A foltvarrás egy drága hobbi. Bizonyára most sokan bólogatnak és egyetértenek velem. De tegyük a szívünkre a kezünket és valljuk be a legtöbb hobbiról ugyanez elmondható. Vannak olyan hobbik, amit kevés pénzből is el lehet kezdeni, de idővel -ha tényleg komolyan vesszük- bizony költeni fogunk rá. Talán sokan nem tudják rólam, de a foltvarrás és a fotózás mellett van egy másik régi hobbim is: a futás. Amikor elkezdtem futni a legolcsóbb megoldást választottam. Felvettem egy pamutpólót egy maci-nacit és egy olcsó kínai boltból vásárolt edzőcipőt (még csak nem is futócipőt) Kitartóan futkároztam néhány hónapig, majd életem első félmaraton versenye után egy 20 forintos nagyságú vízhólyaggal a sarkamon értem célba. Ráadásul beépített”szellőzőrendszer” is volt a cipőmben, mert annyi szakadás volt az oldalán, hogy átfújt rajta a szél. Így végül, mert komolyan vettem a dolgot, vettem egy IGAZI márkás futócipőt. A sarkam megköszönte a váltást. 🙂 Később a pamutpólót és a maci-nacit is lecseréltem technikai ruházatra. A bőrömön éreztem a különbséget, amikor nem kellett az egy órás futás izzadságát magamon cipelni, amivel még annak is kitettem magam, hogy könnyen megfázhatok a hűvösebb időben. Így végül az olcsó hobbira észrevétlenül elkezdtem költeni.

Nincs ez másképpen a foltvarrással sem. A foltvarrást is el lehet kezdeni, megunt, kinőtt, használt ruhadarabok varrogatásával. A kézi varráshoz nem kellenek különösebben drága eszközök sem. A gépi varrást kipróbálhatjuk anyukánk, nagymamánk varrógépén, sőt elkezdhetjük egy olcsóbb varrógéppel is. Aztán elkezdünk anyagot vásárolni, meg olyan eszközöket, amelyekkel időt spórolunk meg, vagy pontosabban tudunk dolgozni. Nem beszélve az oktatásról, a szakkönyvek, magazinok vásárlásáról. A határ a csillagos ég! 🙂

Amikor valaki patchwork takarót szeretne vásárolni, el sem tudja képzelni, mennyi pénz és befektetett munka van az elkészítésében.

Az eredeti bejegyzést 3 évvel ezelőtt írtam, amikor gyakran kértek fel babatakaró-szettek készítésére. Tapasztaltam, hogy a vásárlók nem értik miért kerül egy babatakarószett (takaró, párna, ágyrácsvédő) 30-40 ezer forintba? Ráadásul, ha valaki elolvassa az alábbi posztot rá fog döbbenni, hogy ez az ár egyáltalán nem egy luxuskategória!

A foltvarrás hobbiként sem olcsó mulatság, de ha valaki kereskedelmi céllal készít patchwork darabokat, akkor még nagyobb beruházásra van szüksége. Minőségi patchwork takarót nem lehet olcsó anyagokból készíteni, hosszútávon nem lehet a nagyi Neumannjával sem dolgozni. A munkájában benne lesz a több éves tanulás és gyakorlás gyümölcse is…

ÁRMEGHATÁROZÁS

1. Anyagszükséglet:

Nézzünk egy konkrét példát! Az alábbi utazás a világ körül takaró mérete 2,5 x 2,5 méter. A fedlap minta összesen 11 x 80 cm anyagot emésztett fel. Az anyagárak 1500-4500 Ft körül mozognak Számoljunk egy 2500 Ft-os középértékkel.

A pontos költségszámításhoz hoztam mintának egy angol nyelvű számítást. Ezt fogom „lefordítani” és ez alapján számolom át a fenti takaró árát:

Az anyagköltség a következőképpen alakul:

Ugye, hogy nem lehet 25.000 Ft-ért értékesíteni, egy jó minőségű patchwork takarót?

2. Munkadíj

Igaz, hogy a munka a tervezéssel és az anyagszámítással kezdődik. Tapasztalatom szerint órákat (sőt napokat!) lehet eltölteni foltvarrás ezen részével is. De az egyszerűség kedvéért ezzel a költséggel most nem számolok. De azért ne feledkezzünk meg róla, mindenkinek kell(ene) számolni vele, aki teljesen egyedi megrendelésekre varr!!

Sokan mondják azt, hogy ha valaki patchwork takarót készít, azt nem a pénzért teszi, hanem hobbiból, azért, mert szereti a foltvarrást magát. Igen ám, de mi van azokkal, akik szeretnének egy kis pénzt is kapni a munkájukért, netalántán ebből szeretnének megélni?

Forrás: Guardian filmje: The shirt on your back

Kinek mi a drága? Ha valakitől azt kérdezném, hogy a minimálbér órabérét soknak tartja-e (ami jelenleg 733 Ft) akkor valószínűleg senki nem mondaná azt, hogy sok. Sőt, tudom, hogy most sok kézműves felhördült. Miért is kellene minimálbérrel számolnom? Mit szólnál, ha 1200 Ft-os órabérrel számolnék?

A foltvarrók nagyon jól tudják, hogy egy egy quilt elkészítésében mennyi munkaóra van. Ha azt mondom, hogy 5 nap alatt el lehet készíteni egy francia-ágy takarót, valószínűleg nem sokan értenének velem egyet. 🙂 Nézzük a pontos számítást!

