Hoztam egy újabb kis ajándék ötletet, amit családtagoknak, barátoknak vagy akár kollégáknak is elkészíthetsz. 🙂 Elég, ha a maradékos doboz tartalmát átnézed és összeválogatsz 2-3 összeillő színt. Természetesen, ennél többféle maradékot is felhasználhatsz, de mivel az alábbi útmutatóban a repülő vadlibák gyorstechnikás változatát használtam, a gyorsabb elkészítés érdekében jobb, ha nem használsz túlságosan sokféle maradékot. 🙂

A technikai megoldásról: Bevallom először papírra varrással próbálkoztam, mondván pici háromszögek vannak benne, de sokkal nehezebbnek bizonyult, mint gondoltam. Arról nem beszélve, hogy szinte lehetetlen volt a papírt eltávolítani belőle. Így maradtam a „hagyományos” gyorstechnikánál, és ez bevált. Elképzelhető, hogy elsőre nem sikerül tökéletesen, de gyorsan bele lehet jönni. Én egész sorozatot készítettem el! 🙂

Szükséges anyagok:

A kész vadlibasor mérete 3 cm széles és 18 cm hosszú lesz. Varrásráhagyással együtt 4,5 cm x 20,5 cm.

4 darab „repülő vadliba” gyorstechnikás változatához szükség lesz 1 nagy négyzetre (ez kerül majd a minta belső részébe, ebből lesz 4 darab NAGY háromszög) és 4 darab kicsi négyzetre (Ezek kerülnek a minta szélére, 8 darab KICSI háromszög lesz belőlük).

A teljes kulcstartó mintasorhoz kiszabandó darabok:

  • 3 db 6,5 cm-es világos színű négyzet
  • 12 dv 4 cm-es sötét színű négyzet

A világos 6,5 cm-es négyzeteket fektesd színoldalukkal felfelé, és az átlósan egymással szemben lévő sarkaiba színoldalával lefelé, helyezz el két 4 cm-es sötét négyzetet. Figyelj rá, hogy két anyag színoldala egymással szemben helyezkedjen el! Jelölőceruza (vagy filc, vagy grafitceruza) segítségével kötsd össze az átlós sarkokat!

Varrd össze a négyzeteket az átló mindkét oldalán! A varrásszélesség – mindkét oldalon!- most a megszokottól eltérő módon, NE 0,7 cm legyen, hanem ennél kevesebb 0,6-0,5 cm!!

Az összevart darabokat, az előre megrajzolt átló mentén körkés (vagy olló) segítségével vágd ketté!

Vasald szét a darabokat a varrás mentén. 6 darab szögletes szívecske formát fogsz kapni. 🙂

A megmaradt 4 cm-es kis négyzeteket az üres sarkokba helyezd el, színoldalukkal lefelé, a képen látható módon. Rajzold be ezeknek a négyzeteknek is az átlóját.

A megrajzolt átlók mindkét oldala mentén, varrd össze a darabokat. Itt is maradjon kicsi (0,5 cm) a varrásszélesség!

A varrás után vágd ketté a darabokat a megrajzolt átlók mentén.

Vasald ki a kész repülő vadlibák mintákat. 🙂

Igazítsd meg a kilógó részeket, vágd le a kutyafüleket. Egy kész vadliba mérete: 3 cm magas és 4,5 cm széles kell, hogy legyen!

A méretre igazított vadlibákat rakd kia neked tetsző sorrend szerint és varrd össze őket kettesével.

Majd ismételd ezt meg. 🙂

A kész vadlibasort vasald ki. Vég ki a harmadik színű/mintázatú anyagból egy 4 cm-es csíkot és a mintasorra fordítsd rá, színoldalával lefelé.

Varrd össze a csíkokat. Külön bélést nem érdemes beletenni! A minta aprólékossága miatt, a varrásszélességek biztosítanak neki megfelelő tartást! 🙂

Fordítsd ki a kész csíkot, és vasald meg. A két végét illeszd össze és varrd is le a szélétől 2-3 milliméterre. Könnyebb lesz rátenni a fémzáró kupakot.

Egy fogó segítségével tudod a fémzárót rászorítani. Ha nincs speciális szerszámod hozzá (nekem sincs) érdemes a fogót egy kis maszkoló ragasztóval betekergetni, hogy a fogó ne sértse meg a fémet!

Készen is van a kulcstartó! 🙂

Jó munkát kívánok hozzá! 🙂

Szilvi

 

 

 

 

 

Szeretnél további karácsonyidarabokat varrni a segítségemmel?

A "Minták a szeret ünnepére" online tanfolyamba további, karácsonyi patchwork darabokat válogattam össze. Varrhatsz terítőt, falvédőt, táskát de akár ágytakarót is velem!

Most kedvezményesen meg tudod vásárolni az online tanfolyamot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!