A következő bejegyzésben hatszög alakú poháralátét készítését mutatom be. A kis darabok összevarrásához ebben az esetben a a papírra varrást választottam. A bejegyzésben megtalálod a nyomtatható sablonokat hozzá, kétféle méretben. A kisebb méretből karácsonyfadíszt készíthetsz!

Szükséges anyagok:

  • 4-4,5 cm világoskék pamutvászon csík
  • 4-4,5 cm fehér pamutvászon csík
  • 4-4,5 cm „arany” pamutvászon csík
  • 16 cm vékony bélés
  • 16 cm hátlap
  • 60 cm 3,5 cm széles szegőpánt

A mintához tartozó sablonokat innen tudod letölteni: 12 cm sablon és 15 cm-es sablonok

A következő képes útmutatóban a 15 cm széles minta leírását készítettem el.

Így készítsd el:

Nyomtasd ki a sablont és vágd ki a sablonokat. Egy oldalon, egy minta elkészítéséhez szükséges darabokat találsz.

A foltok kiszabása:

  • A rombusz formákhoz 4 cm-es csíkokat érdemes kiszabni. A csíkokból a vonalazó segítségével vágj ki 4 cm-es rombuszokat. Használd a vonalzó 60fokos jelölését!
  • A háromszögekhez 4,5 cm széles csíkokat érdemes kiszabni. Itt is a vonalzó 60 fokos jelölésének segítségével vágd ki a kis háromszögeket. A
  • A szélső fehér csíkokhoz,a papírra varrásnál 2,5 cm vágj le.
  • Az összekötő csíkokhoz pedig elég a 2 cm. (Ezt már nem a papírra varrod fel, hanem utólag a kész mintás háromszögekre!)

A háromszög alakú papírdarabot fordítsd a jelölésekkel lefelé, és az üres oldalának közepére helyezd el a kék színű rombuszt. Figyelj rá, hogy a rombusz alsó része a varrásvonalakat 0,7 cm-es szélességben fedje le! A rombusz jobb alsó oldalához illeszd az aranyszínű háromszöget. A háromszög csücskei lógjanak túl a papíron! Gombostűvel rögzítsd őket a hátoldalon. A hátoldalon fogod összevarrni a darabokat, könnyebb lesz a tűt is eltávolítani varrás közben!

Varrd végig az 1-2-es folt közötti vonalat.

Vasald szét a színoldalon. Ha a rombusz nagyon túllóg a 2 és 3 folt közötti vonalon, akkor vágd le a felesleget, mert ehhez a vonalhoz fogod igazítani a fehér háromszöget is! Elég ha csak 0,7 cm-el fedi le a vonalat!

Rögzítsd gombostűvel a fehér háromszöget is, varrd végig a vonal mentén és vasald szét,

A felesleget távolítsd el körkés és vonalzó segítségével. A varrásszélességet ne vágd le a papírról!

Ugyanígy varrd meg a másik részt is.

Ha elkészült a két elem, akkor vasald ki őket alaposan, majd távolítsd el a hátoldalról a papírt! Gombostű segítségével rögzítsd őket egymáshoz, figyelj a pontos illesztésre. Varrd össze és újra vasald ki a darabot.

Most már csak a szélső fehér csík varrása hiányzik. A sablon segítségével szabd ki a darabot a 2 cm-es fehér csíkból és varrd fel a háromszög jobb oldalára.

Készítsd el mind a 6 háromszöget.

Varrj össze előbb két darab háromszöget, majd a varrásvonalat vasald szét! (Különben a középpontban lesz egy feleslegesen nagy dudor!!) Varrd rá a harmadik darabot is. Készítsd el a másik oldalt és ha elkészült a két fél hatszög, akkor varrd össze őket.

A kész mintát béleld, hátlapozd tetszés szerint. Tűzd meg, ha szeretnéd (de nem szükséges) és keretezd be a szegőpánttal!

Jó munkát kívánok hozzá és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Szilvi

 

 

 

Jó munkát kívánok hozzá és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

 

Szilvi

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!