* Tapasztalatom szerint a képen látható takaró fedlapja 3 nap alatt készül el, amibe beleszámoltam az előkészítő munkálatokat is: az anyag beavatása, a foltok kiszabása és a varrás

**A tűzés előkészítéséhez ekkora méretnél már fércelni kell, lehet a 2 órát kevésnek ítéltem meg

*** a képen látható minta elkészítése szerintem 8 óra-de nem egy nap alatt készül el…

**** elől géppel hátul kézzel varrva.

A két táblázat végösszegét összesítve: 83100 Ft-ot ér már a takarónk.

Ha csak ennél a példánál maradunk rögtön felmerül még néhány fontos szempont.Ha nem feketén szeretnénk értékesíteni a munkánkat, máris hozzáadódik még egy sor költség, amivel eddig nem számoltunk.

Sokan nem gondolnak bele, hogy ha alkalmazottként dolgoznak, az ő nettó órabérük (Az a pénzt, amit kézhez kapnak) a munkáltatójuknak egy ici-picit többe kerül. Hiszen jönnek rá adók és járulékok, mindenféle kötelező befizetni való…A minimálbéres órabérrel továbbszámolva, ez azt jelenti, hogy a havi 127.500 Ft-os minimálbér a munkáltatónak 157.463 Ft- ba kerül, de ebből a munkavállaló csak 84.788 Ft-ot költhet el. (kap kézhez.) Ha a kézműves a saját maga munkáltatója (lenne), akkor 157.463 Ft nyereség után elkölthetne 84.788 Ft-ot.

Ha valaki vállalkozóként próbál tevékenykedni, akkor több lehetősége van ugyan, de költségei plusz kiadásai akkor is vannak. Valahol 30-40% között lehet számolni ezt. Egy ügyes könyvelő bizonyára tudja ezt csökkenteni, de eltüntetni nem. Illetve az is önbecsapás, ha a nyereséget visszaforgatjuk anyagba. Lehet több anyagot tudok vásárolni, mint készpénzt kivenni a vállalkozásból, de anyaggal nem fizethetem ki a villanyszámlámat…

Így, ha teljesen hivatalos keretek közt szeretnénk az eddigi 83.100Ft-os takarót értékesíteni, akkor adjunk még hozzá minimum 30%-ot, vagyis 24.930 Ft-ot. (Most tartunk: 108.030Ft-nál)

És még ezzel sincs vége…

3. Egyéb költségek

Van egy sor olyan költség, ami vagy egyszeri, vagy állandó, de valójában nem látszik, mégis azt is ki kell termelni valahogyan, tehát bele kell építeni a termék árába.

  • Ide tartozik pl a reklámköltség. Ha szeretnénk eljutni a célcsoportunkhoz, bizony reklámra is kell költeni.
  • Nem árt ha van arculatunk. Valaki kért már árajánlatot arculattervezésért?
  • A minőségi munka jelképe a bevarrt (lehetőleg szövött) címke. Magyarországon 1000 db-nál kezdődik egy megrendelés.
  • internetes megjelenés: lehet ez saját honlap, webáruház, vagy bérelt „bolt” is (akár a meskán) ezeknek is mind van költsége: tárhely díj, esetleg egy weblapszerkesztő, egy reklámszöveg-író, vagy jutalék azért mert nem a saját oldalunkon árulunk (Meska, Etsy)
  • nem árt ha van egy könyvelő aki segít a hivatalos dolgok intézésében
  • ………………………..Mi maradt ki?

Persze ezen költségek egy részét megspórolhatjuk, ha saját magunk végezzük el őket. Elkészítjük a hirdetéseket, levezényeljük a kampányokat, megtanulunk konverziót mérni, hírlevelet írni,. Beleássuk magunkat a remarketingbe, az Ad-words-be. Készíthetünk WordPress alapú ingyenes weboldalt (kicsit több, mint 3 nap alatt) Rajzolhatunk magunknak névjegykártyát és ki is nyomtathatjuk. Így fizetnünk ugyan nem kell érte pénzzel, csak a saját időnkkel.

Most sokan mondhatják azt, hogy ezek nem a kézműves termék költségei, hanem egy vállalkozás költségei. Igen, ez így van. De ettől még költség nem tehetem meg, hogy ezekkel nem számolok.

Összefoglalva a kézműves termékek mindig csak a vásárlói oldalról tűnnek drágának. Ha valaki veszi a fáradtságot és utánaszámol látni fogja, hogy sokszor igen-igen alul értékelik magukat a kézművesek.

Ezúton szeretném kérni a foltvarrós társaimat (és minden kézművest), ha ne értékeljük magunkat alul! Bátran számoljuk ki, hogy mennyit ér a takarónk és úgy értékesítsük azt. Ne nézzük le a saját munkánkat!

A vásárlói oldalt pedig arra kérem, hogy értékelje mindazt ami benne van egy-egy quilt munka egy patchwork takaró (vagy kézműves termék) elkészítésében: az egyediséget, a minőséget, a tudást…

És ha valaki úgy gondolja hogy nagyon, de nagyon szeretne magának patchwork takarót, de nem tudja megfizetni, akkor tanulja meg megvarrni.

További érdekes olvasnivalók:

Vad Jutka: Miért ennyi az ára a valódi kézműves/iparművész termékeknek?

És angol nyelven a következő:

Quiltonomics: The real cost of quilts

Aki angolul ért, az nézze meg a következő videót is:

 

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. Elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!