A Praktika Magazin felkért, hogy készítsek el nekik egy adventi naptárt. Ők határozták meg a mintát, és az anyagokat nekem csak el kellett készítenem. A minta szépségét kézi applikációval lehet visszaadni. Egy korábbi blogbejegyzésemben már részletesen bemutattam, azt a technikát, ahogyan én tanultam a kézi applikálást. Azóta eltelt sok év, új eszközök állnak rendelkezésünkre és több jó megoldás is lehetséges.

A minta aprólékossága miatt nem a fércelést használtam, hanem más megoldást választottam. Ennek a megoldásnak az a lényeg, hogy a sablont felrajzoljuk az anyag hátoldalára, majd a minta mentén kézzel (pontosabban az ujjainkkal) „megvasaljuk” a ráhajtást a vonal mentén. Majd a kézi varrás során a tűvel folyamatosan a helyére igazítjuk az anyagot.Ahhoz, hogy ezt könnyebben meg tudjam valósítani a mintát kivágtam a legvékonyabb vasalható közbélésből (vetex) és felvasaltam a kiválasztott anyagok hátoldalára. A vetex tartást adott a mintának, ezért a széle mentén egyszerűbb volt visszahajtani az anyagot. Ezt a folyamatot mutatom be az alábbi képek segítségével.

A képen látható milyen vékony a vetex, amit használtam:

Átrajzoltam a vetexre a mintát a sablonról. A sablont a praktika Magazin 2015. adventi mellékletében találod meg, illetve innen tudod letölteni: Agyalka minta

Kivágtam a mintát a vetexből a vonal mentén:

Sütőpapíron keresztül felvasaltam az mintás pamutvászonra őket. A „ragasztós oldala” ráragadt az anyagra.

Kb 1 cm széles ráhagyással körbevágtam őket, majd elkezdtem visszahajtogatni, miközben folyamatosan megvasaltam az ujjaimmal őket.

Az íveknél szükség volt kis bevágásokat ejteni, hogy könnyebb legyen a visszahajtás.

Ragasztóstifttel rögzítettem a visszahajtásokat.

Az íves és kisebb daraboknál az olló hegyével igazítottam a mintát formára.

Főleg az igen kicsi daraboknál volt erre szükség.

A kis darabokat vasalóval le is vasaltam.

A létra fokait vékony pántból alakítottam ki.

A mintát elhelyeztem az alapon. Megnéztem, hogyan fog mutatni:

Az alapra gombostűvel rögzítettem a darabokat. Használhattam volna ragasztóstiftet is. Az utóbbi választás kevésbé szúrós. 🙂

A hátoldalon keresztül felöltöttem az elejére és apró kicsi öltésekkel elkezdtem felvarrni a darabokat. felül mindig csak kicsit kell ölteni éppen csak az anyag szélébe.

Így néz ki a hátoldala:

Bizony, ilyen kicsi darabokat is szépen fel lehet varrni ezzel a technikával. Ha ügyesen varrjuk, akkor az öltések láthatatlanok maradnak.

Az arc varrására különösen ügyelni kellett, de ez sem volt lehetetlen feladat. 🙂

A képen látható, hogy mindig az anyag színével azonos cérnát használtam. Arra az esetre, ha mégis látható valahol a cérna. 🙂

Végül az arc részleteit hímzéssel készítettem el. (A kék folt az illanófilccel megrajzolt minta)

Az applikáás utána csillagokat készítettem el. A sablon alapján kivágtam a darabokat és összevartam. Semmi komplikáció, semmi gyors-technika. 🙂

Négy csillagra volt szükségem a kép sarkaihoz.

Ezután a bordó anyagból ferde-pántot készítettem. 4 cm-es csíkot vágtam le az anyagból és a képen látható módon áthúztam a vasalódeszkába rögzített zsákvarrótűn és levasaltam. (Igen, ez a szép virágos a vasalódeszkám legújabb huzata. :))

Ilyen a kész ferde-pántos csillagos sarok:

Ezután következett a zsákocskák elkészítése. 3 x 8 féle anyagot használtam. Mindből kivágtam egy 10 x 20 cm-es téglalapot. A felső rész közepén a szélétől mérve 3 cm-re gomblyukvarrással elkészítettem egy kis nyílást (itt jön majd ki a kis zsák megkötő szalagja)

A következő fotó nem sikerült túl jól a méretek miatt. A zsákok oldalát és alját összevarrtam, majd kifordítottam őket. A felső részt kétszer visszahajtottam és levarrtam.

Belefűztem az arany színű szalagot és megkötöttem őket. Minden zsákocska kapott egy kis fülecskét is.

Az angyalka hajának szánt anyagból készítettem el a számokat. Nyomtatóval kinyomtattam a kívánt betűtípusból a számokat. Átrajzoltam ragasztófátyolra a számok tükörképét. A képen látható mennyiségben. 🙂 Majd szépen kivágtam őket. Ez a folyamat eltartott egy ideig, de utána már pikk-pakk készen voltak a számozott zsákocskák! 🙂

A számokat forró vasalóval felvasaltam a zsákocskákra. A ragasztófátyol jól rögzíti őket külön applikálás nélkül is. A zsákocskák rögzítéséhez 24 gombot varrtam fel az angyalka köré:

A falikép hátoldala kapott egy bújtatót, ahová vékony falécet csúsztattam. Ennek segítségével rögzítettem a falra.

A sablont megtaláljátok a Praktika Magazinban. Már kapható az újságárusoknál!

Jó munkát kívánok hozzá!

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. Elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Szeretnél további karácsonyidarabokat varrni a segítségemmel?

A "Minták a szeret ünnepére" online tanfolyamba további, karácsonyi patchwork darabokat válogattam össze. Varrhatsz terítőt, falvédőt, táskát de akár ágytakarót is velem!

Most kedvezményesen meg tudod vásárolni az online tanfolyamot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!