Minket is utolért a Harry Potter láz. Nem csoda, tesznek is róla, hogy a mai fiatal korosztály se maradjon le a híres varászló-tanonc történeteiről. A tévécsatornák sorra adják le a nagy filmek részeit, a könyv új nyomtatásban jelent meg, és hogy mást ne említsek a társasjátékok világában is egyre több a „Harry Potteres” játék. A gyerekek nagy kedvence a Dobble tavaly az év második felében jelent meg Harry Potteres változatban, ahol a figyelemre, és a gyorsaságra kell koncentrálni. Hónapokig kerestem a HP Cluedót, amit végül sikerült karácsony előtt, az utolsó pillanatban beszerezni, és papa jóvoltából meg is kapták a gyerekek. Azóta igen gyakran kerül az asztalra, nagy élvezettel nyomoznak, hogy ki rabolta el az áldozatot, hol és milyen varázstárgy segítségével hajtotta végre a gazztettet. (A hagyományos Cluedóval ellentétben itt nem hal meg senki!). De még mindig a társasjátékoknál maradva, karácsony előtt jelent meg magyarul az igen összetett kooperatív játék, a „Roxforti csata” , ami a 7 könyv alapján 7 játékot tartalmaz. Ebben a játékban közösen vesszük fel a kesztyűt a gonoszok (a játék) ellen. Az együttműködés és a közös játékélmény ennek a játéknak az erőssége.

Elkerülhetetlen volt, hogy a gyerekek NE a Harry Potter szereplőit válasszák farsangi jelmeznek. Csengét sikerült lebeszélni -átmenetileg- Hermione Granger megtestesítéséről, de Gergőnek engedtem, legyen Potter. 🙂

A jelmez egy része könnyen fellelhető a családi ruhatárban is (sötét nadrág, fehér ing és szürke pulóver) , vagy legalább is, nem nehéz beszerezni a kellékeket hozzá.

Őszinte leszek, a varázslóköpenyt nem én varrtam, mert sikerült nagyon olcsón használtan megvásárolni. (Az anyag többe került volna…) A nyakkendő apáé, egy kis átalakítással lett belőle varázslós egyenruha. A szemüveg pedig egy átalakított olcsó fémkeretes olvasószemüveg. Az ötletre az alábbi blogbejegyzésben találtam rá. Sőt, itt még részletes köpeny-varrási útmutatót is találsz: : Harry Potter jelmez készítése

A bordó nyakkendőt nem akartam végleg Griffendélesíteni, ezért kétoldalú ragasztóval varázsoltam rá a csíkokat. Hasonló megoldással csíkoztam be a pulcsi V alakú nyakkivágását is, mert nem akartam hosszú távra átalakítani.

Varázslópálcát játékboltban szereztem, a griffendéles logókat pedig a Húgom hímezte hímzőgéppel, de ahogy elnéztem lehet kapni ehhez hasonló Felvarrható foltot.Ez egy kicsit még dobott a jelmezen. Kapott egyet a pulcsi is, és a köpeny eredeti roxfortos logóját is letakartam. Igaz kicsit nagy lett a logó, de a célnak tökéletesen megfelel. Így egységs az egyenruha! 😉

Hogy legyen benne valami igazán saját készítésű is kitaláltam hogy megvarrom kiegészítőnek Hedviget, Harry baglyát.

Szükséges anyagok:

  • Fehér Well soft
  • vasalható merevítő
  • szürke pamutvászon a lábának
  • fekete, sárga flic a szemeknek
  • fehér pamutvászon a szárnyainak
  • baba-tömőanyag
  • Hedvig sablon

Első lépésként a vasalható merevítőre rajzold rá a bagoly testének a körvonalát kétszer. Hagy helyet a varrásszélességnek! vasald rá a well-soft hátoldalára. Sokkal könnyebb lesz így a well-softot vágni és varrni is. 🙂

Hasonlóan készítsd elő a szemének való alapot is.

A filcből vágd ki a szemeit és a csőrét. Helyezd el az alapra. Tűzd rá,vagy esetleg egy kis ragasztósprayvel rögzítsd a részeket.

Az applikálást egyszerre végeztem el az összes rétegen, hogy adjon neki egy kis mélységet. A varrás maga, jobban kiemeli a szemek körüli részt.

Az összevarrás előtt a lábacskákat is el kell készíteni, mert azokat a két réteg (eleje és hátoldala) közzé kell majd bevarrni. Itt is megerősítettem szürke pamutvásznat és felrajzoltam rá kétszer a lábakat. Az anyagot ezután színoldalával befelé félbehajtottam és úgy varrtam körbe a megrajzolt vonalakat. A lába végén hagytam kifordítónyílást.

A karmok között be kell vágni egy kicsit az anyagot, de vigyázz arra,hogy a varrásba NE vágj bele!

Fordítsd ki és tömd ki egy kis tömőanyaggal.

A kész karmokat helyezd el a test alsó részére és felfelé fordítva kis varrással rögzítsd is őket a helyükre. Itt érdemes a szokásos varrásszélességnél kisebbet használni.

Ezt követően fordítsd egymásra a bagoly elejét és hátoldalát színoldalukkal befelé. A lábait igazítsd meg, nehogy véletlenül belevarrj, amikor összevarrod a testet. Rögzítsd egymáshoz gombostűvel a két darabot.

Varrd körbe a szokásos talpszélességgel (0,7 cm) és az oldalán hagyj kifordítónyílást!

Fordítsd ki a bagoly testét és tömd ki tömőanyaggal.

Végül varrd be a kifordító-nyílást.

A szárnyaihoz készíts elő egy vetexel megerősített Well-soft darabot és egy kis darab fehér pamutvásznat.egymástükörképelegyenakétszárny.Összevarráskorarrafigyelj,hogy a Well-soft befelé nézzen! A szárnyait külön nem béleltem, a Weel-soft miatt de egy kis flízt tehetsz bele, ha úgy látod jónak. Varrd körbe, az egyenesebb oldalán érdemes kifordító-nyílást hagyni. Fordítsd ki, varrd be a nyílást és varrd fel őket a helyükre!

Készen is van Hedvig a kis hóbagoly! 🙂

És íme teljes menetfelszerelésben! Hedvigből pedig pihe-puha, kis alvótárs lesz. Már most összevesztek rajta…Kell még egyet varrnom belőle. 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!