Született már néhány bejegyzés a quilt-as-you-go technikáról. Megmutattam hogyan lehet mobiltelefon-tokot, vagy vendégpapucsot készíteni vele.
Most ismét egy kisebb egyszerűbb gyorsan elkészíthető darabot szeretnék bemutatni, egy Tablet tok készítésének menetét. Sokan kérdezték már tőlem, hogy van-e szabásmintám hozzá. Külön mintát nem készítettem, de szerintem nincs is rá szükség. A kiindulási pont a Tablet mérete. Ezt a méretet alapul véve mindkét oldalon toldjuk meg még 3-3 cm-el. Ebből 1 cm-et elvesz majd a varrásszélesség, a +2 centire pedig a Tablet szélessége miatt szükség. Egyébként is inkább legyen kényelmes az a tok, mint szűk.

A Tablet – tok hosszához elég egyszer hozzáadni a 3 cm-t illetve még a visszahajtott részre kell 10 centit rászámolni. Ezt a részt fogjuk szép ívesre kialakítani. Tehát a méretek: 17 x 24 cm-es tablet esetén a tok szélessége 23 cm lesz, a hossza pedig 27 cm + 10 cm.

A kiszabott molino alap: 64 cm (2 x 27 cm + 10 cm) x 21 cm. Erre ráhelyezzük a táskabélést, vagy a kesztyűbélést. Az elsődleges szempont most az lesz, hogy a bélés vékony legyen.

Szükségünk lesz még többféle anyagmaradékra. Ezeket egységesen 4 cm szélesre vágtam fel.

A széles csík egyik oldalának közepére ráhelyezünk két darab 4 x 4 cm-es négyzetet. Az anyagokat színükkel egymásra fordítva helyezzük el és rávarrjuk a bélésre és a hátlapra.

Majd folytatjuk körbe körbe, egyre hosszabb anyagcsíkokkal. Konkrét szabály nincs, a lényeg, hogy minden darabot varrjunk le, és szépen belülről kifelé haladjunk.

Menet közben már elkezdhetjük a négyzeteket letűzni. mivel kicsi darabról van szó, én egyszerre szoktam egy-egy színt letűzni, amikor már készen van a mintázatom. Lehet csíkosan is, vagy valamilyen díszítő motívummal.

Ha készen van az egyik oldal, folytathatjuk a másikon a kis csíkok építkezését.

Az ív kialakításához egy hétköznapi kistányért használtam.

Miután elkészült a tokunk külső mintás része, készítsük el egyszínű anyagból a belső részét is. Ez színes vászonból és rávasalható vetexből áll. A méretei megegyeznek a külső rész méreteivel. Ezt követően az egyenes végére elhelyeztem a mágneszár belső részét.

Az íves oldalon pedig a külső részét helyezzük el. Ezt pontosan mérjük ki a tablet méretének megfelelően! Fontos, hogy amikor bezárjuk a táblagép beleférjen a kis tokba!

Varrjuk össze a tok belső és külső részét.

Belülről:

Kívülről:

Az egyenes végére varrjuk fel a ferde-pántot. A belső részén géppel…

…a külső részén kézzel, rejtett öltésekkel:

Majd hajtsuk össze és a külső ívet hasonlóan szegjük be ferde:pánttal. Készen is vagyunk!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!