Bizonyára, már Te is találkoztál olyan „foltmunkákkal”, vagy neszesszerekkel, apróbb kézimunkákkal, ahol a jellemzően sötétkék (vagy sötét) alapon pici, sajátos mintázatú tűzés díszített -jellemzően fehér, vagy világos fonallal elkészítve. A következő bejegyzésben betekintést nyerhetsz a japán sashikó tűzés történetébe és főbb jellemzőibe. Látni fogod, hogy az ismét divatos „Boro”, hogyan kapcsolódik az ősi japán foltmunkákhoz és a tradicionális sashikó tűzéshez.

A sashikó története

genki_3

Forrás: Pinterest

A sashikó tűzés Észak-Japánból indult útjára. Akárcsak a foltvarrás történetében más ágazatok kialakulásánál, itt is elmondható, hogy a szükség hozta létre ezt a technikát. Eleinte a praktikussága volt a cél. A lyukas, foltos ruhákat kisebb darabokkal egészítették ki és ezeket a foltokat sashikó tűzéssel rögzítették. Később felismerték, hogy különböző díszítő motívumokkal, nemcsak erős, tartós lehet a lyuk befoldozása, de ezzel új mintákat hoztak létre. A sashikó, mint díszítő elem, az Edó érában (1615-1868) között kezdett kialakulni Japánban. Ebben az időben az anyagokat különböző novényi rostok sodrásával, szövésével hozták létre. A festésük is fáradságos kézimunka volt. Az eljhasználódott anyagokat, igyekeztek újrahasznosítani, táskákat, köpenyeket, készítettek belőlük. Amikor már használatra alkalmatlan volt, akkor több réteg összetűzésével törlőruhát varrtak a sashikó tűzés segítségével.

A sashikótűzés

A sashikó szó jelentése „apró szúrás”, amely jól mutatja a technika sajátosságát. Eredetileg két vagy három réteg anyagot varrtak vele össze. így gyakran a „bélés” is valamilyen -általában a legrégebbi- anyag volt. A legdíszesebb öltések is apró pici fércöltésekből állnak össze. A mintáknak két nagy csoportja van: az egyöltéses (mojózasi) sashikó, és a vonalas (hitomenzasi ) sashikó. Az elsőre jellemző, hogy íves és egyenes vonalakból állnak. A minta maga irányváltoztatással növekszik, de a vonalak soha sem keresztezik egymást. Az utóbbi technikánál pedig egy négyzetháló segítségével keresztezik egymást az öltések és ezáltal alakul ki a minta. Természetesen lehetőség van a két stílus ötvözésére is (lásd. legyezőminta)

sashiko_thread_olympus_colors

Kép forrása: https://www.fringesupplyco.com

A sashikót jellemzően fehér, vagy világos színű fonallal készítik. Az eredeti sashikó fonalak sokkal lazább sodrásúak, mint a többi hímzőfonal, emellett hosszú pamutszálból készülnek, hogy a munka tartós legyen. Ha nem tudsz eredeti sashikó fonalat beszerezni, akkor helyette osztott hímzőfonallal érdemes dolgozni!

A z első munka elkezdéséhez nincs különösebb eszközökre szükség. A jelölőceruza, vagy valamilyen jelölő eszköz elengedhetetlen a minta megrajzolásához. Ezen kívül varrótű, vagy esetleg sashikótű, amit még elő kell készítenünk (vagy be kell szereznünk) illetve a gyűszű erősen ajánlott, mint a legtöbb kézimunkához. 🙂

További képek a Pinterest albumban: Sashiko

images (2)

Kép forrása: Pinterest

images (1)

Kép forrása: Pinterest

Protecting-Beauty-mini

Kép forrása: Pinterest

Boro

5cfc76e68e9489079d79c73a2506dff2

Antik japán kézzel varrt shasiko kimono Kép Forrása: Pinterest

A Boro -ami rongyot jelent-, nem más, mint az elhasznált ruhadarabok foltozása sashikó tűzéssel. Az Interneten nagyon sok japán boro kimonót találunk, amelyek különböző foltokból vannak összevarrva. (Antik kimonók) A foltok gyakran csak egyenes vonalú, de sűrű férc öltésekkel vannak rögzítve, de van ahol már az öltések mintázata is megtalálható.

Napjainkban divatossá vált a Boro technikával készült ruhadarabok, vagy táskák viselete. Az alábbi farmernadrág térdének a foltozásáról részletesen olvashatsz Erika bejegyzésében. Képek segítségével lépésről-lépésre megmutatja, hogy egy „szakadt” farmernadrágból, hogyan készíthetsz divatos darabot.

$_3

Kép forrása: Honestly WTF , DIY Sashiko Denim Repair (Boro)

De nemcsak házilag készülnek ilyen foltozások. Az alábbi képen a Rosenrot weboldal kínál egyedi Boro technikával készült dzsekiket nőknek és férfiaknak is.Kíváncsi lennék, mit szólnának hozzá azok, akiknek kamasz,vgay kicsit idősebb fiuk van? Vajon leadnák a „megrendelést” az elkészítésükre? 🙂

Természetesen nem maradhatnak el a táskák és a neszik sem. A legutóbbi bejegyzésemben már érezhető volt, hogy kicsit megfertőződtem ezzel a technikával, bár a foltok színesek és géppel varrottak, de a tűzésminta már ennek a stílusnaka tanulmányozása során keletkezett.

A következő bejegyzésben előszedem a rongyoszsák szakadt férfiingeinek és farmernadrágjainak darabjait és készíteni fogok valamit belőle! 🙂

7ae5d592b8322cd184410b764446ab6c

Kép Forrása: Rosenrot, Borrowing from Boro

images (3)

Kép forrása: Pinterest

A bejegyzés megírásához felhasznált irodalom és Internetes források:

További képeket és a bejegyzésben megjelent képek eredetét az alábbi Pinterest albumban találod meg:

https://hu.pinterest.com/szilviakerekgya/sashiko/

Antik kimonók:

https://www.kimonoboy.com/catalog.html?category=boro-kimonos

Frissítés:

Tradicionális japán anyagokról ittetve japán technikákról az alábbi blogbejegyzésekben olvashatsz még:

olvashatsz még az alábbi bejegyzésekben:

Sasiko és Boro

Tradicionális japán anyagok

Az alábbi darabok készültek el japán stílusban:

Rátétmintás szemüvegtok. A teljes leírást megtalálod és szabásmintát az alábbi blogbejegyzésben: Patchwork szemüvegtok rátétmintával

Táska japán mintákkal. Egy igen csak méretes női pakolós táska. Amellett, hogy rengeteg minden belefér kényelmesen, foltos találkozó nem marad úgy el, hogy valaki ne szeretné lefényképezni! 🙂

A részletes varrási útmutatót, szabásmintát és videó-segítséget a Foltvarrás Szilvivel 2017. februári anyagában találsz hozzá.

Oldaltáska boro technikával. Ezt a táskát kezdőknek, az újrahasznosítás elkötelezettjeinek és a kézi varrás kedvelőinek ajánlom. Amolyan „felkapkodós ” oldaltáska. Egyszerű, de jól használható. A részletes varrási útmutatót, szabásmintát és videó-segítséget a Foltvarrás Szilvivel 2017. februári anyagában találsz hozzá vagy a webáruház szabásmintái között: Oldaltáska Boro technikával

A hozzá tartozó telefontartó elkészítését az alábbi blogbejegyzésben találod meg: Boro telefontok.

Az összes fenti minta letölthető változatát megkapod együtt, ha megvásárolod a Foltvarrás Szilvivel 2017. februári csomagját: