A Foltvarrás nem magyar népi hagyomány, de ettől még fel lehet használni magyar népi anyagokat és magyar népies motívumokat hozzá. A hazai foltvarrók körében időről-időre felbukkan ennek a hagyománynak az ápolása. A Magyar Foltvarró Céhnek már világszerte volt kiállítása, ahol magyar kékfestő anyagokból készült quilteket mutattak be. Ha egy foltvarró valami igazán magyarosat szeretne készíteni, akkor a “kék-fehér” anyagokhoz nyúl. A motívumokban gyakran felbukkannak a népi minták, a kalocsai, a témaválasztásban pedig akár a magyar mondavilághoz is visszanyúlnak.

Talán nem véletlen, de az első munkáim nekem is kék-fehérek voltak. Az alábbi képen a huszonévesen “irányításom” alatt álló panelházi konyha látható. Az akkori párom édesanyja erdélyből származott és egy kirándulás alkalmával vásároltunk néhány gyönyörű korondi kerámiát. A képen egy váza látható belőle. A mintavilág- már akkor is- megfogott, hiszen a beépített szekrényen lévő díszítés saját kézzel készült. 🙂

A korábbi beépített hűtőszekrény helyét eltakaró faliszőnyeg pedig az első applikációs munkám, amely 1999-ben készült, ami természetesen Nagykalapos Zsuzsit és Overall Bilit ábrázolja. Az asztalon pedig 4 db kunyhó blokkból álló terítő látható különböző mintájú kékfestőkből és madeira csipkékből összevarrva.

2014-ben a Határtalanul kiállításon volt egy külön kékfestő szekció, ahol a hazai foltvarrók kékfestő anyagok felhasználásával készült munkáiból láthattunk válogatást.

Ezeket a képeket én készítettem a kiállításon, bár eddig még nem mutattam meg őket. Éppen itt az ideje. 🙂

Céhes csoport munka, a blokkokat kb. 70 magyar hölgy készítette. Összeállította és tűzte: Szabó Panni

Készítette: Dolányi Anna

Vidák Margit: Örök nő

Kelenfolt csoport: Hóesés

Molnár Jánosné: Csornai Rátétes

Kókai Lászlóné: Leveles Pávás

Foltlelkek csoport, Csoportvezető: Szomor Ágnes A kézművesség dicsérete

Szabóné Tornyai Ilona: Kalocsai virágok

Szabóné Tornyai Ilona: Kalocsai virágok (részlet)

Szabóné Tornyai Ilona: Kalocsai virágok (részlet)

Emmer Péterné: Rongyszőnyeg

Készítette: Jóföldiné Fejes Edit

Somogyiné Mina Mária: Emese álma

Szentendrei Folt-Műhely: emlékezés virágai

Kovalik Mária: Örökség

Berente Judit: Hej rózsa rózsa, ékes vagy

Somogyi Ferencné: Székelyföldi motívumok

Somogyi Ferencné: Székelyföldi motívumok (részlet)

Szekács Judit: hímeskék

Gelencsérné Lazarovics Klára: Erdély hajdanában danában

Mészáros Zsuzsa, Kovács Rita: Összefogás

Bihari Zsóka:Ébredés

Az alábbi magazin borító pedig a MagicPatch egyik különszáma, amiben 11 magyar foltvarró munkája található meg teljes leírással, sablonokkal. Sokat a korábbi képeken láthattunk közülük így most csak azt szeretném bemutatni, ami még fentebb nem szerepelt:

Csillaghegy: Hagyományos kerámiák A csoport tagjai, az alkotók: Szabó Irén, Juhász Teri, Szalaváry Betty, Dudás Zsuzsa, Fekete Gabi, Kovács Edit, Lazarovits Klára, Honti Mária, Domok Judit, Novák Mari, Lerf Zsuzsa, Gál Erzsi, Lengyel Éva

Demeter Zsuzsa: kék virágok

Berente Judit: Régi világ

Az alábbi munkával már lehet sokszor találkoztál, mert az Interneten sok helyen megtalálható (főleg a Pinteresten) -sajnálatos módon gyakran az alkotó nevének megjelölése nélkül- Szabó Panni Zsolnay Negyed című munkája.

Szabó Panni: Zsolnai negyed

Az alábbi munka található az újság borítóján is. Tornyai Ilona készítette. A központi dália minta körül kalocsai motívumokat találunk.

Tornyai Ilona: Ajándék

És végül, de nem utolsó sorban nézd meg az alábbi interjút Dolányi Annával, aki a 2012-es Houston Quilt Fesztiválon bemutatott magyar munkákról beszélgetett Luana Rubinnal. Dolányi Anna elmeséli, hogy a kiállított darabok a legjobb hazai foltvarrók munkái. Kifejezetten hazai kékfestő anyagokat használtak a quiltek elkészítéséhez. Több olyan munka is található, ahol jellegzetes magyar motívumokat ültettek át foltmunkába. Amit nem lehetett már foltokkal “megoldani” ott jellemzően a kézi hímzéssel egészítették ki a mintákat. A videóban Luna néhány quiltet külön kiemel. A Kelenfolt csoport hóesés című munkájáról elmondja, hogy látszólag applikálással készült, de valójában papírra varrás volt az alkalmazott technika. (Ez a fajta aprólékos és összetett papírra varrás egyébként Paula Nadersten munkáira jellemző) Végül Somogyi Ferencné Székelyföldi motívumok című munkájával zárja a videót. Ahol elhangzik, hogy vámpírokat ugyan nem találunk rajta, de helyette gyönyörű tradicionális virág és madármotívumokat igen. 🙂 Őszinte leszek, ezek a minták engem is megihlettek! 🙂

Most újra elővettem én is a kékfestő anyagokat és készül a saját darabom is. Gondolom kitalálod a fenti minták közül melyik hatott rám? 🙂

Mutatom az eredeti tányérmintát is:

 

Ajánlott oldalak:

Somogyi Ferencné foltvarró weboldala: https://somogyine.uw.hu/foltmunkaim/foltmunkaim.html

Szabó Panni: Pinterest Munkáim című albuma

Így készül a kékfestő: Kék fehér hagyomány

Bácsalmási kékfestő műhely

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!