A lecke tartalmát innen töltheted le: A foltvarrás rövid története

Amikor egy szakma (vagy esetleg hobbi) történetét közelebbről megvizsgáljuk, gyakran jutunk arra a következtetésre, hogy a gyökereket az őskorban kell keresni. Mondhatni, hogy már az ősember is foltokból varrt magának ruhákat, (netalántán takarót) is, bár szerintem erős túlzás lenne azt állítani, hogy az ősember ruhatára volt a patchwork elődje.

Fennmaradt leletek szerint az első foltokból készített takaró Buddhához fűződik. A hívei selymet adományoztak neki. A szegények csak egy-egy selyemdarabokat tudtak vinni, ezért Buddha megparancsolta, hogy varrják össze neki ezeket egy templomi szőnyeggé.

A foltvarrás történetéről szóló írások, megemlítik, hogy egyiptomi falfestmény tanúskodik arról, hogy már ókori Egyiptomban is hordtak a szegények „foltokból készített ruhát”.

2 Egyptian canopy 980bc

Egyiptomi patchwork Ie. 980-ból Sharon Malachowsky: A Brief 3000 years History of Quilting

Kis-Ázsiából Európába a keresztes lovagok hozták a foltvarrás technikáját magukkal a palesztin asszonyaikkal együtt. Az utóbbi hozománynak az otthon maradt asszonyok ugyan nem örültek, de nem volt más lehetőségük, mint tolerálni a dolgot. Ezek a “dupla házasságok” elsősorban Dél-Franciaországban fordultak elő, nem véletlen, hogy az első művészi foltmozaikok is itt születtek.

Középkor

7dac278b0e1d7b8c0acb931114fbacdb

Fehér, tűzött dán kabátka és szoknya az 1770-es évekből

A középkorban az európai kereskedelem virágzásával nemcsak az anyagok terjednek el, hanem egyre gyakrabban találkozunk foltmunkákkal is. Ez a kor vezeti be a tűzést, ekkor készülnek az első pufajkák. A lovagok a páncéljuk alá tűzött anyagból védőruhát vettek fel -hogy a páncél súlya ne törje fel a testüket. Hamarosan megjelenik a díszítő tűzés is, ami később igen jelentős szerepet kap a foltmunkák esetében is. A reneszánszban már a selyem az uralkodó anyag.

Az iparosodás

Az iparosodás korában az angol textilgyártással a gyári munkások a hulladék textilek felhasználásával készítettek foltmozaik takarókat.Eleinte a szükség vitte rá őket, de hamar felfedezték, hogy gondosan megtervezett mintákkal szépséget is tudnak vinni a munkájukba. Hamarosan a módosabb asszonyok között is terjedni kezdett a foltvarrás. Éppen ezért Angliát tekintjük a mai értelemben vett foltmunkák készítésének hazájának.

A modern szó “quilt” a francia szó “cuilte,” szóból származik, amely eredeti a latin jelentése pedig “tömött zsák”, “culcita”.

Foltvarrás az Újvilágban

Foltvarrás eredetét a Közel-Keleten és Európában kell keresnünk, de első angol és ír, holland telepesek magukkal hozták ezt a tevékenységet (is) a szülőföldjükről Amerikába. A korai telepesek kevés textilhez jutottak hozzá, ezért nem engedhették meg maguknak, hogy ha egy ruhadarab elhasználódott akkor kidobják őket. Inkább szétbontották őket és a még épp darabokat újrahasznosították. Az első foltokból varrt takarók nem voltak díszesek, csak azt a célt szolgálták, hogy meleget adjanak. A quilteket gyakran a falra (vagy ajtóra, ablakra) akasztották, hogy így védekezzenek a hideg elől. (Ezeken a helyeken jellemzően, nem volt jó a szigetelés.) Bár a legtöbb nő vart quiltet a gyarmati Amerikában, de a foltvarrás valamikor a 19. században, a foltvarrás lett népszerű módja lett a közös időtöltésnek. 1750-1850 közzé tehetjük a foltvarrás aranykorát. Ezekben az időkben készült takarókra jellemző volt, hogy nagyon sok foltból és darabból álltak. Gyakran évekig készültek. Érthető módon, a családok nagy becsben tartották őket.

 Reproduction wall-size quilt by Sylvia Jennings Galbraith made for an American Quilt Study Group challenge a few years ago---Bedcovers Before 1840.

