Farsangon minden kislány tündér, vagy hercegnő szeretne lenni. Az aktuális mesefilmek diktálják a divatot. Eredetileg úgy gondoltam, az én kislányom “csak-azért-sem” lesz fodros és csillogós villogós tüllruhában. Azt terveztem, hogy elkészítem neki a boci jelmezt kicsiben. Meg is beszéltem vele, és tetszett neki az ötlet. De közben be kellett látnom, az én kislányom is szereti a fodros ruhákat, és ha lehet felveszi őket. Emellett nagyon szereti a Jégvarázs című mesefilmet is, mint sok más kislány. A “Legyen hó című dalt” el is szokta nekünk játszani. Nemcsak énekli, de az egész jelenetet előadja. Nagyokat szoktunk rajta nevetni!

Végül úgy döntöttem legyen Elza, de legyen kicsit más, mint amilyen ruhákat a boltban lehet kapni. Legyen kicsit “foltos”. Bevallom nekem a legjobban Elsa koronázási ruhája tetszett. Nagyon szép motívumok vannak rajta és az alapja sötét-türkiz. Mégis úgy éreztem nem igazán kislánynak való a színvilága és nem is csillog-villog. Így végül a koronázási ruha motívumait gyűjtöttem be, de az eredeti “hókirálynős” színeket megtartva kék-fehér ezüst színvilágban gondolkodtam. Így alakult ki a kék alapon fehér minta, egy kis ezüstös csillogó festékkel és ezüst szegéllyel díszítve.

A filmben egyébként van egy jelenet, amikor a koronázási ruha átalakul a csillogó kék királynői ruhává. Itt először éppen az említett motívumok fehérednek ki

Névtelen

A motívumok a Pinteresten találtam. Az alábbi mintát nagyítottam ki 25 cm magasra:

5e2c9aaa55299cf9ea961d7179add68b

Ebből készítettem el a sablonomat. A minta nagyított változata letölthető innen: Minta 1 és Minta 2

A szoknya alapja egy 60 cm x 140 cm-es es kék pamutvászon. Erre applikáltam fel a fehér díszítő motívumot.

Első lépésként kétoldalú vetexre (azaz ragasztófátyolra) átmásoltam a mintákat.

IMG_0420_j

Mindkét mintából (minden részletből) 8-8 db-ot. Összesen 16 motívumot számoltam a szoknya teljes szélességére.

IMG_0424

Miután a rajzok elkészültek felvasaltam a ragasztófátyolt fehér lepedővászonra:

IMG_0430

Majd kivágtam őket. Jó kis mulatság! 🙂

IMG_0433

A motívumból készítettem alkoholos filccel segédfóliát. A kivágott mintákat segédfólia segítségével a helyükre igazítottam és felvasaltam.

IMG_0434

Így nézett ki a szoknya alpaja a mintákkal (egy kis apró minta kimaradt, de ezt utólag pótoltam)

IMG_0439

Ezt követte az applikálás. Ehhez a varrógépet sűrű cikk-cakkra állítottam, az öltéssűrűsséget minimálisra vettem és a felső szálfeszességetlazára állítottam. Így lesz szép a minta felvarrása.

IMG_0441

IMG_0468_resize

A szoknya összeállításához segítséget az alábbi blogban találtam: Andrea Schewe Designs

Igaz a képen Anna ruhájának elkészítése szerepel, de a szoknya formájának kialakítása nagyon megtetszett, így én is hasonlóan alakítottam ki. Kivágtam kartonból egy háromszöget. A felső része 7 cm, a hossza pedig 27 cm. Ezt illesztettem minden minta tetejére, körberajzoltam és kivágtam. A hátoldalon pedig összevarrtam.

2493296_orig

Az én szoknyám ilyen lett a szűkítők bevarrása után.

IMG_0444

Összevarrás előtt még pótoltam a hiányzó részeket. Az utolsó motívumot (ami a varrás vonalra esik) érdemes utólag felvarrni. Bevallom én ezt elrontottam, mert kettévágtam a mintát és külön-külön applikáltam. Ennek az volt az előnye, hogy a minta pontosan kiadta az illesztési pontokat, a hátránya viszont az, hogy nem olyan szép, mintha egyben varrtam volna fel.

A díszítés előtt érdemes elgondolkozni, hogy szeretnénk-e alsószoknyát belevarrni. Ezt is utólag varrtam hozzá, ami megint csak nehezítette a munkát. Egy vékonyabb fehér lepedővászont használtam hozzá. Ennek kétszer vettem az anyag szélességét és a villás “trükkel” ráncoltam be az anyagot:

Beilleszt:

IMG_0483_resize

Megfordít 🙂

IMG_0481_resize

Ha valaki tud szoknya szabásmintát készíteni, vagy van neki ilyen, akkor a derékrészt szebben is meg tudja oldani, mint én. Egyszerűen csak beszegtem a szoknya alját és tetejét. Nem varrtam rá semmilyen derékrészt, de nem is hiányzik róla.

IMG_0474_resize

A z anyag találkozásánál cipzárt varrtam bele, hogy könnyen fel lehessen venni.

Az szoknya alját és tetejét ezüst színű díszítőpánttal varrtam végig:

IMG_0471_resize

Végül a fehér mintát átfestettem ezüstösen csillogó hobbi-festékkel:

IMG_0479_j_resize

IMG_0544_resize

IMG_0545_resize

Használat közben (kora reggeli szürkületben fotózva)

IMG_0490_j_resize

IMG_0608_j_resize

A következő bejegyzésben a korona és kiegészítők elkészítéséről lesz szó: Elza jelmez kiegészítők

IMG_0535_j_resize

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!