A farsangi készülődés mindig nagy fejtörést okoz. Szeretem, ha egy jelmez nem csak a gyerekeknek tetszik, de nekem is. 🙂 Különösen élvezem, ha kihívás van benne, és saját kezűleg készíthetem el azt. Nem mindig van erre idő, de ha lehet, akkor bevállalom ezt a feladatot. Tavaly Csenge Páva(hercegnő) jelmeze volt ilyen, idén Gergőé. Az Interneten kutakodtam valami jó ötlet után. Többet is találtam, aminek megfogott a kreatív kivitelezése, végül a hőlégballon pilóta mellett döntöttem. Gergőt sem kellett győzködni, első pillanattól kezdve tetszett neki! Az ötletet eredetileg ezen az oldalon találtam. : Hot air ballon costume DIY Jacquelin, a készítője igyekezett a legegyszerűbben megoldani a kiegészítőket, a lehető legkevesebb saját munkával, persze ez nem vesz le semmit az ötlet értékéből és a gyönyörű fotókból sem. 🙂 A pilóta sapkát és szemüveget nem saját maga készítette, ha valaki rákeres megtalálja egy külföldi oldalon, ahol 10 dollár körüli áron meglehet rendelni őket. Erre, nekem már nem lett volna időm, különben is, mi abban a kihívás egy foltvarrónak? 🙂 Így végül, saját magam készítettem el a sapkát, szemüveget. A másik nagy fejtörés a kosár megoldása volt. El sem tudom mondani hányféle ötlet jutott eszembe, de végül itt is a varrás mellett döntöttem. Nem volt nehéz összeállítani, bár a varrógép itt ott megbirkózott a vastagabb részekkel. (3 tűt törtem el közben…)

Akkor következzenek a részletek:

Szükséges anyagok:

sapka-szemüveg:

 • 20 cm barna textilbőr, amit a Kell-metől rendeltem. Koptatott bőr hatású konyak színű textilbőr
 • 20 cm világosbarna ( vagy bézs esetleg fehér) well-soft, de lehet helyette polár is.
 • kicsi darab átlátszó PVC-a szemüveghez
 • 10 x 15 cm barna polár a szemüveg belső részéhez
 • 50 cm hosszú 2 cm széles fekete gumi (szemüveg )

Textilkosár:

 • 140 cm széles anyaghoz
 • 50 cm bútorvászon, vagy valamilyen zsákvászon (külső részhez) Világoskrém szövet
 • 50 cm egyszínű pamutvászon (belső részhez)
 • 50 cm vastag flíz vagy szivacs (1 cm vastag)
 • 2 méter barna szegőpánt (a kosár alsó részéhez)
 • 30 cm piros well soft vagy polár Aa felső részhez
 • tömőanyag (párnatöltet)opcionális vastag kartondoboz plusz merevítéshez
 • 2 méter 2 cm széles fekete heveder

Zsákocskák

 • 30 cm széles arany színű textilbőr, vagy akár zsákvászon 4 db zsákocska elkészítéséhez : Arany textilbőr
 • tömőanyag (párnatöltet)
 • szalag, vagy zsinór

Egyéb kellékek:

 • hungarocell karika
 • arany színű festék
 • ragasztópisztoly
 • nagyméretű piros lufi (ha lehet héliummal feltöltve)
 • 1 tekercs (20 méter) szalag, vagy zsinór -a lufihoz
 • opcionális 3 db vastagabb hurkapálca, vagy barkácsboltban kapható vékony fa és kb fél méter 2 cm széles fekete színű gumi (arra az esetre, ha a lufi nem héliummal töltött)
 • barna dzseki-de lehet farmer is. 🙂
 • Piros sál (20 cm széles piros polár)

Így készítsd el

Tölts le a sapka szabásmintáját. Előre szeretném megjegyezni, hogy igencsak kisméretű fejfedőről van szó. Gergő 5 éves, átlagos testalkatú, szép kerek kis fejecskével, de mivel a textilbőr nem rugalmas ezért, éppen csak illik a fejére! A sapka belső kerülete 56 cm. Ha ennél nagyobbra van szükséged nagyíts a mintán! Illetve, ha nem ragaszkodsz a bőrhatású sapkához (én ragaszkodtam hozzá) akkor érdemes polárral helyettesíteni, mert az rugalmas és könnyen varrható!

Kattints a képre a letöltéshez!

A szemüvege elkészítése egyszerű. A sablon alapján vágj ki két „karikát” a barna polárból és a textilbőrből. Ha egy kicsit nagyobbat szeretnél, nagyíts a sablonon. 🙂

Az átlátcó PVC-ből vágj ki két kört a sablon szerint. Ez lesz a szemüveg „üvege”. a polár és a textilbőr közé kell bevarrni.

Érdemes a 2 cm széles gumiból egy kb. 3 cm-es darabot levágni és a két réteg közé bevarrni. Mérd le előtte mekkorára van szükség, mert nekem először túlságosan nagy lett! 🙂 A rétegeket a külső és a belső íven is varrd össze!

