bodomér_25_

Anyagszükséglet:

 • Rózsaszín pamutvászon ( a fejnek és a fülek belső részének(
 • Lila pamutvászon (a füleknek)
 • Lila selyem ( a szárnyaknak)
 • Lila/mályva színű babysoft (a testnek)
 • Fekete filc (a szemeknek)
 • Fehér filc (a fogaknak)
 • Fekete hímzőfonal (a szájnak és a szem rögzítéséhez – kézi varráshoz)
 • Fehér hímzőfonal (a fogak felvarrásához – kézi varráshoz)
 • Rózsaszín hímzőfonal (belső fülek rögzítéséhez-kézi varráshoz)
 • Baba-tömőanyag
 • Ragasztófátyol (a belső fülek rögzítéséhez)
 • Felvasalható vlies a fülek, szárnyak merevítéséhez
 • Rózsaszín zsinór
 • Két fagolyó a lábakhoz

bodomér_1_

 

 

bodomér_2_

Sablon készítése

Nyomtassuk ki a kis Denevér sablonját. Ragasszuk fel vastag kartonpapírra. Rajzoljunk át minden jelölést és vágjuk ki a formákat.

Fülek készítése

A lila pamutvászonra rajzoljuk fel a füleket, de még ne vágjuk ki! A körvonal rajzolása segít abban, hogy a belső füleket pontosan illesszük rá. A rózsaszín pamutvászon kis darabjára ragasztótfátyolt vasalunk. Kivágjuk belőle a fülek belső részét és a lila vászonra az előre megrajzolt fülekre vasaljuk.

bodomér_3_

A belső fülek felvasalása után varrjuk fel azokat. Gépi varrás esetén sűrű cikk-cakkra kell állítani a varrógépet. Az öltéssűrűséget alacsonyra állítani, a gomblyukazáshoz hasonlóan. A felső szál feszességét csökkentsük, hogy az alsó szál ne húzódjon fel. Így lesz szép egyenletes a varrás, ami a hímzéshez hasonlít. Kézi varrás esetén pelenkaöltéssel rögzítsük a füleket rózsaszín hímzőfonallal.

bodomér_4_

A fülek hátsó részét is vágjuk kis a lila vászonból. A fülek első részének hátoldalára vasaljuk rá a ragasztós vliest, és vágjuk ki a füleket. Ügyeljünk rá, hogy hagyjunk rá varrásráhagyást!

bodomér_5_

Illesszük össze a füleket, színével befelé fordítva. A varrást könnyíti, ha a belső oldalra is rárajzoljuk a fülek pontos kontúrját. Így a vonal mentén varrjuk végig.

bodomér_6_

A fülek alsó részén hagyjunk helyet a kifordító-nyílásnak, tehát ne varrjuk őket teljesen körbe. Kifordítás előtt a csücsköket vágjuk le. Olyan közel a varráshoz, amennyire lehetséges, ügyelve arra, hogy a varrást ne sértsük meg!

bodomér_7_

Fordítsuk ki a füleket és tegyük félre.

Az arc készítése

A rózsaszín vászonra rajzoljuk fel az arc formáját. (lehetőleg a hátolfalra, mert ott kell összevarrni.) jelöljük rajta a szemeket, a száj vonalát és a fogakat. A fekete filc hátoldalára is vasaljunk ragasztófátyolt, majd vágjuk ki a szemeket. Húzzuk le a védőpapírt a szemekről és vasaljuk a helyükre a szemeket.Ezt követően vagy géppel, vagy kézzel rögzítsük rá a kis darabokat. Tipp! A száj vonalát a kitömött Denevérre utólag is könnyű felvarrni. Ha kézi varrást választunk a szem, fogak rögzítése is megoldható így.

bodomér_8_

A szárnyak készítése

A ragasztós vliest vasaljuk rá a selyem egy részére. A szárny két hátoldala készül majd belőle. Óvatosan vasaljuk, mert a selyem miatt csak alacsonyabb hőfokon használható a vasaló!

bodomér_9_

A szárny két oldalát rajzoljuk fel a selyemre és vágjuk ki. Figyeljünk a varrásráhagyásra!

bodomér_10_

A szárny két oldalát (A vliessel megerősített és a sima selyemből kivágott darabokat) fordítsuk színével egymásra és varrjuk össze. A szárny tövénél hagyjuk a kifordító-nyílást. A kifordítás előtt az íveknél ejtsünk kis bevágást és a csücsköket vágjuk le!

bodomér_11_

Készen állnak a Denevér darabjai a végső összeállításhoz!

bodomér_12_

A fej és a test összevarrása

A fej elejét tegyük az egyik testre, színt színre fordítva. Figyeljünk arra, hogy a test nyakrészének közepe a test nyakrészének közepével találkozzon. Gombostűzzük össze a két réteget és varrjuk össze. Ugyanígy készítsük ela fej-test hátoldalát is.

bodomér_13_

Tegyük egymásra a kész elejét és hátulját színoldalával befelé. A fej és test találkozásánál figyeljünk a pontos illesztésre! Jelöljük ezt gombostűvel. Varrás közben tudni fogjuk, hogy a varrógép alatt a gombostűnél kell majd fordítani a varrás irányán.

bodomér_14_

bodomér_15_

A test nyak felöli részénél rögzítsük a szárnyakat is. Ezeket érdemes a test összeállítása előtt is felvarrni a testre. Ügyeljünk rá, hogy a szárnyak a test belső részébe kerüljenek és véletlenül se varrjuk őket a test vonalába az összeállításkor! Tűzzük össze test és a fej elejét ás a hátulját és varrjuk össze. Az test alsó részén hagyjuk a kifordító-nyílást.

bodomér_16_

 

bodomér_17_

Egyszerűbb lehet, ha a két oldalát külön-külön varrjuk össze, a fej közepéről indítva.

bodomér_18_

A fej-test találkozásánál a gombostű jelzi, hol kell fordítani a varrásirányon, ahogy a fejről áttérünk a test összevarrására.

bodomér_19_

Kifordítás előtt így néz ki a kis Denevérünk! Szerintem leginkább egy Nagyfejű Tintahalra hasonlít!

bodomér_20_

Fordítsuk ki a testet és tömjük ki a tömőanyaggal. Segítségünkre lehet egy tompa végű ecset, vagy egy kötőtű. A füleket létraöltéssel varrjuk a Denevér fejére.

bodomér_21_

Lábak készítése

A zsinórból vágjunk le két egyforma darabot. (minél hosszabb annáll több helyre tudjuk kényelmesen fellógatni a kid denevért. A darabok végére csomózzunk egy-egy fagolyót. A fagolyó tetszés szerint festhető hobbyfestékkel, vagy érdemes rózsaszínt vásárolni. A kifordító-nyílás bevarrása előtt rögzítsük a lábakat is, majd varrjuk be a nyílást.

bodomér_22_ bodomér_23_

bodomér_25_