”.

 The Grandmother’s Garden exhibited by Alicia French, 2013 AZQG, photo by Quilt Inspiration

The Grandmother’s Garden exhibited by Alicia French, 2013 AZQG, photo by Quilt Inspiration

A nagy gazdasági világválság idején vált népszerűvé Angliában ez a minta. A központi eleme, 7 db hatszögből álló virágminta. A középső hatszög eltérő színű az, azt körülvevő hatszögektől. Ezeket a virágmintákat, általában egy (vagy több) világosabb keret választja el a többitől. A virágokat elválasztó zöld vagy világosabb keret a virágágyások közötti ösvényt jelképezték vagy a kerítést. Ezek jellemzően krém színűek, mint a kő, vagy a kavics. Innen ered a virágoskert elnevezés. Íme, egy hagyományos antik takaró részlet, ahol mindez szépen visszaköszön: 🙂 Az ínséges időkben szükség is volt ezekre a vidámabb, színesebb mintákra. Nagy értéke van az antik daraboknak. Napjainkban kevesen készítenek ilyen mintázatú takarót. Ennek elsősorban az az oka, hogy rendkívül időigényes darab. A kézi varrás mellett jellemzően kézzel is tűzték (tűzik) őket.

A legkorábbi ismert amerikai hatszögekből álló quilt 1807-ben készült, de Angliában ennél korábban megjelentek.

Korai nevek: méhsejt vagy hatszögletű Patchwork

A 19. században hatszögekből álló quiltek úgy voltak ismertek, mint, Mosaik quilt , vagy méhsejt vagy hatszögű Patchwork.

A hatszögek elrendezése változott az évek során. Ruth Finley 1929-ben megjelent könyvében kijelentette, hogy a „Honeycomb ” (méhsejt), ami hatszögekből áll, szintén foltmunka. A színek elrendezésével sokat lehet kísérletezni. A fennmaradt quiltek megmutatják, hogyan változott az elrendezésük és a színezésük az évek múlásával. Idővel különböző, egyszerűbb-bonyolultabb mozaik minták születtek.
A központban lévő hatszög általában sárga, hogy képviselje a virág közepén.

ec3d1566b47c051b3dc1ea90c0a290da

Hogyan készült eredetileg?
A minta elkészítése nem igényel varrógépet, éppen ezért óriási előnye, hogy bárhol elkezdhetjük, és bármikor elővehetjük, akárcsak más kézimunkát. Hátránya viszont, hogy lassan lehet vele haladni. Így azoknak ajánlom, akiknek nem sürgős egy-egy takaró elkészítése. Jellemzően az ilyen munkák gyakran csoportmunkák, amelyek közös varrásokon születnek.

A 19. század folyamán hatszögekből álló quilteket un. „angol papírtechnikával” készítették. A módszer lényege, hogy hatszögeket kell kivágni papírból, vagy kartonból. Ha a quilt készítője elég ügyes volt, akkor a varrás után újra fel tudta használni ezeket a sablonokat. Néhány foltvarró bennehagyta a papírsablont a munkájában, amit újságpapírból vágott ki, ezért pontosan ismerjük ezeknek a quilteknek a készítési idejét. 🙂

antique tumbling bloks quilt _Etsy

Antik bébi blokk mintából álló takaró (Etsy)

Mozaik papírtechnika segítségével elkészíthetők más formák is. A hatszögekből álló nagymama virágoskertjének kistestvére a 3 rombuszból álló bébi blokk. A modern foltvarrásban nagyon közkedvelt ez a motivum. A hatszögek, tovább bonthatóak még háromszögekre illetve ezek kombinációiból számtalan minta alakítható ki, hiszen pontosan össze lehet őket illeszteni. Így készülnek az un. New hexagon (új hatszög) quiltek. Ez a modern irányzat, amit Katja Marek is képvisel. A „The New Hexagon” című könyvében 52 blokkminta található. A millefiori quiltjének sablonjai az alábbi oldalról, regisztráció mellett, letölthetőek:

The new hexagon millefiori quilt along

A minta másik érdekessége, hogy minden hatszögletű blokknak van neve, női neve. 🙂

 

563x563_11880355_988854381137196_3903673339432827118_njpg61BfG7YvIkL._SX383_BO1,204,203,200_

 

 

 

Hogyan készültek a nagymama virágoskertje quiltek?

Az angol papírtechnika eredetileg a következő módon készül: (Illetve még ma is ez a leggyakrabban alkalmazott technika.)

A kartonsablonok kivágása után a kiválasztott anyagokból kb 1/4 inchel (vagy itthon 0,7 milliméterrel) megnövelt méretű hatszögeket kell kivágni. Az anyagot rögzíteni kell a papírhoz, (eredetileg férceléssel) majd az illesztéseknél apró kicsi öltésekkel össze kell varrni a darabokat.

Az így készült varratok sűrűbbek és szorosabbak voltak, mint a kész quilten a tűzés. A 19. század eleji hatszögek sokkal kisebbek voltak, mint a későbbi nagymama virágoskertjénél használt darabok. Pl. a korábbi méhsejt mintához használt hatszögek csak egy inch (2,54 cm) vagy akár fél inch átmérőjűek voltak. z nem jelenti azt, hogy a 20. században megjelent nagymama virágoskertje minta elkészítésével kevesebb volt a munka. 🙂

Napjainkban

Az újabb változatokban általában a varráshoz felhasznált eszközök modernizálódtak. Számos más megoldás terjedt el a hagyományos papír alapú technika kiváltására. A papírt felváltották, az újra és újra felhasználható műanyag sablonok, illetve már megjelent a papírtechnika papír nélküli változata is. Foltvarró körökben ezt a kézi varrást, gyakran emlegetik úgy, hogy „vonaltól, vonalig varrás. Ennek a technikának az a lényege, hogy a sablon segítségével fel kell rajzolni a pontos mintát és a minta körül egyforma varrásszélességet az anyagra. A varrásszélesség mentén kell kivágni a darabokat és az előre megrajzol vonlak mentén kézzel összevarrni a darabokat. Ennek egy modern megoldása, amikor az Inklingo sablonokat közvetlenül az anyagra nyomtathatjuk ki (tintasugaras nyomtató segítségével) és a darabokat már nem is ollóval, hanem körkéssel vágjuk fel.

