A napokban született néhány új minta. Az egyik ezek közül egy kis sárkány, aki olyan kedvesre sikerült, hogy az applikálás helyett inkább „életre” keltettem. Hamarosan találkozhattok az applikált változatával is, de a következő bejegyzés szóljon a sárkány elkészítéséről!

Elárulom, hogy a végleges forma kialakításához több prototípus is készült. Ezúton is köszönöm Szabó Csillának a türelmét és kitartását, az újabb és újabb Gomolykák elkészítéséhez! 🙂

IMG_0205_vj

Szükséges anyagok:

 • 30 x 55 cm-es mintás (csíkos) pamutvászon a kis sárkány testének
 • 20 x 15 cm zöld pamutvászon a sárkány hasána
 • 30 x 15 cm lila pamutvászon a sárkány szárnyainak és az orrlyukakna
 • 20 x 20 cm sötétzöld pamutvászon a sárkány testéne
 • 30 x 55 cm vlies a pamut megerősítéséhez
 • 8 x 8 vm-es piros well-soft vagy polár anyag a szívének

szükséges még:

 • zöld barkácsfilc a tüskéinek,
 • fekete barkácsfilc a szemnek,
 • fehér barkácsfilc a fogaknak
 • fekete hímzőfonál a szemöldöknek
 • pici rózsíszín anyag az pofikához
 • babatöltő anyag
 • ragaysztófátyol
 • Gomolyka sablon

gomolyka szabásminta

Nyomtasd ki a sablon darabjait és ragaszd fel őket erős kartonpapírra. Vágjuk ki a formákat a vonal mentén.

sárkány_02

A mintás pamutvászonra vasaljuk rá a vetexet és rajzoljuk fel rá kétszer a testet. Hagyjunk rá varrásráhagyást (a varrógépünknek megfelelően 5-7 mm-t) és vágjuk körbe a mintákat.

 

A zöld filcre rajzoljuk rá a sárkány tüskéit és vágjuk körbe.

sárkány_04

A lila vászondarabot is hajtsuk félbe és rajzoljuk rá a szárnyakat. Tűzzük össze és varrjuk körbe a vonal mentén. A szárny tövénél hagyjunk ki a kifordítónyílást. A zöld vászondarabot hajtsuk ketté és rajzoljuk fel rá a kezeket, lábakat. Tűzzük össze, de ne vágjuk ki őket, mert előbb körbe kell varrni a vonal mentén! A formák tövénél hagyjunk ki a kifordítónyílást.

sárkány_06

Az íves szakaszokon vágjuk be a varrásszéleket, így szebben ki lehet fordítani őket!

sárkány_07

Vágjuk ki a kezeket, lábakat, szárnyakat és fordítsuk ki.Tömjük ki a végtagokat babatöltőanyaggal.

sárkány_10

Vasaljunk ragasztófátylat a rátétmintákra (hasa, szeme, orrlyuk, arc) és rajzoljuk fel a papírra a mintát a sablonok segítségével. Vágjuk ki a kis darabokat. A rátétmintákról húzzuk le a papírt és vasaljuk fel a testre a megfelelő helyre. Ha barkácsfilcet használunk, azt ne vasaljuk fel, mert elolvad a forró vasalótól! Ezeket a darabokat vagy gombostű, vagy ragasztóspray segítségével rögzítsük a varrás előtt. A rátétmintákat varrjuk körbe sűrű cikk-cakk öltéssel, vagy kézzel hímzővonal segítségével.

sárkány_14

A hason lévő kezet, lábat bevarrhatjuk a has alá is, vagy utólag. Itt arra kell figyelni, hogy a végtagok töve ne legyen keményre tömve, mert a varrógép talpának kell hely, hogy elférjen varrás közben!

sárkány_11

A sárkány tüskéit tűzzük le gombostűvel a sárkány hátának a vonalára, majd varrjuk le. A technika a patchwork-ben ismeretes részeg-ember lépéséhez hasonló.

sárkány_15

Az első három fogat varrásráhagyással vágjuk ki és tűzzük le a helyére, majd varrjuk le. A többi fogat a vonal mentén varrjuk rá az arcára, egyenes varrással.

Varrjuk fel a másik kezet és lábat és a szárnyakat is a helyükre, úgy hogy a test belső része felé forduljanak.

Amint minden részlet a helyére került, tegyük rá a sárkány egyszínű testét a díszített darabra a színoldalával befelé. Tűzzük össze a két testet, ügyelve arra, hogy a kilógó részek mind a sárkány testének belsejébe kerüljenek.

Varrjuk körbe a testet. A rátétminták segítenek, hogy pontosan tudjuk követni a varrásvonalat. Különösen figyeljünk erre a sárkány nyakának varrásánál, ahol a kiálló és a rátétmintás fogak találkoznak! A kifordítónyílást a sárkány alsó részén hagyjuk ki.Fordítsuk ki a sárkányt és tömjük ki!

sárkány_21

Figyelem! Kis sárkány bújik ki a tojásból! 🙂

sárkány_22

Létraöltéssel varrjuk be a kifordítónyílást. Közben, ha szükséges még tömjünk tömőanyagot a nyílásba. Hímezzük ki a sárkány szemöldökét lapos öltéssel.

IMG_0024_resize

IMG_0025_resize

IMG_0144_kvj

IMG_0232_kvj

IMG_0236_k

IMG_0239_kvj

A szabásmintát és részletes képekkel illusztrált leírást meg tudod vásárolni ITT.

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!