A múlt héten felkértek, hogy vegyek részt a Duna TV Családbarát műsorának a kreatív sarok részében. Az volt a kérésük, hogy ha lehet mutassak valami kis apróságot a műsorban, amit az alkotó kedvű nézők is el tudnak készíteni otthon.

Bevallom, már egy ideje terveztem ennek a textil töknek a megvarrását, és úgy gondoltam ezt talán érdemes lehet nagyobb publikum előtt is bemutatni. Bár, igaz, ami igaz íz íves varrás és a sok darabka miatt nem teljesen kezdő foltvarróknak való darab. De azt javaslom, hogy ha valaki nagyon kezdő, akkor próbálja meg a nagy méretű sablon alapján megvarrni a textildíszt. A bejegyzés végén található videók remélhetőleg segíteni fognak. 🙂

Tapasztalatból tudom, hogy a műsoridőbe (kb. 5-6 perc) nem fog beleférni a teljes és részletes ismertető, ezért elkészíttettem hozzá az alábbi segédletet. Arra az esetre, ha úgy érzed Neked is felkeltettem az érdeklődésed az alábbiakban megtalálod az elkészítést lépésről lépésre, illetve a blogcikk végén találsz 3 videót is, ami összesen kb. 40 percnyi anyagot tartalmaz!

Szükséges anyagok:

  • 15 cm széles mintás pamutvászon (a tök színeiben)
  • barna pamutvászon a tök szárának, aljának (esetleg egy nagyobb méretű gomb)
  • kötöződrót (opcionális)
  • sablon,a mit a linkre kattintva tudsz letölteni: Tök sablon

 

Első lépésként szabd ki a tök testéhez tartozó 16 darab foltot pamutvászonból. Ez lehet egyforma színű is, de akár 16 féle anyagot is használhatsz. Nem kell külön varrásráhagyást tenni rá, mert a minta tartalmazza azt!

Kettesével fordítsd össze a cikkeket, színoldalukkal befelé, és a külső ív mentén varrd össze őket.

Csipked be az íveket, sőt még jobb, ha kivágsz belőle kis darabokat. Óvatosan, nehogy belevágj a varrásba!!

Így sokkal szebb lesz ha kifordítottad őket.

Két körcikket fordíts össze színoldalukkal. Illeszt össze a varrásvonalat. A varrásráhagyást simítsd egy oldalra, ( a bal oldalra érdemes.) Majd tűzd össze gombostűvel a darabokat.

Most a belső ív mentén varrd össze a két „szeletet”.

 

A kettes csoportokat varr össze négyes csoportokká. 🙂 Ha szépen sikerül, akkor a varrásvonalak egy pontban fognak találkozni, és kb. egy varrásráhagyásnyi marad csak a találkozási pont után. De akkor se ijedj meg ha nem sikerül tökéletesen, mert legutolsó simításként az aljára kerül egy korong, a tetejére pedig a tök szára, ami el fogja takarni az összeillesztést.

Végül a két felet varrd össze egy egésszé. Az egyik oldalon a két darabot teljesen varrd össze, de a másik oldal közepén hagy kifordítónyílást!

A kész tök testét tömd ki tömőanyaggal, majd kézi varrással zárd be a nyílást!

A sablon segítségével készítsd el a tök szárát is. A tetejét (egyenes vonal) és az oldalát varrd össze, az alján az íves darabot hagyd nyitva. Tömd ki tömőanyaggal és varrd fel a tök tetejére.

Készíts elő egy kör alakú korongot kartonból. Férceld rá az anyagot és jól vasald meg, hogy a kör formát felvegye az anyag. Távolítsd el a papírt belőle és a vasalással kialakított szélének a vonalában varrd fel a tök aljára.

Videók:

Ha szeretnél még hasonló egyszerű őszi darabokat varrni, kattints a képre és kérd a szabásmintákat!

 

Szeretnél további őszi színvilágú darabokat varrni a segítségemmel?

További, színpompás őszi patchwork darabokat válogattam össze a következő online tanfolyam anyagába. Varrhatsz hátizsákot, terítőt, falvédőt, de akár ágytakarót is velem!

Most kedvezményesen meg tudod vásárolni az online tanfolyamot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!