Minden új ötletnek külön története van, ami néha nagyon kacifántos. A legutóbbi ott kezdődött, hogy Csenge egy Halloween partira készült. Azt mondta, nem akar boszorkány lenni, mert minden évben az, és már nagyon uncsi. Oké, gondoltam akkor segítek neki, kitalálunk valami mást. Így is lett. Az ötletek gyűjtögetése közben akadtam rá Tim Burton animációs filmjeire, ami valami horror-komédia kategóriába sorolható. Kicsit nyomasztó, de azért vicces is. A főszereplők nem ijesztőek. Végül, Csengét Emilynek sminkeltem ki a „Halott menyasszony” című filmből. Kapott kék hajat is, aminek külön nagy sikere volt. 🙂
De gondolkodtam, Sally jelmezén is, aki a „Karácsonyi lidércnyomás” egyik főszereplője. Sally ruhája PATCHWORK-ös így nagyon megfogott. Nem tudtam elengedni és készítettem belőle egy babát. Kicsit tovább tartott, mint gondoltam, de igazi különlegesség lett. Ha van kedved hozzá, készítsd el Te is! 🙂

 

Szükséges anyagok:

 • világoskék/zöld pamutvászon
 • vasalható vetex
 • fekete és fehér pamutvászon a szemeknek
 • kis rózsaszín filc a szájának
 • bordó/vörös fonal a hajához
 • nagy lyukú tű a fonalhoz
 • 15 x 15 cm tüll (a hajhoz)
 • babatömőanyag
 • mintás anyagmaradék a ruhához
 • gombok
 • Sally sablon

Kb. 2 db 25 x 35 cm-es kékeszöld pamutvászon darabot erősíts meg vasalható vetex-el. tapasztalat szerint ettől nem csak könnyebb lesz varrni a baba testét, de kitöméskor is sokkal jobban formatartó. (Lehet néha túlságosan is az. 🙂 ) Ezen felül, ha a babát (vagy figurát) további apró foltokkal, mintákkal kell díszíteni, akkor kifejezetten előnyös, ha erős formatartó darabra dolgozunk!

Színoldalukkal fordítsd egymásra a két anyagot és a sablon segítségével rajzold át a baba körvonalát. Figyelem! A sablon tartalmazza a varrásráhagyást is (szaggatott vonal) de, ilyenkor én mindig a varrásráhagyás nélküli méretből készítek sablon! Ugyanis később ezen a vonalon varrom össze a babát! Vagyis, a varrásvonalat (folytonos vonal) mindenképpen rajzold át az anyagra! Tűzd össze a két darabot és vágd ki egyszerre. (Természetesen külön is kivághatod őket, mert mielőtt még összevarrnád, rengeteg tennivaló lesz vele!)

Először is elkészítjük a szemét. Most kivételesen kézi applikációval varrtam őket fel. A szemet is és a szemgolyókat is. 🙂

A szájához találtam a varrógépemen (PFAFF expression 3.0) az alábbi díszítőöltést. Ezt használtam, a lent látható beállításokkal, a szája vonalának felvarrásához:

A végeredmény:

A testére mindenféle vonalakat varrtam találomra. Igaz, nem a hagyományos öltést használtam hozzá, hanem egy vastagabbat, ami duplán ölt le minden öltést ( a gépemen ez a 2. számú öltéstípus)

Kisebb vonalakt is varrtam a csíkokra. Egyszerűbb lett volna, ha pelenka öltést választok. 🙂

A szája vonalának közepére felkerül a rózsaszín filcdarabból kivágott kis szív alakú száj is. Ezt is géppel rögzítettem végül. Ha van hozzá türelmed és időd, az összes öltést szépen elkészítheted kézi hímzéssel is! 😉

A baba két testét színoldalával összefordítottam és gombostűkkel rögzítettem egymáshoz. Itt jegyezném meg, hogy jobb lett volna, ha a fejére a tüll-darabot még összevarrás előtt rögzítem. Sajnos ezt csak később találtam ki, ezért utólag varrtam fel rá!

A megrajzolt vonal mentéz összevarrtam a két részt. A fejet tetején hagytam egy kb. 4 cm széles kifordítónyílást.

A kezei és lábai végén kicsit bevagdostam az anyagot, kicsipkedve a felesleget, hogy könnyebben és szebben ki lehessen fordítani.

A végtagok és a törzs találkozásánál is muszáj kicsit bevágni, hogy kifordításkor NE feszüljön az anyag! Vigyázz, hogy a varrásba NE vágj bele!

Kifordítva. 🙂

A gyerekek segítettek kitömni.:) A fején a kifordítónyílást kézzel varrtam be, úgy ahogy a textiltöknél is megmutattam: Textiltök készítése

Úgy terveztem, hogy a haját az itthon talált vörös fonalból készítem el. A fonal szálát kétfelé szét lehet szedni így egy hajtincs „felvarrása” négy szál hajat eredményez. Az ötlet jónak tűnt, készítettem már hasonlóan babát, csak annak a haját hímzőfonalból varrtam fel, ami sokkal vékonyabb ennél és nem csak a tű fokán volt könnyebb átbújtatni, hanem a pamutvászon anyagon is át tudtam húzni. Most az okozott a problémát, hogy a megfelelő méretű tű, nem ment át a vetexel megerősített pamutvásznon. 🙁 Ezért kellett egy tüll darabot felvarrni, utólag kézzel, a baba fejének a hátoldalára. A tüll lukacsos szerkezetébe már könnyen át tudtam fűzni a „hajszálakat”.

Több helyen is levarrtam a tüll darabot, hogy ne libegjen a babafejen. 🙂

Előre leszögezem, hogy ez egy nagyon hosszadalmas munkafolyamat. 🙂

Szétválasztva a fonal szálakat, ilyen kis hullámos hajszálakat kaptam:

Rögzítettem körben a baba fejének varrásvonalában két sor fonalat és még hátul 2 cm-el lejjebb is kapott egy sor hajat. Lehetne még többet felvarrni rá,de arra is figyelni kell, hogy ne legyen „oroszlánsörénye.” 🙂

A ruhájához kiválogattam sárga, menta, rózsaszín és fekete anyagmaradékokat.

Próbáltam követni az eredeti elrendezést, de nem ragaszkodtam hozzá szigorúan. A foltos anyagból kivágtam a ruha formáját ( A szabásmintát háromszor átdolgoztam menet közben, így ne lepődj meg, ha a kinyomtatott minta nem pont olyan, mint az alábbi képeken! )

Mivel foltos ruháról van szó, kapott egy vékony pamutvászon bélést is. Az alábbi képen pirossal jelöltem azokat a vonalakat, ahol a bélésanyagot összevarrtam a patchworkös előlappal. Összevarrás után kifordítottam.

Ahol kifordítottam a ruhát, ott csak sima cikk-cakk öltéssel varrtam össze a két darabot.

Majd tovább díszítettem a fekete pelenkaöltéssel tovább a ruha mintáját.

Először a ruha vállánál kell összevarrni a három részt:

A második lépés a ruha ujjának a bevarrása:

Végül kifordítva a két oldalát és a z ujjának az alját kell összevarrni.

Végül be kell vagdosni a ruha ujját.

A ruha kicsit hosszú lett a babára, de a patchwork minta így lett látványos, ezért meghagytam hosszúra.

Végül néhány kép a kész babáról:

 

Jó munkát kívánok hozzá!

Szilvi

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!