A Slow motion mozgalom az élet minden területén megjelenik, ahogy a divatban is előtérbe került Slow fashion, azaz a lassú divat néven. A Slow fashion szembemegy a  rohanó világgal és a hozzá tartozó Fast fashion-nel  a gyors divattal. Az állandóan változó divat, a felgyorsult élet, a fogyasztói társadalom arra kényszerít minket, hogy évente többször cseréljük le a ruhatárunkat, mindig az éppen aktuális trendnek megfelelően öltözködjünk. Ami divat volt tavaly ősszel, az idén már nem az. Új ruhadarabokat kell vásárolnunk és emellett nehéz még azt is összehangolni, hogy mi az ami megfelel az egyéniségünknek ízlésünknek. Ha rabjává válunk az állandóan változó divatnak, akkor előbb utóbb tele lesz a ruhásszekrényünk “használhatatlan” darabokkal, olyanokkal, amelyek nem illenek egymáshoz. A nők gyakran találkoznak azzal az érzéssel, hogy hiába van tele a ruhásszekrényük, még sincs egy “rongyuk” amit felvennének, vagy amit szívesen magukra öltenének.

A Slow fashion, arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy az emberi szükségletek nem változnak szezononként, ezért  (környezet)tudatosabban is kialakíthatjuk ruhatárunkat. Nem érdemes állandóan az aktuális divatnak megfelelően vásárolni, hiszen gyakran előfordul, hogy ezek a ruhák olcsó  alapanyagból készülnek,  gyenge minőségűek, általában nem is bírnak ki többet egy-két szezonnál. A tucatáruk nem egyediek és nem fejezik ki a személyiségünket. Ezzel szemben a lassú divat lényege az a folytonos változással ellentétben az állandóság. Hosszú távon pénztárcabarát(nak is mondják) hiszen ezek a darabok jó minőségű alapanyagokból készülnek, gondos munkával. Jellemzően ezt a vásárláskor nem lehet megérezni, hiszen a jó minőségű tartós darabok igencsak borsos áron kaphatóak, de hosszú távon kifizetődőbb ezeket választani.

A Slow fashion Kate Fletcher  nevéhez fűződik. A fő üzenete a környezettudatosság, de felhívja a figyelmet az “olcsó divat” hosszú távon meglepően magas költségeire is.

A mozgalom számos képviselője közül, most Natalie Chanint szeretném röviden bemutatni.

A képek forrása: Pinterest

Natalie Chanin,  Alabamából, Florence városából származik, ahol úgy nőtt fel, hogy a nagymamája által előállított élelmiszereket ették és ő varrta nekik a ruhákat is. Az életükhöz hozzátartozott a takarékosság, valamint, hogy szinte a semmiből állítsanak elő valamit. Mindent újrahasznosítottak amit tudtak és mégis gyönyörű életet teremtettek. Ez nagyon meghatározó élmény volt számára. Később képzett designer lett és elkezdett a divatiparban dolgozni. Stylistként dolgozott 10 éven keresztül és amikor elkezdett dolgozni, egyik nap szétvágott egy pólót és kézzel varrta össze, mert nem volt varrógépe. Annyira boldoggá tette az egész folyamat, ahogy elkészítette, hogy készített utána egy újabbat és további darabokat.  2000-ben hozta létre a saját cégét, ahol kézzel varrott ruhadarabokat készítenek pamutjersey-ből. Emellett több könyve jelent már meg, amelyek nemcsak a mintáit az egyedi stílusú varrástechnikáját tartalmazzák, hanem  különböző házi ételek elkészítéséről  is szólnak. A weboldalán a kész ruhák mellett, minden szükséges eszközt is beszerezhető, ami a saját készítésű ruha elkészítését teszi lehetővé. Számára ez nem csak egy üzlet, hanem egy küldetés. Úgy gondolja az emberek örömüket lelhetik abban, ha saját maguk készítik el a  ruhadarabjaikat. Egészen más olyan ruhát hordani, aminek minden öltését saját maga végzi az ember és pontosan tudja, hogy nincs még egy ugyanolyan a világon. Mottója, hogy: az “Élet a részletekben rejlik.”

Ha elkezdünk magunknak kézzel varrni egy szép ruhadarabot, akkor a régi közösségi tradícióknak is hódolhatunk. A kézműves technikák megőrzése mellett a lányok, asszonyok összegyűlhetnek egy kényelmes nappaliban, ahol varrás közben beszélgethetnek. Akárcsak a foltvarrók. 🙂

A technika amit alkalmaz elsősorban negatív applikáció, amit már a foltvarrásból talán Te is jól ismersz. Elsősorban a Mola applikálást szoktuk a  “negatív applikációval” azonosítani.  A hasonlóság a két minta között, hogy a rétegeket összevarrjuk, majd utána lefelé haladunk a  felső anyag kivágásával.

Ami nagy különbség, hogy itt nem pamutvászon az alapanyag, hanem pamutjersey. Ezen túl különbség van a varrás és a díszítés technikájában. Külön érdekesség, hogy Natalie a negatív applikálás különböző változatait használja. Az egyiket pl. úgy nevezi, hogy “fordított negatív” applikáció, ami -ha jobban belegondolunk- nem más mint a hagyományos applikáció. 🙂 Az általa tervezett daraboknak egyedi mintái vannak, amit különböző hímzésmintákkal, gyöngyökkel, vagy szalagokkal díszít tovább. Mondhatni a variációk száma végtelen. A Pinteresten számos inspirációt lehet találni: Alabama Chanin

A kép forrása: Pinterest

Az alábbi képen egy kis válogatást láthatsz az általa használt díszítőmintákból:

A kép forrása: Pinterest

Íme néhány ruhadarab a kínálatból:

 

Készítettem egy kis irattárca-pénztárcát, amit negatív applikálással díszítettem. A felhasznált alapanyagot tekintve a külső rész két régi kinőtt pamut jersey pólóból származik. 🙂  Valószínűleg nem ez volt az utolsó darab, amit így varrtam meg. 🙂

Ha tetszett amit olvastál és szívesen kipróbálnád a technikát, akkor a szabásmintát megvásárolhatod a webshopban:

 

További cikkek:

Interview with Alabama Chanin’s Natalie Chanin

Natalie Chanin: Bringing Big Fashion to Her Small Town

Képek:

Pinterest: Alabama Chanin

 

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!