A gyerekeknek gyakran lesz kedvence valamelyik rajzfilm, vagy mesefilm főhőse. Ilyenkor folyamatosan nyaggatják az anyukájukat, hogy vegye meg a kedven kis figurát valamilyen játék formájában. A méteráru boltokban gyakran lehet kapni olyan anyagot, amelyen a  kedvenc mesehősök szerepelnek. Ezekből könnyen készíthető a gyerekeknek takarószett.  Ha jól választunk, biztos, hogy évekig kedvenc takaró lesz belőle., legalábbis addig, amíg ki nem növi.  Egy ilyen takarószett elkészítését szeretném bemutatni most nektek!

Ki ne ismerné Némót és barátait? A napokban anyagvásárlás közben akadtam a kedves kis mese figuráival mintázott anyagra.  Az anyag színvilága megmozgatta a fantáziámat. Láttam magam előtt milyen vidám, színes kis babatakarót lehetne belőle készíteni. Lássuk hogyan!

IMG_0135_j

  Az első lépés a minták méretre vágása volt. A takaró blokkjai 20 x 20 cm-esek, így a mintákat a varrásráhagyással nagyobb méretben vágtam ki.

némó babatakaró__09

 A következő lépés a színek összeválogatása volt. Tettem bele világoskéket, türkizt, ami a víz kékjét idézi és ezt ellensúlyoztam sárgával és naranccsal- ami a kis bohóchalak és vízi állatok színeit tükrözi vissza. 

némó babatakaró__10

 Egyenlő széles (6,5 am-es) csíkokat vágtam le minden anyagból. Majd ezeket egymás mellé varrtam, az előre összeválogatott sorrendben:

némó babatakaró__11

 A varrás után következett a vasalás. Az varrást most egy oldalra vasaltam.

némó babatakaró__14

 Az így keletkezett csíkos “anyagot” feldaraboltam újabb 6,5 cm-es csíkokra. Ezek a csíkok adják meg a középmintákat (a 3×3-as mintákat) illetve ebből készül el a takaró első kerete is.

némó babatakaró__16

 Több megoldás van a blokkokat keretező kis minták elkészítésére. A legegyszerűbb megoldása, ha itt is előre összevarrjuk a három anyagot és azokat daraboljuk majd újra fel a megfelelő méretben (itt szintén 6,5 cm szélességben) Most mégsem ezt a megoldást választottam, mert már korábbról volt sok kis hulladék 6,5 cm-es csíkom. A világoskéket 13,5 cm-es darabokká a mintás türkizkéket pedig 6,5 x 6,5 cm-es négyzetekké.

némó babatakaró__18

 Ezeket sorban összevarrtam:

némó babatakaró__19

 A következő lépés a 3×3-as középminta összeállítása volt. A korábban elkészített csíkokat szétválasztottam kisebb egységekre. Egy darabban 3 kis színes négyzet maradt. Ezeket összeillesztettem és újra összevarrtam. A következő képen az illesztést lehet látni. Az egy oldalra vasalt varrás megkönnyíti, hogy az illesztés pontos legyen:

némó babatakaró__21

 Gombostűvel rögzítettem az illesztéseknél hármas kis csíkokat egymáshoz:

némó babatakaró__22

 Majd összevarrtam őket:

némó babatakaró__23

 A varrás után ismét vasalás következett:

némó babatakaró__24

 A kis darabokra felkerültek a keretek is. Az illesztéseknél szintén gombostűvel rögzítettem őket:

némó babatakaró__23

 És a kész blokkokat újra vasaltam….

némó babatakaró__32

 …. és vasaltam. 🙂

némó babatakaró__28

 Az elkészült blokkokból kiraktam a takaró középmintáját.

némó babatakaró__27

 A blokkokból először csíkok készültek:

némó babatakaró__34

 A kész középminta után a kockás keret következett:

némó babatakaró__35

 A kockás keret után egy világoskéket varrtam fel, majd a három réteget (előlap, bélés, hátlap) állítottam össze: 

némó babatakaró__01

 Az rögzítés után a következő lépés a varrás-menti tűzés:

némó babatakaró__05

 Ezt követően díszítő tűzést is tettem a minták köré.

némó babatakaró__08

IMG_0139_k

Végül pedig már a csak a szegés van hátra. Először szegőpántot készítettem a babavarrótűm segítségével. 

némó babatakaró__02

 Majd a pántot felvarrtam. Először a takaró hátoldalára, majd visszahajtottam az elejére és ott is letűztem:

némó babatakaró__03

A kész takaró:

IMG_0141_k

 

 

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. 2021. július 15-től elérhető lesz ennek az anyagnak a frissített, átdolgozott változata.  Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot  a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!  

Most bevezető áron meg tudod vásárolni az online tudáscsomagot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!