Karácsony előtt néhány nappal, az interneten találkoztam egy ötletes játékkonyhával. A konyha alapja egy szék, amire huzatként lehet “felszerelni” a tűzhelyet sütővel. A konyha óriási előnye, hogy könnyen elpakolható, kis helyen is elfér, ha nincs használatban. Az ötlet azért is tetszett meg nagyon , mert éppen konyhafelszereléseket hozott a kislányomnak (Csengének) a Jézuska. Már csak egy igazi konyha hiányzott hozzá! Így végül, az utolsó pillanatban, szenteste előtti két éjszaka összeállt “Csenge konyhája” is.

Az egyik anyagbeszerző körutamon találtam két szép gyümölcs-mintás anyagot, amit ideálisnak találtam egy kis konyha elkészítéséhez:
csenge-konyhája-046_resize

A következőkben néhány lépésben bemutatom Csenge konyhájának elkészítését:
Anyagigény:
  • 1 méter vajszínű pamutvászon (lehet fehér is,esetemben ez illett a mintás anyaghoz)
  • 1 méter mintás pamutvászon, a konyha díszítéséhez (én fél-fél métert vásároltam a két anyagból)
  • 1 méter molinó
  • 1 méter 150 grammos flíz
  • tépőzár
  • 4 gomb
  • kb 5 méter rózsaszín szegőpánt.
  • fekete filc
(Az itt megadott anyagmennyiségből ki fog maradni. A maradékból tudunk kiegészítőket készíteni!)
Az konyha alapja egy IKEA Jok-mokk szék:

csenge-konyhája-037_resize

Ennek megfelelően méreteztem az oldalát, elejét és a felső részét is. Az oldalai és az eleje egy-egy 45 x 45 cm-es négyzetből. A háttámlára eső rész a szék magasságát követve: 45 x 55 cm. Minden méret tartalmazza a varrásráhagyást és még egy kis pluszt is, hogy inkább nagyobb legyen, de könnyen rá tudjuk teríteni a székre. A tűzhely lapja egykisebb kb 40x 45 cm-es lapból lett formára igazítva. A szék lapja csak 38 x 40 cm-es. A háttámla támla felőli oldala pedig csak 36 cm széles, a 40 helyett.
A háttámla kialakítására több lehetőség is van. Én végül ezt a megoldást választottam:
IMG_0371_j
Egyébként , tapasztalat szerint erre azért is van szükség, mert játék közben “elcsúszik” a tűzhely. Mindenképpen szükség van valamilyen rögzítésre.
Először a felső részét készítettem el. Három részre osztottam. A felső rész, ahová a különböző konyhai eszközöket lehet akasztani. A középső egyszínű rész, ahová a felirat kerül, és az alsó rész a csempézett konyhafal.
Összevarrtam a három csíkot. Tettem mögé egy vastagabb flízt, és hátlapnak molinót. A három réteget beszegtem és minta mentén tűztem.
csenge-konyhája-013_resize
csenge-konyhája-005_resize
A felső részre az anyagból készítettem egy pántot:
csenge-konyhája-014_resize

A felső részre került még a név. Ragasztófátylat vasaltam az anyagra és úgy vágtam ki a szöveget. Ezt vasaltam rá a vajszínű részre. A biztos rögzítéshez még körbe kell varrni.

csenge-konyhája-031_resize

A legtöbb fejtörést a sütő kialakítása okozta, de végül könnyebb volt, mint gondoltam. Az előlapból kivágtam egy 20×25 cm-es téglalapot. A sarkokat ferdén bevágtam. Majd készítettem 2 db 30 cm x 21 cm-es téglalapot a sütő oldalának, és 2 dm 30 cm x 26 cm-es téglalapot a sütő aljának és tetejének. Minden darab vajszínű előlapból, 150 grammos flízből és molinó hátlapból áll. Ezeket csíkos mintázattal összetűztem.

csenge-konyhája-001_resize

A darabokat szépen sorban az előlaphoz, majd egymáshoz varrtam:csenge-konyhája-008_resize

Egy érdekes “kémény” formát kaptam:

csenge-konyhája-002_resize

csenge-konyhája-003_resize

Itt már jól láttam, hogy a sütőnek megfelelő lesz a tartása. Persze ebben segít a szék lábának kereszt-támasztéka is!Erre fekszik fel ugyanis a sütő.

A tűzhely négy egyforma fekete filckorongból készült. Ezeket sűrű cikk-cakkal varrtam körbe:
csenge-konyhája-007_resize
A tűzhely oldalát különböző méretű zsebekkel díszítettem, hogy a konyhai eszközöket (konyharuha, edényfogó), kiegészítőket (serpenyők, “ételek”, zöldségek, gyümölcsök) el lehessen pakolni:
csenge-konyhája-034_resize
Végül összevarrtam a konyha részeit:
csenge-konyhája-009_resize
Ezután következett még a tűzhely gombjainak és a sütő ajtajának a kialakítása. A gombokkal egyszerű dolgom volt. Kivágtam 8 darab rózsaszín korongot. kettőt-kettőt összevarrtam, kifordítottam, és egy kis flízzel kitömtem:
csenge-konyhája-015_resize
A kifordító-nyílásokat kézzel bevarrtam és a gombokat rózsaszín fagombbal rögzítettem. Ennek az az előnye, hogy lehet őket tekergetni!
csenge-konyhája-029_resize
A sütő ajtaja vajszínű előlapból, flízből és vajszínű hátlapból áll., ami 25 cm x 30 cm-es. Középen kivágtam egy 20 cm x 25 cm-es téglalapot.
csenge-konyhája-016_resize
csenge-konyhája-018_resize
Végül kivágtam egy 25 cm x 30 cm-es fóliát és a szegőpánt tövében rögzítettem. A belső szegőpántnál is!
csenge-konyhája-019_resize
A tetejére egy 4 cm széles anyagcsíkból fogantyút készítettem. Ennek a belső oldalára varrtam a tépőzárat. Sajnos, elfelejtettem fehér tépőzárat venni, ezért az itthon lévő kis fekete darabbal kellett beérnem. Ez egy kis szépséghiba, de a sütő funkcióját tekintve kitűnően működik! Mivel az utóbbi volt a fontosabb, ezért beértem most ezzel is.
csenge-konyhája-035_resize
csenge-konyhája-036_resize
Azóta is Csenge főzi nekünk a reggelit, ebédet és a vacsorát! Ha tehetné a konyhájával aludna! Nagyon nagy sikere lett. Nemcsak nála, de az unokanővérei is egymással versenyezve készítették a finomabbnál finomabb fogásokat!
csenge-konyhája-021_resize
csenge-konyhája-025_resize
csenge-konyhája-033_resize
csenge-konyhája-045_resize
A következő feladat a kötény, edényfogó elkészítése lesz. Illetve tervezem még néhány egyszerű filc étel készítését is! Folytatás következik!
Idő közben elkészült a konyha kiegészítőjeként használható kötény is. Ennek leírását találod meg a következő bejegyzésben: Újévi szerencsemalacos kötény készítése
malacka-kötény-020
malacka-kötény-_021_kvj
A kis konyha a 2015. novemberi Praktika magazinban:
Praktika 2015 november címlap hanna konyhája_1
Közben elkészült a fiús változat is.
levi konyha_34
Ha szeretnél hozzá zöldségeket is készíteni, a hagyma, retek, répa elkészítését az alábbi bejegyzésben találod meg: Veteményeskert kicsiknek
veteményes__27

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!