Sylvia Galbraith: “Maryland, Math and a Magnifying Glass”- medalion quilt (reprodukció az eredeti 1840 körül készült)

civil war 1800 -as medalion quilt

A függetlenségi háború korából való medalion quilt

Az 1800-as években divat volt az un. medalion quilt. Ez a fajta quilt egy központi motívumból áll, amit számos szegő keretez be -így növelve a központi minta méretét.

Amerikában közösségi tevékenységgé alakult a foltvarrás, az amerikai nők közösen készítettek takarót. Az anyagokat is közösen adták össze és a munkát is megosztották. Hatalmas kézimunka mozgalom alakult ki. Szokások, hagyományok alakultak ki a takaró varrások köré. A menyasszonynak a barátnők készítettek takarót, a felnőttkort elérő fiú un. szabadság takarót kapott. Búcsú takarót kaptak, akik elhagyták a vidéket és emlék-takarót készítettek az elhunyt ruháiból. A foltmozaik kétségtelenül az amerikai asszonyok népművészete, de azért Európában sem felejtették el a technikát.

Ezek a közösségek, nemcsak azért voltak fontosak, mert az asszonyoknak lehetőséget adtak arra, hogy közösen elkészítsenek egy quiltet, de fontos társadalmi esemény is volt. A nők számára egy közös takaró megvarrása szocializálódásnak foltos része lett.

37d43746ed73d1f4610137b26da94d0b

Gyűjteményes quilt: Thomas Sykes Quilt, about 1840, New Jersey; DAR Museum

 

Quilt1-495x770

1931-ben publikált mintagyűjteményes quilt

Az asszonyok nem csak textildarabokat cserélgettek, hanem blokkmintákat is. Nagy dicsőség volt kitalálni egy új mintát, és nevet adni neki. Gyakran előfordul, hogy ugyanazt a mintát többen is “feltalálták”, ezért egy-egy blokknak többféle elnevezése is van. Nem véletlen a Texas csillaga, az ohió csillag, stb elnevezés. Ez mind vagy az Amerikai Egyesült Államok valamelyik tagállamára, vagy valamilyen szimbolikus jelképére utal.

 

bd18ec904c51da607c28e9b118cc2146

A foltvarrás közösségi tevékenység

Az 1800-as évek közepén megjelent a lábbal hajtós varrógép, ami hozott némi változást, de ekkor még nem terjedt el széles körben, így a foltvarrás megmaradt közösségi tevékenységnek.

Az 1900-as évek elején alakult át a foltvarrás a szükségszerűségből, kreatív, szabadidős tevékenységé. Ekkor már könnyebben hozzá lehetett férni az anyagokhoz, szövetekhez, ezért inkább azok kezdtek el foltokat varrni, akiknek volt rá idejük. Kezdett “úri” művészetté válni.

A Világháborúk idején ismét nagyon fontos tevékenységgé vált. 1917-ben a Kormány felszólította az embereket, hogy készítsenek takarókat,hogy “mentsék meg a fiúkat odaát.” A takarók készítése gyakran adománygyűjtés céljából készültek.

A háborús időkben ismét előtérbe került a “szükség”. Jó példa erre a képen látható ruhácskának a története.

30c9ec15ebc07151cf154b6ee5449acb

Kézzel készített patchwork ruha, 1942 (Victoria and Albert Museum)

A képen látható ruhadarabot egy Jane nevű kislánynak készítette az édesanyja. A kislány meghívást kapott egy gyerekzsúrra, de nem volt neki az alkalomhoz illő ruhája. A II. világháborúban jegyrendszer volt elterjedt, mindent jegyre kaptak az emberek. Az élelmiszert és a új ruhát is csak vagy jegyre, vagy drága pénzért tudtak csak venni az emberek. Egy gyerek csak új jutott „új ruhához” ha valaki a családból azt kinőtte.Akkoriban nagyon nehéz lett volna új ünneplő ruhához jutni. Így a kislány édesanyja összeszedte a maradék ruhadarabokat és éjszaka megvarrta a kislány ruháját a másnapi zsúrra.

Takarmányzsákok (Feedsacks) – Divat a nehéz időkben

A gazdasági világválság idején az újrahasznosítás egy “új ágazata” jelent meg az Egyesült Államokban. Az 1850-es évektől kezdve az élelmiszert (krumpli, liszt, cukor stb.) már nem ládákban szállították, hanem durvább szövésű pamutzsákokban. A zsákok több mint két yard szövetet tartalmaztak, amit a leleményes háziasszonyok újrahasznosítottak: takarókat, függönyöket, táskákat és ruhákat varrtak belőlük. A gyártók, hamar észrevették, hogy milyen másodlagos felhasználási módja van az általuk értékesített termékeknek, ezért elkezdtek komolyabb figyelmet fordítani a zsákok készítésére.

