Malvin_11Malvinnak külön története van. Volt egyszer egy fiú, aki nagyon szerette a trabantokat. 🙂 Annyira, hogy van is neki egy igazi kék trabantja, akit Malvinnak hívnak. Az első játék-Malvin neki készült ajándékba. Készítés közben már a kisfiam is „lecsapott rá”. Olyan nagy sikere lett, hogy úgy gondoltuk megosztjuk másokkal is az elkészítés módját.

Szükséges anyagok:

 • kék pamutvászon a Trabant testéhez
 • vlies, fehér vászon, vagy vetex, a megerősítéshez
 • fekete filc a szemekhez , az emblémához és a kerékhez
 • fekete hímzőfonal, fehér hímzőfonal,
 • 4 db gomb,
 • sárga, világoskék, narancs filc a lámpákhoz.
 • szürke vászon a lökhárítóhoz, dísztárcsához, hűtőrácshoz,
 • tömőanyag

Szükséges eszközök:

 • hímzőtű,
 • babavarrótű,
 • kötőtű, vagy hurkapálca a töméshez
 • varrógép

A szabásmintát meg tudod vásárolni a webáruházban: ITT

Malvin_16

 

Az anyagok kiválasztása után a szabásminta segítségével rajzoljuk fel a trabant körvonalát az anyagra. Még ne vágjuk körbe!

Malvin_0559
Megkönnyítette a munkát, hogy a végleges formát egyenes öltéssel végigvarrtam. Erre hagytam rá a 7 mm-es varrásráhagyást, amit cikk-cakkal varrtam körbe. Ez a varrás vonalvezetőként használható a későbbi illesztéseknél!A rátétminta elkészítése egyszerűbb, ha van anyag, ahol dolgozni tudunk. Kényelmesebb így az applikálás. A pamutvásznat érdemes megerősíteni. Két megoldás is lehetséges. Az egyik, ha vetexet vasalunk a kiválasztott pamutvászonra. Az anyag így nem nyúlik, jobban tartja a végleges formát és a varrás is sokkal egyszerűbb lesz. A másik megoldás, hogy vékony felvasalható vliest használunk, ami kap még eyg fehér vászon hátlapot. (A képeken látható darab ez utóbbi megoldással készült) Előnye, hogy tartósabb lett a forma, hátránya viszont, hogy a varrógép nehezebben bírta a több réteg találkozását. Aki táskavarrásban jártas, annak ez a megoldás nem jelent gondot!Megkönnyítette a munkát, hogy a végleges formát egyenes öltéssel végigvarrtam. Erre hagytam rá a 7 mm-es varrásráhagyást, amit cikk-cakkal varrtam körbe. Ez a varrás vonalvezetőként használható a későbbi illesztéseknél!

Malvin_18

A szabásminta alapján készítsük el a trabant motorháztetejét, szélvédőjét, és a csomagtartóját.

Malvin_02

 

Malvin_17

A szabásmintában megjelölt pontokon vágjuk ki varrásráhagyást.

Malvin_01

Varrás közben a sarkokban, csücskökben a felesleges anyag megnehezíti a kifordítást, illetve nem lesz olyan szép. Az összevarrást is megkönnyíti, ha a kivágott részeket illeszd össze:

Malvin_04

Ezeket az elemeket varrd össze:

 

Malvin_03

Készítsük el a trabant oldalát is. Először a rátétmintát (az ablakokat, ajtókilincset) majd utána vágjuk ki a varrásráhagyást a megjelölt részeken.

Ha készen vagyunk az olalakkal is, akkor az egyik oldalát varrjuk hozzá a tetejéhez. Illesszük egymáshoz az összetartozó részeket és gombostűzzük össze őket. A varrógéppel haladjunk a megjelölt varrásvonalon. Az illesztéseknél –behajtásoknál, csücsköknél állítsuk a gépet nagyon sűrű öltésre, hogy később nehogy megbomoljon a varrás. Egy –egy szakasz végénél, hagyjuk alsó állásban a varrógép tűjét, így könnyebb fordítani a darabokat és pontosabban tudjuk folytatni a varrást.

Varrjuk rá a másik oldalt is. Ehhez hasonló képet kell kapjunk:

Malvin_08

Kifordítva:

Malvin_07

A képen látható trabinak még hiányzik az alja, ezért kitömve sincs:

Malvin_05

Készítsük el az alját is. Hogy tartósabb legyen az alváz, a szürke anyagra rávasaltam a vékony ragasztós vliest, és fehér vászonnal fedtem be. A három réteget cikk-cakkal körbe varrtam és tűzéssel díszítettem, erősítettem meg.

Malvin_06

Kifordítottam a trabant felső részét és gombostűvel rögzítettem az alját is. Összevarrtam. Az egyik oldalán (a két kerék között) hagytam meg a kifordító-nyílást.

Malvin_09

Kifordítás után töltőanyaggal (vlies, baba-töltelék) kitömtem. A kifordító-nyílást még nem varrtam össze! Első ránézésre nagyon kerekded lesz a trabant. Ahhoz, hogy egy kicsit visszanyerjük a kocka-formáját néhány helyen össze kell húzni cérnával. Egy baba-varrótű segítségével a szélvédő tövében apró öltésekkel leöltöttem az alváz irányába és vissza. Ezzel a szélvédőt visszahúztam a helyére.

Malvin_10

 

Az első öltés után a motorháztetőnek kezd formája lenni. 🙂

Ugyanígy húzzuk össze a hátoldalán is, és keresztbe az ajtók vonalában is. Az öltéseket a kifordító nyíláson belül kezdtem, így a görcsök a trabi belsejében maradtak. Amikor megigazítottuk a tömítést és tetszik a végeredmény is, a kifordító-nyílást összevarrjuk.

A következő rövid kis videón bemutatom, ahogy egy kész Malvint, hogyan igazítok formára babavarrótű segítségével:

VIDEÓ

Végül a kerekeket is a helyére illesztjük. Ezt is babavarrótű segítségével varrjuk fel.

Malvin_13

Malvin_14

Malvin_15

Malvin_12

Tipp: Ha forgatható kerekeket szeretnénk, akkor két réteg filcet kell kivágnunk. A két réteg közé pedig egy gombot helyezünk. A három réteget egyszerre öltjük át a trabant testére. Ehhez, némi gyakorlat szükséges. A gomb segítségével a külső kerék forogni tud!

A szabásmintát meg tudod vásárolni a webáruházban: ITT

Malvin_16

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!