Újévi kis apróság, de akár még karácsonyi ajándék is lehet belőle. Teszteltem, az 5 és 6 évesemnél nagy sikert aratott, sőt már az oviban Gergő csoporttársaitól, a vágyakozó tekintet kíséretében elhangzott az „én is szeretnék ilyen malackát” (s)óhaj. 🙂 Szerencsére gyorsan elkészíthető darabról van szó, az anyagigénye is minimális, így be is indult itthon a sorozatgyártás, amiben a gyerekek is segítettek. Ők tömködték tömőanyaggal a kész figurákat és a legszigorúbban vették a minőség-ellenőrzést! 🙂

Lássunk is hozzá!

Szükséges anyagok:

 • 15 x 30 cm mintás rózsaszín anyag a testnek
 • 6x 10 cm rózsaszín anyag a fülnek
 • Kis fekete filcdarab a szemnek
 • kis rózsaszín filcdarab az orrnak (de tetszés szerint mintás anyaggal is helyettesíthető)
 • icipici filc (vagy anyagdarab) az orrlyukaknak, esetleg két apró kis gomb
 • zöld filcdarab a lóherének
 • vasalható vetex
 • babatömőanyag
 • malacka sablon, amit innen tölthetsz le: Újévi szerencsehozó kismalac sablon

Nyomtasd ki a sablont és ragaszd fel kartonpapírra. A sablon NEM tartalmaz varrásráhagyást, ennek az az oka, hogy a jelölés mentén kell a részeket összevarrni, ezért egyszerűbb, ha a végleges vonalat rajzolod meg, majd egy 0,5-0,7 cm-el nagyobb méretben vágod körbe azt!

A pamutvásznakat erősítsd meg vékony vasalható vetexel. Sokkal jobb lesz a kis figura tartása tőle. 🙂 Rajzold körbe az anyag hátoldalán a sablont és szabd ki a következő darabokat:

 • 2 db test
 • 2 darab fül az mintás anyagból
 • 2 db fül a rózsaszín anyagból
 • az apróságokat filcből

Először a füleket varrd össze. Fordítsd össze színével a kétféle fül darabot és varrd össze az előre megrajzolt vonal mentén. FIGYELEM! Az alját ne varrd össze, mert ott fogod kifordítani!

Összevarrás után a fül végén vágd le a varrásszélességet, hogy szebben ki tudd fordítani a csücsköt. Érdemes a varrásszélességet is kisebbre vágni, eléd 0,3-0,5 cm.

Fordítsd ki a füleket.

A malacka arcára helyezd rá a szemeket, orrot, orrlyukakat és egy kis ragasztóval rögzítsd is őket. (Nem kötelező,de könnyebb úgy rávarrni őket, hogy nem csúsznak el varrás közben!)

Az apró darabok varrása könnyebb applikáló talppal. Rögzíts minden darabot szín-azonos cérnával!

Ha elkészült a kis pofikája a kismalacnak + a lóhere (Ne felejtsd el!!) , akkor előbb rögzítsd a füleket:

Tűzd a fej felső részére, kb. a szem felső részéhez kell érjenek.

Varrással rögzítsd őket, de figyelj arra, hogy keskenyebb legyen a varrásszélesség a szokásosnál!

Helyezd rá a másik test részt és rögzítsd a darabokat gombostűvel egymáshoz:

A test összevarrásakor érdemes a elejét felülre helyezni, hogy ennek a darabnak a varrásvonala mentén varrd össze a két részt. A varrást a fül töve előtt kezd el kb 0,5-1 cm-vel. A fül jól legyen rögzítve! Varrd körbe a malackát és a másik füle után 0,5 -1 cm-el hagyd abba a varrást.

Középen a feje búbján maradjon egy 3 cm széles kis nyílás, itt fogod kifordítani a figurát! Általában a kifordítónyílást alul szokás elhelyezni, de a kismalac két lába között nagyon kevés hely van, ezért tettem a nyílást a feje tetejére.

A kezénél-lábánál vagdosd be az anyagot, hogy szépen ki lehessen fordítani. Az íves részeknél is érdemes becsipkedni kicsit, sőt, a varrásszélességet kisebbre vágni! Arra figyelj, hogy a varrásba NE vágj bele!

Fordítsd ki a malackát, és különösen figyelj a kis részek szép kifordítására. Ollót erre a célra csak nagyon óvatosan használj, nincs is annál bosszantóbb, amikor az utolsó lépés előtt lyukasztod az anyagot. 🙁

Tömd ki a malackát tömőanyaggal. Én még mindig olcsó IKEA párnatöltetet használok erre a célra. 🙂

Figyelj a kis kezecskékre, lábacskákra, mert könnyű őket kihagyni! 🙂

A kifordítónyílást kézzel varrd be, létraöltéssel. A csomót a belső részben rejtsd el, és hajtsd vissza szépen a varrásszélességet. A visszahajtás mentén a hajtásvonalban rejtsd el a cérnát minden öltésnél.

A másik oldalon mindig pont ugyanoda ölts, ahol az kijött a tű. Így egy szép láétra formára emlékeztető öltést kapsz.

Amikor (óvatosan) meghúzod a cérnát, a két anyagdarab teljesen összehúzódik és az öltés láthatatlan marad. A végén a csomót rejtsd el a test belsejében. (A tűt döfd át a testen, a csomót húzd át az anyagon, ami egy pukkanó hang kíséretében belülre kerül. A test bármely pontján vezesd át a tűt, és vágd el a cérna végét, ami el fog tűnni a testben.)

A kész kismalac. Már csak a füleit kell egy kicsit „lecsapni”, hogy még jobban hasonlítson az igazira. 🙂

Két kis öltéssel rögzítsd a füleket a külső oldalon.

Indulhat a sorozatgyártás? 🙂

Jó munkát kívánok hozzá és Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Szilvi