Linzee Kull McCray Feed Sacks

Linzee Kull McCray: The colorful History of a frugal fabric Forrás: https://uppercasemagazine.com/feedsacks

Eleinte csak részletes útmutatást adtak arról, hogyan kell kifehéríteni a zsákokat, hogy az asszonyok ki tudják mosni a festéket belőle, de később elkezdtek mintás anyagokat készíteni, sőt szabásmintákat is mellékeltek az újrahasznosításhoz. Sőt a Sunbonet Sue (Nagykalapos Zsuzsi) Társaság gyermekjáték szabásmintát is mellékelt a listes-zsák oldalára. A mintából egy játéknyuszit lehetett készíteni!

Annyira elterjedtek ezeknek a zsákoknak az újrahasznosítása, hogy egyáltalán nem kellett szégyenkeznie azoknak, akik ilyen ruhákat hordtak. Jó példa erre, hogy még Marilyn Monroeról is készült ilyen fénykép. (Egyik történet szerint valaki azt mondta neki, hogy még egy krumplis-zsákban is jól nézne ki. A másik történet szerint, pedig olyan közönséges, hogy jobban tenné, ha egy krumplis-zsákot húzna magára. 🙂

Linzee Kull McCray csodálatos gyűjteményt készített ennek a kornak a mintavilágából. A képes könyv az anyagminták mellett tartalmaz a szabásmintákat és a reprodukciókat.

A zsákok újrahasznosításának a műanyagzsákok megjelenése vetett véget.

af57f4b695070b9321c68b20ffb0af7d

Takarmányzsákok Foto: Lori Kennedy

használati útmutató

Útmutató az újrahasznosításhoz

marilyn potato dress

Marilyn krumplis-zsák ruhában fotó Earl Theisen, 1952.

 

floursack

LIFE Magazine Archívum: Sunbonet Sue Vállalat zsákjai.

c1092bb0ed345a3570eaaf62b62dea0d

Feed sack quilt az Ebay-en

A könyvbemutatót meg tudod nézni az alábbi videón.

A II. világháború után megjelentek a műszálas anyagok, így a a természetese textíliákból, nagy gondossággal készült foltmunkák készítése is a háttérbe szorult.

A 60-as években kezdték újra “felfedezni” ezeket az elfeledett darabokat. A múzeumok elkezdték őket gyűjteni és sora rendezték a kiállításokat. Divat lett a gyűjtésük és egy-egy régi takaró, hatalmas összegekért talált gazdára. Újraéledt a foltvarrás és Amerikában a mai napig a legnépszerűbb kézimunka. Sorra alakultak a foltvarró társaságok, egyesületek, melyek kiállításai egyre népszerűbbek lettek. A világ minden részén kialakultak a foltvarró közösségek és megalapították a Világszövetséget is. A Magyar Foltvarró Céh 1994-ben csatlakozott a nemzetközi szervezethez.

Bizonyos technikáknak, vagy mintáknak külön története van, ami kicsit kilóg klasszikus foltvarrás történetéből. (a következő fejezetekben ezek egy részéről lesz szó) Ilyen például a panama csatorna mellett élő Kuna indiánok applikációs technikája, amit mola-applikációnak, vagy fordított applikációnak is nevezünk. Szintén egy indián törzs nevéhez főződik a szeminol, de külön stílusa van a hawaii applikációnak, vagy a kelta mintáknak. (Technikának?) Az amish quiltek története ugyan, csak az 1870-es években kezdődött, de mégis külön stílus jellemző rájuk.

Napjainkban

Napjainkban már nem szükségből varrnak az asszonyok takarókat, hanem az alkotás kedvéért. Elsősorban szabadidős tevékenység lett belőle. Ma már külön iparág alakult e köré, a hobbi köré. Megjelentek a neves tervezők által tervezett különleges mintázatú anyagok, melyek egy-egy kollekcióban tűnnek fel. A textilgyártó cégek, már divatdiktátorokká váltak, hiszen előre megtervezik a következő évben kapható kollekciókat. (Érdemes megnézni pl. a Rily Blake oldal “coming soon” kategóriáját. Egy fél évre előre meg tudjuk nézni milyen kollekciókat lehet majd kapni.)

