A Praktika magazin 2016. áprilisi számában jelent meg az általam készített textil veteményeskert. A játékkonyha készítésekor már láttam magam előtt, hogy milyen sokféle zöldséget, gyümölcsöt és akár készételt is lehet textilből készíteni. Az ötleteket azóta is gyűjtögetem, ahogy van rá mód bővítem is folyamatosan a textil-konyha, textiljáték kollekciót. A veteményeskert ötlete is ehhez kapcsolódik, de külön játékként is megállja a helyét. Ha van hozzá konyha, akkor a kertészkedéssel nem ér véget a játék, sőt! Csak elkezdődik! 🙂

Szükséges anyagok:

  • faláda, vagy cipősdoboz
  • 5-8 cm-es szivacs
  • különböző zöld színű filcek
  • piros, bordó, fehér, szürke, apró mintás anyagok
  • fehér, bordó, hímzőcérna
  • cérna, tű ollós és esetleg varrógép (nem kötelező)

Az ágyások elkészítése:

A szivacsból vágj ki 6 egyforma méretű kockát, úgy, hogy pont kitöltsék a veteményesládát.

veteményes__08

A szivacskockák sarkait kerekítsd le.

veteményes__09

 Vond be őket barna polár, vagy well-soft anyaggal. Úgy csomagold be, mintha papírral csomagolnád, az oldalakat hajtogasd be és cérnával rögzítsd az anyagot.

veteményes__10

Ezzel elkészültek az ágyások:

veteményes__11

A retek készítése:

Előbb vágd ki a retek leveleit sötétzöld filcből. Egy retekhez 2-3 levelet készíts el.

veteményes__13

A retek levelének erezetét varrd ki bordó cérnával, akár kézzel, akár géppel. Figyelem, ha géppel készíted, az alsó szál is legyen bordó!

veteményes__16

A retek formáját rajzold körbe bordó apró mintás anyag hátoldalára és varrászélességgel megnövelt méretben vágd ki  kétszer!

veteményes__14

Az összevarrás előtt helyezd a belsejéébe a leveleket.

veteményes__17

Varrd körbe a megjelölt varrásvonalon, de az oldalán hagyj egy kis nyílást nyitva. Ezen a nyíláson fordítsd majd ki őket.

veteményes__18

retek csücskénél vágd le a felesleges anyagot, hogy csücskös maradjon a kifordítás után is!

veteményes__19

Fordítsd ki a  retket és tömd ki egy kis töltőflízzel, majd varrd be a kifordítónyílást láthatatlan öltéssel.

veteményes__20

veteményes__21

Elkészültek a retkek:

veteményes__23

veteményes__12

veteményes__22

A répa elkészítése:

Vágj ki egy háromszög formát a narancssárga anyagból.  Helyezd bele a zöld leveleket-a retek elkészítéséhez hasonlóan. A levélszárakat varrással rögzítsd a répa tetejéhez. Húzd össze a répa tetejét cérnával  és varrd össze. A répa oldalát varrd össze géppel, de hagyj középen egy kifordítónyílást. Fordítsd ki a  répát, tömd ki tömőanyaggal és varrd be a nyílást láthatatlan öltéssel.

veteményes__29

A hagyma elkészítése:

Vágj ki egy 5 x 8 cm-es téglalapot a fehér vászonból és 10 x 8 cm-es zöld mintás vászonból. A fehér és a zöld anyagot varrd össze a 8 cm-es oldalon. 

veteményes__01

 Hajtsd félbe, színével összefordítva, az összevarrt anyagot és rajzold fel rá a 2 cm széles hagymaszárat. A fehér végét kicsit kerekítsd le. 

veteményes__02

veteményes__03

Varrd körbe a varrásvonalon és a zöld végénél hagyd meg a kifordítónyílást. 

veteményes__04

veteményes__05

Fordítsd ki, és tömd ki tömőanyaggal. 

veteményes__06

Vágj ki zöld filcből akkora téglalapot, amibe kényelmesen bele tudod tekerni a hagyma végét. A végét vágd be ollóval és zöld cérnával öltögesd rá a hagyma szárára.  

veteményes__07

Az élethűbb hatás kedvéért fehér hímzőcérnából  készíts gyökeret is neki!

veteményes__30

Kér valaki egy hagymalevest? 🙂

veteményes__32

 Kezdődhet a játék!! 🙂 A képen látható konyha elkészítéséről részletesebben itt olvashatsz: Játékkonyha készítése házilag

veteményes__15

veteményes__24

veteményes__25

veteményes__26

veteményes__27

 A praktika magazin hasábjain:

veteményes__31

Rutinos patchworkos vagy? Szeretnél újabb mintákat, motivációt? Szeretnél még foltos ötletet kapni tőlem? Iratkozz fel rendszeres hírlevelemre, ahol értesítést küldök az aktuális blogbejegyzésekről és az új szabásmintákról, akciókról.  Kattints IDE.

Ha szeretnéd megismerni az eddig megjelent magazinokat, akkor néz körül a webshopban. Az elmúlt egy évben megjelent online magazinokban 50 különböző szabásminta jelent meg, a táskáktól a takarókig: Foltvarrás Szilvivel online magazin: