Minden évben igyekszünk a gyerekekkel közösen valamilyen kreatív jelmezt kitalálni farsangra. Próbálam afelé terelgetni őket, hogy valami szokatlan, mutatós jelmezt készítsünk, ami biztosan nem tucatdarab lesz. Persze, van amikor hagyom magam rábeszélni egy éppen aktuális kedvencre. Ilyen volt a Harry Potter is. 🙂

A kreatív jelmezeknek vannak hátrányai -azon túl, hogy időigényes az elkészítésük- hogy általában nehézkes benne mozogni (mint pl. a James, a gőzmozdony, vagy a hőlégballon pilóta) Nehéz olyan jelmezt készíteni, ami kreatív is egyben, de órákig kényelmes viselet lehet. Tavaly sikerült, mert a Popcorn jelmeznek nem kartondoboz volt az alapja, hanem az egészet varrtam textilből és erős (préselt) flízből. Sok alapanyag sem kellett hozzá. Sőt végül olcsóbban is kijött, (volna) mint eredetileg terveztem.

Alapanyagok:

  • 1 méter piros pamutvászon
  • 1 méter fehér fehér pamutvászon
  • 1 méter préselt flíz (erősebb, vastagabb flíz, főleg táskák készítéséhez szokták használni)
  • A4-es piros filc a betűknek
  • a4-es lapnak megfelelő ragasztófátyol (Vlisesofix)
  • kb 50 x 50 cm varrható táskamerevítő közbélés (vlieseline S 320)
  • párnatöltet
  • opcionális sárga színű columbus festék

 

A 140 cm széles pamutvászon anyagot hosszában ketté vágtam és kaptam 2 db 1000 x70 cm-es anyagdarabot. A 70 cm-et daraboltam tovább. A piros anyagot 7,5 cm csíkokra szebram fel (ami varrás után 6 cm széles lett) a fehéret pedig 11,5 cm-re. (ez 10 cm széles lett varrás után)

10-10 csíkot felváltva összevarrtam hosszában:

Megkaptam a jelmez „alapját”. Ezt ráfektettem egy megfelelő méretű molinóra, és a préselt flízre.

A csíkok mellett árokban tűztem a három réteget össze. Közben 4 részre osztottam az összevart alapot. Az elején 3 fehér és két piros csík található. A négy rész találkozási pontjánál külön összevarrtam a külső részen is. (Az alábbi kép bal oldalán látható ez a varrás) Ettől lett végül hasáb forma a jelmez.

Kiválasztottam egy szimpatikus feliratot és tükörképben kinyomtattam. (Innen letöltheted, amit használtam) Átrajzoltama betűket a ragasztófátyol papíros oldalára.

A kétoldalú vetexet felvasaltama filcre. Nagyon óvatosan! A vasaló ne érjen hozzá a (barkács)filchez, mert az el fog olvadni!!

A kivágott betűkről eltávolítottam a hordozópapírt és ráillesztettem egy fehér pamutvászonra (Ez utóbbit érdemes egy kis vasalható vetexel megerősíteni, hogy ne látszódjon át, és könnyebb legyen applikálni a betűket)

A fehér vászon egy piros „keret” is kapott. Ezt kivághatod egyben is -nagyobb méretben, mint a fehér, de valódi keretként is aláteheted. (Igen érdemes a fehér alá becsúsztani, hogy csak egyszer kelljen körbe varrni.)

A varrógépemen a következő beállítást használtam a gépi applikáláshoz. A sűrű cikk-cakk öltést választottam. Az öltés sűrűsége 0,5 (fontos, hogy ha szép egybefüggő, gépi hímzéshez hasonló varrást szeretnél, akkor 0,5- 0,8 közé kell állítanod. Az öltés szélessége pedig ebben az esetben lehet 3,5 értékű. (Ha ennél kisebb vékonyabb lesz a varrás, de itt nem szükséges kisebbre állítani.)

Mindkét „keretet” körbe varrtam. A pirosat és a fehéret is. Az egyszerűség kedvéért fehér cérnával.

A betűket már csak egyszerű „raw edge” applikálással (vagyis NEM sűrű cikk-cakkal) varrtam körbe. A filc nem fog a szélén bomlani, ezért nem volt indokolt bonyolultabb varrást választani.

A kész popcornos „doboz” két oldalán megjelöltem a karoknak szükséges nyílást, majd kivágtam a megfelelő méretűekre.

A nyílást beszegtem fehér ferdepánttal.

A felső részre felvarrtam egy darab varrható táskamerevítő darabot. Ezt a kész „doboz” méreteihez igazítottam. Kb. 0,7 cm-el (vagyis összesen 1,5 cm-el) nagyobbra vágtam, mint a nyalás, és a széleken összevarrtam a képen látható módon.

Az összevarrás után be is szegtem. Az alját is. A doboz ezzel elkészült, már csak a popcornokat kellett „kipattogtatni hozzá”.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy purhabból készítünk popcornt, így ahogy ebben a bejegyzésben láttam. Volt is itthon az építkezésből megmaradt bontatlan purhab, de sajnálatos módon a készre száradt pattogatott kukoricák szürkék lettek. 🙁

Így végül, az utolsó pillanatban szétbontottam egy agyonmosott párnabelsőt, amiben már összecsomósodott a bélés. Ezekből készítettem kis pamacsokat. Akadt még itthon sárga festék. Készítettünk belőle főzetet és éppen csak belemártottam a bélés csomókat. Pont annyira színezte meg őket, hogy a „vajas” popcorn hatást elértem. Végül ezeket a csomókat egyszerűen felvarrtam a jelmez felső részére.

Köszönöm, hogy velem tartottál! 🙂

 

Szilvi

 

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!