Ha valakit érdekel a foltvarrás és szeretné megtanulni az alapokat, vagy szeretné folyamatosan képezni magát, sokféle lehetősége van rá. Az elmondható, hogy mivel ez egy hobbi az oktatások igen különbözőek, nincs egységes tematika, mondhatni ahány ház annyi szokás!

Nézzük sorban milyen lehetőségek vannak!

Könyvek, szakirodalom

Kezdőként lehet könyveket vásárolni. A 90-es évek végén jelentek meg az első magyar nyelvű -magyar szerzőtől- származó foltvarrással foglalkozó könyvek. A Magyar Foltvarró Céh alapítójához Dolányi Anna nevéhez fűződnek az első átfogó patchwork alapokkal és technikákkal foglakozó szakirodalmak. Amikor én kezdtem a foltvarrással ismerkedni Dolányi Anna könyvei „kötelező olvasmányként” szerepeltek az oktatásokon. Ma már igen ritkaságnak számítanak ezek a könyvek, jóformán csak antikváriumban lehet hozzájutni. Azóta eltelt pár évtized és sok újdonság jelent meg mind technikában, mind az eszközhasználatban. Idő közben jelentek meg újabb könyvek: Szabó Erika, Perjes Erzsébet, Hidasiné Felber Irén, Halász Edit, Nyilas Kálmánné, Urbánfy Terézia, Csürke Anna tollából is – ezek mind sok hasznos információval szolgálnak. Napjainkban az a jellemző, hogy néhány külföldi szakirodalom jelenik meg magyar fordításban, ám ezek általában egy-egy technikával foglalkoznak részletesebben. (Susan Briscore:Japán taupe blokkok, Jessica Alexandriakis:Patchwork otthon és útközben), csak hogy néhányat említsek. Tapasztalatom szerint, a könyvekből elsajátított technikáknak két nagy hátránya van: Az egyik az, hogy az apró trükköket, a tapasztalati úton szerzett tudást, nem biztos, hogy sikerül átadniuk. A másik az, hogy a könyvek akkor jelentik a legnagyobb segítséget, amikor már valaki „élőben” látta, hogyan készül az adott darab és csak emlékeztetőül, memóriafrissítésként veszi elő a könyveket. Előnyük természetesen az, hogy bármikor elő lehet venni őket, és így a tudás nem vész el. 🙂

A speciális technikákkal kapcsolatban ritkán lehet hozzájutni magyar nyelvű könyvekhez. Jellemzően csak a nemzetközi szakirodalomban találjuk meg az igazi különlegességeket. Ilyen esetben sokan már csak a könyv képi világára tudnak hagyatkozni, ha nem ismerik az adott nyelvet, pontosabban annak a foltos szakzsargonját. Egy -egy új technika elsajátítására nem biztos, hogy megfelelő az idegen nyelvű könyvekből elsajátítani a tudást, sokkal inkább csak inspirációt gyűjtünk belőle.

A nyomtatott szakirodalomhoz tartoznak a külföldi magazinok is. A magazinokban jellemzően ritkán mutatnak be egy-egy technikát részletesen. (előfordul, de nem ez a jellemző!!) Sokkal inkább az adott darab elkészítéséhez találunk részletes leírást főleg német, vagy angol nyelven. Így az újságokat szintén azok tudják jól hasznosítani, akik már ismerik az alaptechnikákat, és csak arra van szükségük, hogy adott darabhoz megadott méreteket, sablonokat készen megkapják és ne kellejen a számolgatással, szerkesztéssel külön foglalkozni.

Foltvarró tanfolyamok

A tapasztalt foltvarrók szinte teljesen egyetértenek abban, hogy a foltvarrást nem lehet könyvekből megtanulni, az alapok elsajátításához részt kell venni egy tanfolyamon, ahol egy tapasztalt oktató személyesen meg tudja mutatni mire kell figyelni, milyen kis apró trükköket lehet alkalmazni. Ahol van lehetőség a kérdezésre-visszacsatolásra. Ha szerencsés helyzetben van a kezdő foltvarró, akkor biztosan talál a környezetében (vagy a lakóhelyéhez közel) foltvarró tanfolyamot, vagy már jól működő foltos csoportot. A kezdő tanfolyam elvégzése után gyakran csatlakoznak a résztvevők a helyi foltos közösséghez, vagy maguk alakítanak egy újat. A rendszeres csoporttalálkozók alkalmával lehetőség van arra, hogy a foltvarrás hagyományait megtartsák: közösségi tevékenység, ahol az asszonyok, tudás és blokkokat cserélgetnek és közös munkákat készítenek. Ezekből a munkákból szoktak csoportkiállításokat szervezni, ahová szívesen várják a hasonló érdeklődésűeket, más foltvarró csoportokat is.

A haladó foltvarróknak szerveznek nyári táborokat is. Ilyenkor mindig valamilyen új technikát, új darabot készíthetnek el a résztvevők. Általában összeszokott kis csapatok vesznek részt ezekben a táborokban, de az újakat is szívesen látják. Tagadhatatlan közösségformáló ereje van, amikor éjjel nappal folyik a közös varrás. 🙂

A céhtagok számára pedig a Foltvarró Céh rendezvényin van lehetőség további képzéseken részt venni. Ezek a képzések mindig valamilyen új, speciális technikát lehet elsajátítani igen neves oktatóktól.

 

Az Interneten mindent meg lehet találni!