De nem beszéltünk még a modern vágó- készülékekről, amelyek már azonnal ki is szabják nekünk a megfelelő méretű hatszöget az anyagból.Ilyen például a Sizzix vágógép:

Lucy Boston

A következő minta Lucy Boston nevéhez fűződik. Lucy Boston Angliában élt (1892-1990) és nagyon szerette a kertjét. A virágai adták az ihletet az általa készített mintákhoz. Egy -egy blokk úgy néz ki mintha egy-egy virágcsokor lenne. A minta kétféle sablonból áll össze: egy nyújtott hatszögből és egy négyzetből. Jellemző még, hogy nagyon figyelni kell a szép anyagválasztásra és a pontos illesztésre. Magyarországon is egyre több hódolója van a Lucy Boston mozgalomnak.

1c8c5e83f609df4b557b3fa23ec392e9

Lucy Boston

Bár az eredeti takarókat Lucy Boston jellemzően nem tűzte, de a mostani változatok között gyakran előfordul a gazdagon tűzött változat is:

d7e9d4d940a9f48da4f60e5e1fdc1419

Millefiori

millefioriVégül, de nem utolsó sorban az millefiori (ezervirág) mintát szeretném bemutatni. Aki már járt Olaszországban, Murano szigetén és találkozott a híres muránói üvegekkel, annak biztosan nem újdonság ez a különleges ezervirág minta. Jellemzője, hogy nagyon apró, nagyon színes kicsi virágmotívumok találhatóak rajta körkörös elrendezésben.Az elkészítésének technikáját most nem részletezném, mert a foltvarráshoz nem sok köze van. Viszont, a virágmotívumok a foltvarrókat is megihlették.

 

 

A millefiori minták úttörője: Willyne Hammerstein. Könyvének címe: Millefiori quilts. A könyv bevezetőjében Willyne elmeséli, hogy az első patchwork munkája angol papírtechnikával készült. A kis sablonok rendezgetésében gyermekei is segítettek, amit rendkívül szórakoztatónak találtak. Legjobban tradicionális quilteket szeret készíteni, amihez antik mintákat használ fel. A legnagyobb örömet az jelenti számára, amikor a mintához kiválogatja az anyagokat és a pici kis darabokat elkezdi összevarrni. A saját kis műhelyében csak az anyagok veszik körül és munka közben klasszikus zenét szokott hallgatni. Néha inspirációkat a legváratlanabb helyekről kap: Pl. Mr. Penrose matematikus munkáiból, vagy az Iszlám kultúra geometrikus formáiból. A könyv tartalmazza a híres La Passacaglia Quilt mintáját is. Elmondása szerint, ennek a quiltnek az elkészítése az egyik legnehezebb, de nagyon kellemes időtöltés. 🙂

Willyne Hammerstein

millefiori_quilts_book

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt években sorra születnek a LaPassacaglia quiltek. 2016-ban már külön kiállítást is rendeztek már nekik Houstonban. 2015-ben az Országos Foltvarró Fesztiválra néhány foltvarrótársammal együtt (Roboz beáta, Kuti Éva, Király Mónika) elkészítettük a híres minta egy részletét. A céh kiírása szerint a kész pályamunkának Zsolnay nevéhez, munkásságához kellett kapcsolódnia. Így született meg a törött tányérok című munkánk, amiben többféle zsolnay-étkészlet színvilágát szerettük volna visszaadni. A pályamunka elkészítéséről itt olvashatsz részletesebben: Így készültek a törött tányérok

 

11880114_1017686714940475_1077451006_n

Törött tányérok – kész pályamunka (Fotó: Király Mónika)

IMG_0009_resize

Nagy rozetta, Búzavirág étkészlet (saját fotó, 2015)

Wendy Welsh_

Wendy Welsh Lapassacaglia quiltje (2016)

Asa holmér quilted

Asa Holmer Blue passacaglia quiltje (2016 Houston)

Forrás:

  • Maggie McCormick Gordon: The quilting Sourebook 1997 London, 86-89 pp.
  • Willine Hammerstein: Millefiori Quilts, 2016 5-7 pp.
  • Barbara Brackman: Clues in the Calico: A Guide to Identifying and Dating Antique Quilts, 1989. 169. p.
  • Lőrincz Mariann: Lucy Boston, Hírfoltok 2015/1 23. old)
  • https://www.womenfolk.com/quilt_pattern_history/mosaic.htm
  • https://www.museum.state.il.us/muslink/art/htmls/ks_piece_hex.html

Képek:

  • https://www.lindafranz.com/blog/lucy-boston-patchwork-of-the-crosses-in-houston/
  • https://www.bloglovin.com/link/post?post=3530511453&blog=3999498&group=0&frame=1&frame_type=a&context=post_pag
  • https://lindafranz.com/shop/lucy-boston/4
  • https://quiltinspiration.blogspot.hu/2013/05/grandmothers-flower-garden.html