A Praktika Magazin felkért, hogy készítsek el nekik egy adventi naptárt. Ők határozták meg a mintát, és az anyagokat nekem csak el kellett készítenem. A minta szépségét kézi applikációval lehet visszaadni.  Egy korábbi blogbejegyzésemben már részletesen bemutattam, azt a technikát, ahogyan én  tanultam a kézi applikálást. Azóta eltelt sok év, új eszközök állnak rendelkezésünkre és több jó megoldás is lehetséges.

A minta aprólékossága miatt nem a fércelést használtam, hanem más megoldást választottam. Enneka  megoldásnak az a lényeg,  hogy a sablont felrajzoljuk az anyag hátoldalára, majd a minta mentén kézzel (pontosabban az ujjainkkal) “megvasaljuk” a ráhajtást a vonal mentén. Majd a kézi varrás során a tűvel folyamatosan a helyére igazítjuk az anyagot.Ahhoz, hogy ezt könnyebben meg tudjam valósítani a mintát kivágtam a legvékonyabb vasalható közbélésből (vetex) és felvasaltam a kiválasztott anyagok hátoldalára. A vetex tartást adott a mintának, ezért a széle mentén egyszerűbb volt visszahajtani az anyagot. Ezt a folyamatot mutatom be az alábbi képek segítségével.

A képen látható milyen vékony a vetex, amit használtam:

  átrajzoltam rá a mintát a sablonról. (A sablont a praktika Magazin 2015. adventi mellékletében találod meg.)

 Kivágtam a mintát a vetexből a vonal mentén:

  Sütőpapíron keresztül felvasaltam az mintás pamutvászonra őket. A “ragasztós oldala” ráragadt az anyagra.

 Kb 1 cm széles ráhagyással körbevágtam őket, majd elkezdtem visszahajtogatni, miközben folyamatosan megvasaltam az ujjaimmal őket.

Az íveknél szükség volt kis bevágásokat ejteni, hogy könnyebb legyen a visszahajtás.

 Ragasztóstifttel rögzítettem a visszahajtásokat.

 Az íves és kisebb daraboknál az olló hegyével igazítottam a mintát formára.

 Főleg az igen kicsi daraboknál volt erre szükség.

 A kis darabokat vasalóval le is vasaltam.

  A létra fokait vékony pántból alakítottam ki.

A mintát elhelyeztem az alapon. Megnéztem, hogyan fog mutatni:

Az alapra gombostűvel rögzítettem a darabokat. Használhattam volna ragasztóstiftet is. Az utóbbi választás kevésbé szúrós. 🙂

 A hátoldalon keresztül felöltöttem az elejére és apró kicsi öltésekkel elkezdtem felvarrni a darabokat. felül mindig csak kicsit kell ölteni éppen csak az anyag szélébe.

  Így néz ki a hátoldala:

 Bizony, ilyen kicsi darabokat is szépen fel lehet varrni ezzel a technikával. Ha ügyesen varrjuk, akkor az öltések láthatatlanok maradnak.

 Az arc varrására különösen ügyelni kellett, de ez sem volt lehetetlen feladat. 🙂

 A képen látható, hogy mindig az anyag színével azonos cérnát használtam. Arra az esetre, ha mégis látható valahol a cérna. 🙂

Végül az arc részleteit hímzéssel készítettem el. (A kék folt az illanófilccel megrajzolt minta)

Az applikáás utána  csillagokat készítettem el. A sablon alapján kivágtam a darabokat és összevartam. Semmi komplikáció, semmi gyors-technika. 🙂

 Négy csillagra volt szükségem a kép sarkaihoz.

 Ezután a bordó anyagból ferde-pántot készítettem. 4 cm-es csíkot vágtam le az anyagból és a képen látható módon áthúztam a vasalódeszkába rögzített zsákvarrótűn és levasaltam.  (Igen,  ez a szép virágos a vasalódeszkám legújabb huzata. :))

 Ilyen a kész ferde-pántos csillagos sarok:

  Ezután következett a zsákocskák elkészítése. 3 x 8 féle anyagot használtam. Mindből kivágtam egy 10 x 20 cm-es téglalapot.  A felső rész közepén a szélétől mérve 3 cm-re gomblyukvarrással elkészítettem egy kis nyílást (itt jön majd ki a kis zsák megkötő szalagja)

 A következő fotó nem sikerült túl jól a méretek miatt. A zsákok oldalát és alját összevarrtam, majd kifordítottam őket. A felső részt kétszer visszahajtottam és levarrtam.

  Belefűztem az arany színű szalagot és megkötöttem őket. Minden zsákocska kapott egy kis fülecskét is.

Az angyalka hajának szánt anyagból készítettem el a számokat. Nyomtatóval kinyomtattam a kívánt betűtípusból a számokat. Átrajzoltam ragasztófátyolra a számok tükörképét. A képen látható mennyiségben. 🙂  Majd szépen kivágtam őket. Ez a folyamat eltartott egy ideig, de utána már pikk-pakk készen voltak a számozott zsákocskák! 🙂

A számokat forró vasalóval felvasaltam a zsákocskákra. A ragasztófátyol jól rögzíti őket külön applikálás nélkül is. A zsákocskák rögzítéséhez 24 gombot varrtam fel az angyalka köré:

A falikép hátoldala kapott egy bújtatót, ahová vékony falécet csúsztattam. Ennek segítségével rögzítettem a falra.

A sablont megtaláljátok a Praktika Magazinban. Már kapható az újságárusoknál!

Jó munkát kívánok hozzá! 

Szeretnél még tőlem más karácsonyi ötletet is kapni? Ha szeretnéd az alábbi négy karácsonyi foltos apróságot megvarrni, akkor kattints a képre és iratkozz fel a karácsonyi mini-sorozatra. A foltos apróságok teljes varrási útmutatóját a szükséges sablonnal együtt megkapod PDF formátumban!

Ha még nem töltötted le az e-book-ot kattints a képre!

Ha szeretnél megismerkedni a kezdő foltvarró technikákkal, nézd meg az alábbi ajánlatot: Patchwork kezdőknek

A Kezdő online tanfolyam  2019. szeptember 9-ig kedvezményes áron megvásárolható. Különleges csomagajánlatot is találsz: A Patchwork Kezdőknek és a Szegési technikák a szép befejezésért online tanfolyam együtt, mos még jobban megéri! 🙂 A részletekért kattints a képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!