A quilt-as-you-go technikáról már több bejegyzést is készítettem. A technika nevét talán úgy lehetne legegyszerűbben lefordítani, hogy „varrd és tűzd!” vagy „Tűzd, ahogy haladsz”. A lényege az, hogy nem a minta összevarrása után látjuk el a munkánkat béléssel és hátlappal, hanem menet közben, ahogy varrjuk össze a kis darabokat már tűzzük is. Éppen ezért vannak korlátai, de a felhasználási módja szélesebb körű, mint azt elsőre gondolnánk. Többféle blokk megvarrására alkalmas a kunyhótól kezdve bizonyos csillag motívumokig.Ezzel a technikával legegyszerűbben kisebb darabokat készíthetünk, mint pl. neszesszerek, táskák, edényfogó kesztyű vagy szobai papucs, de ha ismerjük a darabok összedolgozásának praktikáját, akkor nagyobb takaró méretű quiltet is meg tudunk varrni vele! Előnyei közé tartozik, hogy egyrészt időt spórolhatunk meg vele, hiszen a tűzés nem külön munkafolyamat, másrészt egyszerre mindig csak kisebb darabbal dolgozunk, ami miatt egyszerűbb az elkészítése egy háztartási varrógéppel. Ebben a bejegyzésben szintén egy kisebb darab elkészítését szeretném bemutatni. Egy egyedi mikulás-csizmát fogunk készíteni! 🙂

quilt-as-ypu-go mikulás csizma

Anyagszükséglet (1 dm csizma elkészítéséhez)

  • 1 db 35×45 cm karácsonyi mintás pamutvászon
  • 2 db 35 x 45 cm egyszínű pamutvászon vagy molinó(zsákvászon)
  • 2 db 35x 45 cm kesztyűbélés vagy vékony flíz
  • 5 cm-es karácsonyi mintás csíkok
  • piros zsinór vagy szalag a csizma szájához megkötőnek (opcionális)
  • gombostűk vagy ragasztóspray, varrógép, cérnák

A hátlapot (molinót) és a bélést rögzítsük egymáshoz. A ragasztóspray a legjobb megoldás erre, mert nem fog minket zavarni a gombostű munka közben, de természetesen ha nincs kéznél (vagy eddig még nem használtuk) akkor a gombostű is megfelel. Helyezzük az első csíkot a bélés szélére színével felfelé. A csíkok meredekségét már itt meghatározzuk, hiszen az első csíkkal párhuzamos lesz a többi is. Ha szükséges előtte rakjuk ki milyen mintát szeretnénk kapni! 🙂 A második csíkot fektessük az első csíkra színével lefelé(!) és helyezzük őket a varrógép talpa alá. Talpszélességben varrjuk őket le azon az oldalon varrjunk, amerre szeretnénk haladni!

Az első két csík rögzítése után hajtsuk szét őket és kicsit „vasaljuk meg”. Lehet kézzel is, de érdemes vasalót használni. Vigyázzunk ara, hogy a bélés ne ragadjon a vasaló talpához (ha szükséges sütőpapíron keresztül vasaljunk.)

Folytasd a csíkok varrását. Arra kell odafigyelni, hogy a csík széle mindig haladjon túl a leendő csizma szélén, inkább bőven lógjon le, mint kevesebb legyen. Utána nagyon kellemetlen művelet kibontani az elrontott csíkot!A maradékot is inkább csak utólag vágjuk le, amikor már elkészültünk a teljes mintával!

Közben vasaljunk. Ha megspóroljuk a vasalást könnyen előfordulhat, hogy a csík nem simul rá szépen a bélésre és elcsúszik. Ekkor a vonal íves lehet vagy a csík „puklis”.

Ellenőrizzük, hogy megfelelő méretű lett-e az alapunk.

A tűzést menet közben is elvégezhetjük, de ez akkor előnyös, ha nem kell közben soronként cérnát cserélni. Ha a képen látható mintához hasonlóan kétféle színnel (vagy még többfélével dolgozunk) és szeretnénk minden csíkot a saját színével letűzni, akkor tűzhetjük utólag is. Ilyenkor is egyszerűbb dolgunk van, mert már a minta 5 centiméterenként rögzítve van, nincs szükség se gombostűre, se fércelésre! Tűzzük a mintát színenként, majd cseréljünk cérnát!

Díszítheted még további díszítő öltéssel is a sorokat. Kézzel is, géppel is. 🙂

A sablont tűzzük rá a mintára és vágjuk körbe! Figyelem! A varrásszélességet hagyjuk rá a kivágáskor! (ha elrontjuk akkor sincs nagy baj, csak kicsit kisebb lesz a csizmánk.)

Készítsük e a csizma hátoldalát is. Valamilyen tűzéssel ezt is rögzíteni kell a béléshez és a hátlaphoz. A legegyszerűbb ha szabad-kezes tűzéssel fogjuk őket össze. (Ezt mindenki a saját tudásszintjéhez igazíthatja!) De elkészíthetünk egy hasonló csíkos mintát is. 🙂

A két darabot fektessük színével össze és varrjuk körbe egyenes varrással, majd cikk-cakk öltéssel is. Fordítsuk ki!

Végül varrjunk a csizma szájára egy szegőpántot. Érdemes a csizma elején nyitva hagyni a pántot és akkor fűzhetünk bele szalagot, vagy zsinórt!

Szeretnél további karácsonyidarabokat varrni a segítségemmel?

A "Minták a szeret ünnepére" online tanfolyamba további, karácsonyi patchwork darabokat válogattam össze. Varrhatsz terítőt, falvédőt, táskát de akár ágytakarót is velem!

Most kedvezményesen meg tudod vásárolni az online tanfolyamot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!