A foltvarrás történetéből ismerjük, hogy ha valaki megvarrt egy új mintát, akkor megillette a névválasztás joga. Ennek ellenére nagyon sok olyan patchwork minta létezik, aminek a pontos eredetét nem ismerjük, vagy az is gyakran előfordult, hogy egy időben többen is megalkottak két egyforma blokkot, de mivel ezeknek a blokkoknak az alkotója földrajzilag egymástól távol élt, ezért ugyanannak a mintának két különböző nevet is adtak. A csillagmintáknál gyakran találkozhatunk ilyen kavarodásokkal. Nem véletlen, hogy ugyanazt a mintát az egyik könyv így nevezi, a másik gyűjtemény pedig már egészen más néven szerepelteti. Gondolok itt például az Ohio csillagra, vagy a Texas csillagára. Az is előfordul, hogy két blokk elemei ugyanazokból a foltokból állnak, csak az eltérő színezés miatt lesz már más a neve. Ilyen például az „út Kaliforniába” nevű blokk és a „Jákob lajtorjája”. Ha rákeresel a neten látni fogod, hogy ugyanaz a két blokk és mégis kétféle néven szerepel. Sőt, ha megnézed a találatokat nehéz megállapítani, hogy pontosan mi a különbség közöttük. (talán az utóbbiban többféle színt használnak?) Emellett az is előfordul, hogy két -nem tejesen egyforma minta ugyanazon a néven jelenik meg. Ide tartozik a pickle dish minta is. Először az alábbi változattal találkoztam.

Pickle dish quiltek 1. változat Forrás: Pinterest

Azonnal feltűnt, hogy az eljegyzési gyűrű mintához hasonló, de a cikk-cakkos ív miatt, mégis más, kicsit emlékeztet a New York Beauty mintára, bár annál jóval egyszerűbb. Elkezdtem inspiráló képeket gyűjteni és meglepődve tapasztaltam, hogy van egy másik minta is, amit szintén pickle dish néven illetnek, pedig jelentős eltérés van az előbbitől. Ívek itt is szerepelnek ugyan, de a blokkok összeillesztése során sokkal szögletesebb „karikákat” kapunk, és a cikk-cakkos ív helyett is egyenes vonalakat találunk csak az ívben.

Pickle dish quiltek 2. változat Forrás: Pinterest

Melyik az „igazi”? Sajnos alapos kutatómunka nélkül nem tudok erre a kérdésre választ adni, de megnézzük mit jelent a Pickle dish, magyarul és talán el tudjuk dönteni melyik minta hasonlít a legjobban a „névadóra”, vagy nem. 🙂 A pickle dish magyarul savanyúságos tányér/savanyúságos tál. Összegyűjtöttem egy csokorra való savanyúságos tálat. Íme:

Képek forrása: Pinterest

Közelebb kerültünk a megoldáshoz? 🙂 Az Interneten fellelhető képek szerint az első változatra vannak írásos találatok a minta időpontjára vonatkozóan. Barbara Brackman szerint, a pickle dish mintát 1931-ben publikálták a Cansas City Star-ban.

Pickle dish minta 1931-ben és 1932-ben Forrás: Pinterest

Hogy ne legyen azért ilyen egyszerű követni a minta kialakulását 1932 ben Grandmother Clark pattern társaság a hegyes csúcsokkal ellátott változato Indian Wedding Ring-nek, azaz Indián eljegyzési gyűrűnek nevezte el.

Pickle dish vs. Kettős esküvői gyűrű

Éppen ezért a minta elnevezésének története kapcsolódik a klasszikus dupla karikagyűrűhöz, mert ugyanolyan ívek és görbék jellemzik, és a pickle dish mintát is ugyanazzal a technikával lehet elkészíteni, ráadásul a hatása is hasonló lesz. Néhány történet szerint, a pickle dish régebbi, mint a kettős esküvői gyűrű, de hogy ez igaz-e vagy sem, csak a még meglévő quiltek vagy írásos dokumentumok bizonyítják be egyértelműen. A pickle dish és a dupla esküvői gyűrű minta közötti különbségek két ponton érhetőek tetten: az íves minta részletében illetve az íves ívek szélességében. Egyesek szerint, a cikk-cakkos minta az, ami a pickle dish mintát megkülönbözteti a dupla karikagyűrűtől. Mások azt mondják, hogy a tágabb ívek és a keskeny darabok, -függetlenül attól, hogy sicc-cakkos a minta vagy sem- inkább a pickle dish alkotóelemei. (Ez a 2. változatra jellemző)

És még egy kis csavar a történet végére, hogy a pickle dish mintának létezik egy harmadik változata is, ahol a cikk-cakkos ív duplán szerepel. A képen szereplő quiltek közül van, ami meglehetősen régi darab:

Képek forrása: Pinterest

A minta eredetére vonatkozó kérdésre egyértelmű a válasz, a „savanyúságos tál” ihlette. De azt nehéz pontosan megmondani, hogy melyik változat készült el először. Ettől függetlenül, az biztos, hogy egy klasszikus darabról van szó, ami nálunk kevésbé ismert. Úgy éreztem, itt az ideje leporolni és behozni a köztudatba! 🙂

2019. januárjában a „pickle dish” minta került a középpontba. Az első változatot választottam és terveztem belőle egy terítőt. A színvilágot eredetileg sötét mintás alappal képzeltem el, ahol az „üres” részeket applikációval egészítettem ki. Mutatom hozzá az irányadó színpalettát is:

A teszt blokkot ennek ellenére, világos alappal varrtam meg, ahol az applikáció helyett az anyag mintájával játszottam. Ezt neveztem el „lusta” változatnak. 🙂

Idő közben a 2019-es éves előfizetők sorra varrják a kész terítőket. Íme két változat, ahol az applikáció elkészült ugyan, de kézi varrás helyett géppel. Igen, ez is egy megoldás azoknak, akiknek nincs türelmük a kézi varráshoz. 🙂

Keserű Márta Pickle dish terítőjének kész előlapja

Valki Andrea Pickle dish terítője

Képek forrása és további képek még a következő Pinterest albumban: Pickle dish

http://barbarabrackman.blogspot.com/2010/06/pickle-dish.html

Szeretnél további gyűrűs darabokat varrni a segítségemmel?

További, Gyűrűs patchwork darabokat válogattam össze a következő online kurzus anyagába.

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!