Vannak akik úgy gondolják nincs szükségük tanfolyamra, mert ma már az Interneten a Facebook, a Pinterest, vagy a Youtube segítségével bármit meg lehet találni, meg lehet tanulni. Az tény, hogy ha az ember rászánja az időt, kitartóan keresgél, biztosan talál sok hasznos információt, akár részletes útmutatást, videósegítséget is egy-egy darab elkészítéséhez. A Facebook csoportokban is előfordul, hogy tudásmegosztás zajlik és a tagok igyekeznek segítséget nyújtani egymásnak egy-egy darab elkészítéséhez, vagy hasznos linkeket osztanak meg.

A Pinterest elsősorban egy gyűjtőoldal, ahol egy-egy témával kapcsolatos képeket tudsz összegyűjteni az eredeti forrással együtt. Igen gyakran előfordul, hogy amikor egy tetszetős darabot talál rajta az ember, az eredeti link valamilyen megvásárolható szabásmintához vezet. És mi a helyzet a Youtube-al? Az ingyen van, nem? Igen, természetesen a youtube-on megjelenő publikus videókat bárki megtekintheti. Ezzel együtt azzal sem árt tisztában lenni, hogy a legtöbb igényes youtube videó általában valamilyen marketing céllal születik. Elég csak alaposan megnézni a Missouri Quilt Company videóit, ahol leggyakrabban egy anyagcsomagot, vagy valamilyen eszközt reklámoznak egy-egy darab elkészítésének bemutatásánál. Talán már találkoztál olyan interjúval, amit a cég alapítójával Jennyvel készítettek. A Missouri Quilt Company egy olyan (web)áruház, ahol anyagcsomagokat eszközöket lehet vásárolni, de foglalkoznak bértűzéssel is. Egy kisvárosban sikerült nemzetközi hírű hatalmas céget létrehozniuk, ami mellesleg a város sok lakójának ad munkát. Az alábbi interjúban megnézheted röviden a történetet:

Egy hosszabb 25 perces videóban még több mindent tudhatsz meg Jennyről és a cégéről: The Missouri Star Quilting Company Ugyanez igaz ,a mostanában olyan népszerű Angela Walters Midnigh Quilt Show sorozatára. Angela foltvarrást oktat élőben és online is. Ezek a közel 10 perces videók minden trükköt nem mutatnak meg, de a kezdőknek nagyon jó kedvcsinálók. Természetesen a videóban bemutatott anyagcsomagokat és eszközöket meg lehet vásárolni. 🙂 Az egyik kedves vásárlóm a következőt írta Angeláról: „Angela Walters szerintem is csak show, tanulni nem az ő videóiból lehet, hanem a Tieidből. (Meg gondolom Angela fizetős anyagaiból.) De jó a csaj stílusa, és jópofa mintákat varr. 🙂 Show, ahogy a címe is mondja. :)”

Ezért is szeretjük. 🙂

 

Természetesen még hosszan folytathatnám a felsorolást. Tapasztalatom szerint az igazán jó és részletes oktatóanyagokért fizetni kell – Amerikában sokféle olyan oldal van, amely online oktatással foglalkozik.

Online patchwork tanfolyam itthon?

Amikor 5 évvel ezelőtt itthon maradtam GYED-en a gyermekeimmel, nagyon szerettem volna a régi -talán kissé elavult- foltos ismereteimet felfrissíteni és bővíteni azt. Igen ám, de Budapesttől 50 km-re, egy kisvárosban, két kicsivel nem találtam olyan tanfolyamot, ami egyrészt elérhető távolságban lett volna számomra, másrészt olyat, ami a kaotikus időbeosztásomhoz tud igazodni.

Olyan oktatást kerestem, ami kellően rugalmas, de alapos is.

Ezen túl még ez alábbi kérdések merültek fel bennem:

  • Mi történik akkor, ha nem tudok részt venni az egyik alkalmon?
  • Hogyan tudom bepótolni a hiányosságokat?
  • Megkapom a tananyagot írásos formában is?
  • Kapok-e segítséget, ha elakadok?
  • Mit tegyek akkor, ha csak a lakóhelyemtől távol van ilyen oktatás?
  • Létezik olyan tanfolyam, ami az én időbeosztásomhoz igazodik?

Talán hihetetlen, de megtaláltam a megoldást. Kiváncsi vagy rá, hogy mi az?

Az Internet segítségével vettem részt angol nyelvű oktatásokon. Pontosabban online oktatásokon. Mindenben megfelelt az igényeimnek és az elvárásaimnak. Közben az általam készített takarókra nem csak megrendelések érkeztek, de egyre többet kerestek meg azzal, hogy oktatást nem vállalok-e. Ugyanezzel a problémával találtam magam szemben. Vidékről, két kisgyermekkel? Hogyan oldjam meg?

Végül kitaláltam, hogy elkészítek egy online tanfolyamot. Igyekeztem a hazai tapasztalataimat és a külföldi mintákat ötvözni. Személy szerint nagy hiányosságnak találtam az általam elvégzett hazai tanfolyamokból, a Patchwork alapismeretek oktatását, ezért összegyűjtöttem minden hasznos információt (aminek a tartalma az elmúlt két év alatt folyamatosan bővült) és elindítottam a Patchwork Suli Alapoknak nevezett online tanfolyamot. Erre a tananyagra épül rá a Patchwork Kezdőknek online tanfolyam, amiben már az alaptechnikák elsajátításához nyújtok segítséget. Ennek a tananyagnak a legfontosabb ismérvei

  1. Minden technikához igyekszek többféle megoldást is megmutatni
  2. Elsősorban olyan megoldásokat mutatok, amihez nem kell azonnal drága, speciális eszközöket beszerezni
  3. Rengeteg videóanyagot tartalmaz, amit újra és újra megnézhetsz

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. Elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!