Karácsonykor előfordul, hogy nem mindenkinek tudunk igazán személyes vagy különleges ajándékot vásárolni, de ettől még ha rászánunk egy kis időt különlegessé tehetjük azt a csomagolással. A sógoromról tudom, hogy nagyon szereti a képen látható csokoládét. Vásároltam belőle egy csomagot, de a megszokott csomagolópapír helyett egy patchwork tasakba tettem bele. Ugye, mennyivel szebb így? Lehet, kerül még mellé egy pár zokni is… Az egyik áruházban találtam nagyon vicces karácsonyi darabokat! 😉

A tasakon látható fenyőfa mérete (varrás után) 18 x 18 cm.

A „legősibb” módszerrel dolgoztam, éppen ezért kezdő foltvarróknak is bátran ajánlom az elkészítését. Kivágtam a különböző méretű és formájú darabokat előbb kartonpapírból, majd a segítségükkel a kiválasztott anyagdarabokból. Végül a megfelelő sorrendben összevarrtam őket. A sablon 0,75 cm-es varrásráhagyást tartalmaz!

A blokk keretéhez 7,5 cm-es piros mintás csíkokat (darabokat) használtam, de természetesen ez tetszés szerint változtatható.

A tasak igazából az ajándék csomagolására szolgál, ezért nem biztos, hogy kell külön időt tölteni a klasszikus quilt szendvics elkészítésével. Én nem hagytam ki, elkészítettem a három réteget és kicsit megtűztem, de -véleményem szerint- most ez el is hagyható.

Elkészült az eleje és a hátulja:

Kapott egy belső bélést is, ami egy karácsonyi mintás piros vászon lett. Ezt a lépést ne hagyd ki, hiszen ha az elejét nem tűztük meg mindenképpen el kell takarni a varrot darabokat.

A két tasak (külső és belső) két-két darabját színével összefordítva varrd össze. Az oldalán és az alján. A belső zsáknak az alján hagyj egy kis kifordítónyílást!

A csücsköket érdemes levarrni. Én a csücsök végétől 3 cm-re varrtam le, ez adott neki egy kis „talpat”.

Mielőtt összevarrnád a külső és a belső részt. Vágj le egy 5 cm széles zöld (vagy bármilyen a tasak színétől elütő) anyagcsíkot. A szélessége az összevarrt tasak szájának szélessége+ 2 cm legyen. A végein hajts be 1 cm-e és varrd le.

Majd hajtsd ketté hosszában a csíkot és tűzd rá a tasak külső, mintás részének szájára. Érdemes rá is varrni a szokásásostól kicsit keskenyebb varrásszélességgel (pl. 0,5 cm-el)

Ezután húzd rá a belsőtasakot, ami színével befelé legyen fordítva. A szájánál tűzzd össze őket és varrd végig.

Fordítsd ki a tasakot a kifordítónyíláson.

Fűzz zsinórt a tasak szájába.

És már teheted is bele az ajándékot! 🙂

Jó munkát kívánok hozzá!

Szilvi

Szeretnél még tőlem más karácsonyi ötletet is kapni? Ha szeretnéd az alábbi négy karácsonyi foltos apróságot megvarrni, akkor kattints a képre és iratkozz fel a karácsonyi mini-sorozatra. A foltos apróságok teljes varrási útmutatóját a szükséges sablonnal együtt megkapod PDF formátumban!

Szeretnél további karácsonyidarabokat varrni a segítségemmel?

A "Minták a szeret ünnepére" online tanfolyamba további, karácsonyi patchwork darabokat válogattam össze. Varrhatsz terítőt, falvédőt, táskát de akár ágytakarót is velem!

Most kedvezményesen meg tudod vásárolni az online tanfolyamot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!