A designer patchwork anyagokon kívül számos cég, vállalkozás foglakozik olyan eszközök gyártásával, amelyek elősegítik a foltvarró munkáját. Gondoljunk csak a vágólapokra, körkésekre, műanyag-sablonokra, vagy már a kifejezetten foltvarróknak ksézült varrógépekre. Magyarországon ezeknek az eszközöknek a legnagyobb lelőhelyei:

 • www.varrogepcentrum.hu (varrógépek, eszközök, magazinok, anyagok…)
 • www.varrovilag.hu (varrógépek)
 • www.foltvarazs.hu (eszközök, kellékek)
 • www.csoki-folt.hu (műanyag-sablonok)
 • www.fairyquilt.hu (tűzéshez készült sablonok, bértűzés)

Évente, világszerte számos neves rendezvény, kiállítás kerül megrendezésre. A teljesség igénye nélkül csak, hogy néhány nagy rendezvényt említsek:

 • Luberoni Foltvarró Fesztivál (május) https://www.aiguilles-en-luberon.com/
 • Birminghami Quilt Fesztivál (augusztus) https://www.thefestivalofquilts.co.uk/
 • Európai Patcwork találkozó Franciaország, “Ezüstvölgy”( szeptember): https://www.patchwork-europe.eu/
 • Nemzetközi Foltvarró Fesztivál Houston (november) https://www.quilts.com/quilt-festival-houston.html)

A 2015. Ezüstvölgyi kiállításról szóló beszámolómat és az ott készített képeket itt nézheted meg: Európai Patchwork találkozó 2015

Magyarországon évente kerül sor az Országos Foltvarró Fesztiválra (OFF) Minden páros évben Budapesten szervezik meg, a páratlan években pedig valamelyik vidéki foltvarró kör rendezi meg. Sajnos- jelenlegi információm szerint- 2017-ben egyik vidéki foltvarró kör sem vállalta a szervezést. Cserébe viszont, szinte minden hétvégén (de havonta biztosan) találunk kiállításokat az ország minden részén. A blogban (www.szilvifoltvarras.hu) találsz híreket az aktuális rendezvényekről.

További képek: A foltvarrás története – Pinterest

Forrás:

 1. Dolányi Anna: Folton-folt textilmunkák Debrecen, 1994 2-5 old.
 2. Maggie McCormick Gordon: The quilting Sourebook 1997 London, 86-89 pp.
 3. https://www.quilting-in-america.com/History-of-Quilts.html
 4. https://www.womenfolk.com/quilting_history/quilting.htm
 5. https://www.quilting-in-america.com/Applique-Quilts.html
 6. htttp: //www.womenfolk.com/quilting_history/amish.htm
 7. https://uppercasemagazine.com/feedsacks
 8. https://www.toocooltshirtquilts.com/types-of-clothing-quilts

Képek:

 1. Főkép: https://americangallery.files.wordpress.com/2010/01/quilting-bee.jpg
 2. Patchwork faliszőnyeg ie. 500-800 körül: Sharon Malachowsky: A Brief 3000 years History of Quilting
 3. Egyiptomi faliszőnyeg ie. 890 körül: Sharon Malachowsky: A Brief 3000 years History of Quilting
 4. Fehér tűzött dán kabátka: https://tidenstoej.natmus.dk/periode1/dragt.asp?ID=59
 5. A Függetlenségi háborúból való medalion quilt: https://happinessonahalfacre.blogspot.hu/2010/04/civil-war-medallion-quilt-center.html
 6. Gyűjteményes quilt: https://www.quiltindex.org/basicdisplay.php?kid=46-7A-FC
 7. Gyűjeményes minta (1931)https://blogs.denverpost.com/library/2013/03/14/patchwork-quilt-series-beech-tree-pattern
 8. A foltvarrás közösségi tevékenység: https://www.altusfineart.com/quilting-bee-16×20-mat/
 9. Patchwork ruha: V & A Museum of childhood: https://www.vam.ac.uk/moc/article/patchwork-dress,-1942/
 10. Patchwork kabát: https://digitaltmuseum.se/011023514606/kofta?sort_by=&query=dr%C3%A4kt&pos=286&page=12&count=534&to_year=1799&search_context=1&from_year=1600&rows=24
 11. Zsákok: https://theinboxjaunt.com/2014/10/09/feed-sacks/
 12. Használati útmutató: https://dustyoldthing.com/feedsack-dress/3/
 13. Marilyn: https://sararavintages.blogspot.hu/2013/04/20s-feed-sack-fashion-quaker-oats-dress.html
 14. Sunbonnet Sue Flour company: https://oldphotoarchive.com/stories/great-depression-flour-feed-sack-dresses/2
 15. Feed sack quilt az Ebay-en: https://hu.pinterest.com/pin/176414510376639968/