Ha valaki beiratkozik egy kezdő patchwork tanfolyamra, a tanfolyam anyaga közt szerepel az applikáció. Igaz, ilyenkor a kézi és nem a gépi technikát szokták megmutatni. Most mégis a gépi applikációról szeretnék szólni. Ennek egyik oka az, hogy  ezzel a technikával a kisgyermekes anyukák is képesek egyszerű mintákkal díszített takarót készíteni, belátható időn belül. 🙂 A kézi applikáció az ősi és sokkal szebb is a végeredmény (hiszen ott láthatatlanná válik a varrás), de mégis a gépi technika az, amivel elkészülhet a takaró a gyermek iskolakezdése előtt.

A gépi applikációnak is több megoldása lehetséges.  Én elsősorban az un. “raw edge” technikát használom, amikor a minta szélén varrjuk  azt rá az alapra. A varrás ilyenkor is lehet kézi (pl pelenkaöltés) de géppel is többféle mintát használhatunk:  sűrű cikk-cakk varrás, valamilyen díszítő motívum, vagy esetleg egyenes varrás.

Leggyakrabban a sűrű cikk-cakk varrást használom.  Az öltéssűrűséget a nullához közeli értékre állítom, amitől szép egyenletes lesz a varrás. Az öltés hosszúságát pedig az adott mintához igazítom. ez 4 és 2,5 közötti értékre esik. Érdemes még figyelni az alsó szál feszességére is, mert ha túl feszes, akkor a felső szálat “felhúzza” vagyis ilyenkor láthatóvá válik milyen színű az alsó cérna. Ha elég laza a felső szál (átlag érték 6-4 között van, én általában 2-esre állítom) akkor szép egyenletes, kicsit domború lesz a varrás:

IMG_0429_kvj

A következőkben egy egyszerű kisfiúknak ajánlott minta elkészítését szeretném bemutatni.  A mintából egy párnahuzat készült, amit a kisfiam szokott nyúzni (a traktoros párjával együtt).

A szükséges anyagmennyiség:

 •  31,5 cm x 41, 5 cm-es kék pamutvászon
 • 31,5 cm x 41, 5 cm-es 150 grmmos flíz
 • 31,5 cm x 41, 5 cm-es fehér pamutvászon vagy molinó
 • 80 cm x 46,5 cm-es bézs pamutvászon

Kisebb darabok :

 • zöld színekben a hegyeknek
 • szürke a sziklás hegycsúcsnak és a helikopter kisebb részeinek
 • piros a helikopternek
 • fehér a havas hegycsúcsoknak és a felhőknek
 •  2 m hosszú 6,5 cm-es csíkos anyag a keretnek
 • 2 m hosszú 4 cm-es bézs csík a külső keretnek
 • Helikopteres szabásminta, ami megvásárolható a webshopban : ITT

vizjeles_PD_helikopter_szabasminta_A4-1

Nyomtad ki a sablont. A járműves szabásminták sablonját nem kell nagyítani, 100%-ban használható. Ha esetleg hátizsákra szeretnéd rátétmintaként elkészíteni, akkor érdemes a méretet 50%-ra csökkenteni! A sablon készítéséhez a tükörkép mintát kell használni. Rajzold át a ragasztófátyolra a minta darabjait, és kis ráhagyással vágd ki azokat A ragasztófátyol “ragasztós” oldalát vasald fel a kiválasztott anyagokra, majd miután kihűlt, vágd körbe a vonal mentén a darabokat.

Készíts egy segédfóliát a pontosabb összeillesztéshez segítségül. Alkoholos filccel rajzold át a mintát egy fóliára. Erre a célra, a spirálozáshoz használatos előlapfóliát nagyon jól lehet használni.

IMG_0336_kvj

A fólia segít abban is, hogy pontosan helyezd el a háttérmintán a  figurát:

IMG_0339_kvj

Az előkészített darabokról távolítsd el a  papírt. A részleteket a segédfólia segítségével a illeszd a helyére:

IMG_0343_kvj

Forró vasalóval vasald rá a mintát a háttérre. A vasalót nem told rajta, csak nyomd!

Ezután következik az applikálás:

IMG_0348_kvj

A kis helikopter szemét fekete hímzőfonallal hímeztem ki:

IMG_0426_kvj

A kész mintát kereteztem (egy 6,5 cm-es kerettel és egy 4 cm-es kerettel -7 mm-es varrásszélességgel számolva) majs a keretezett előlap kapott egy vastagabb flíz bélést és egy hátlapot (molinó, vagy egyszínű vászon). A három réteget rögzítettem egymáshoz és ezt díszítettem tűzéssel.  A kész párna mérete 45 x 55 cm.

IMG_0429_kvj

A mintát tetszőlegesen tűzzük, de az “árokban tűzés” a minta körül körben mindenképpen ajánlott, mert a három réteg így lesz jól egymáshoz rögzítve. A felhők így szépen ki is emelkednek a háttérből. 

IMG_0603_kvj

Ha készen van a  mintás előlap, akkor már csak a párna hátulját kell összevarrni.A 80 cm széles vászon anyagot 2 darabra vágjuk fel. Az egyik 45 cm széles lesz, a másik 35 cm. Mindkettőnek beszegjük az egyik 46,5 cm-es oldalát. A párna színére ráhelyezzük a két darabot, úgy, hogy átfedésben legyenek egymással.

A keret mentén szépen varrd körbe és vágd le a csücsköket. (Így lesz szép kifordítva) Ha kifordítotottad még érdemes a szélén szín-azonos cérnával levarrni. Így szebb lesz a tartása:

helikopteres-párna_01_kvj

helikopteres-párna_03_kvj

IMG_0611_k

IMG_0624_k

párna_-032_kvj

A minta megvásárolható : ITT

vizjeles_PD_helikopter_szabasminta_A4-1

A kis helikopternek van ám barátja is: A kis légcsavaros repcsi:

IMG_0216_resize

 

2021. július 9-15. között rendkívül kedvezményesen 500 Ft darabáron vásárolhatod meg a gyerekmintás applikációs szabásmintákat!

Keresd őket a webshopban: Applikált minták

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. 2021. július 15-től elérhető lesz ennek az anyagnak a frissített, átdolgozott változata.  Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot  a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!  

Most bevezető áron meg tudod vásárolni az online tudáscsomagot. Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!