Ugyanígy varrd fel a szemüveg másik felét is! Mérd le mekkora gumira van szükség, hogy a kis kobakra kényelmesen rámenjen a szemüveg és azt is rögzítsd varrással a szemüveg két oldalára.

Készen is van a szemüveg. Előre szólok, hogy ebben a formában nincs igazán tartása, tehát szemre helyezve nem lesz kényelmes viselet, de dísznek a sapkára feltolva elengedhetetlen kellék! Ha azt szeretnéd, hogy önmagában is használható legyen érdemes valami keményebb merevítést tenni még a rétegek közé. Nekem sajnos, erre már nem volt időm…

Sapka elkészítése:

A sablon segítségével vágj ki 4 egyforma darabot a sapka tetejéből a well-softból és a textilbőrből is.

Varrd össze a well-softból négy darabot, úgy, hogy belülre essen az anyag színoldala. A textilbőrből kívülre kell kerüljön az anyag színoldala!

Vágd ki a sablon alapján a sapka oldalát is. Ehhez hajtsd félbe az anyagot és a hajtásvonalhoz illeszd az elejét. a végét hagyhatod kicsit hosszabbra, inkább nagyon legyen, mert abból még utólag le tudsz vágni. A szabásminta szerint a felső és az oldalsó rész pont összeillik!

A sapka belső részének az egyik varrásvonalához illeszd az oldalsó rész közepét (ami szabáskor a hajtásvonal volt. Színoldalukkal fordítsd össze őket és varrd fel az oldalát a felső részhez!

Készen van a sapka belső! A külső részt ugyanígy készítsd el!

Mielőtt a sapka külső részére is felvarrod az oldalát, előtte készítsd el a „fülegykéket. Ehhez a szabásminta szerint vágj ki két egyforma darabot a textilbőrből és tedd rá egy darab well-softra őket. A széleken varrd körbe a füleket. Nem kell külön kifordítani, mert sem a well-soft, sem a textilbőr nem bomlik vágás után! (a a well-soft szöszöl ugyan, de bomlani nem fog!) Varrás után vágd körbe a darabokat.

A sapka külső textilbőrből készült részének összevarrása előtt helyezd el a két oldalára a fülecskéket és úgy varrd fel a felső részhez az alsó részt.

Készen van a külső rész!

A külső belső összeállítása előtt készítsd ela sapka elejét. Ez mutatósabb, ha a két darabot (well-soft, textilbőr) összevarrod és kifordítod.

Illeszd a sapka külső elejére a well-soft részével kifelé. Érdemes a szélén varrással rögzíteni, csak arra figyelj, hogy a varrásvonal a szélektől 2-3 milliméterre legyen. (később ne látszódjon ki ez a varrás, amikor már összeállítottad a sapkát!)

A belső részt húzd rá a külső részre, úgy hogy a színoldaluk egymás felé nézzen. A sapka szélét tűzd körben össze gombostűkkel. A hátoldalon hagyj majd egy 6 cm-es kifordítónyílást.

Összevarrás után fordítsd ki a sapkát a kifordítónyíláson keresztül. A nyílást géppel vagy kézzel is összevarrhatod.

Elkészült a repülős sapka!

Használat közben: 🙂

Felszerelés:

A felszerelés egyik része a kosárka. A másik pedig a zsákok készítése. Az utóbbi nagyon egyszerű. Előbb nézzük a kosarat!

A kosár elkészítéséről sajnos nincsenek képeim, mert későn éjszaka állítottam össze, de igyekszem részletesen leírni az elkészítés menetét. 🙂

Vágj ki 46,5 x 31, 5 cm-es téglalapot a (bútor)vászonból és a belső vászonból is. Ez lesz az eleje és a hátoldala. Az oldalai 31,5 x 31, 5 cm-es négyzetek kellenek. Ezekből is vágj ki két-két darabot. A bélésről se feledkezz el! 🙂 Érdemes vastagabb flízt használnod, vagy esetleg valami vékonyabb szivacsot, amit elbír még a varrógéped.

Készítsd el először a külső részt. Varrd össze a külső rész elejét, oldalát, hátulját és a másik oldalát is. Ugyanígy a belső részt is, de a belső részhez érdemes hozzávarrni már a bélést is. Két darab „csövet” kapsz. Mielőtt még összevarrod őket, készítsd el a kosár felső részét is. A kosár felső részéhet 15 cm széles 160 cm hosszú piros well-soft anyagot használtam. A színoldalával kifelé hosszában kettéhajtottam és a hosszanti oldalát -kisebb kihagyásokkal- végigvarrtam. Szándékosan nem varrtam teljesen össze, hogy a kis réseken keresztül ki tudjam tömni. A párnatöltet ad tartást a piros „csőnek” , ezután varrtam csak be a kihagyott részeket is. Nem érdemes túl keményre tömni, mert nem fogod tudni a varrógép alá szuszakolni! A varrásvonal így kívülre esik, de ez nem fog zavarni, mert ezt kell bevarrni a külső és a belső rész közzé! A külső és a belső részt színoldalával fordítsd össze és illeszd közé a piros csövet. A szélét fogd össze a „három” réteget (külső rész, piros cső, belső rész béléssel). Valószínűleg itt már a hagyományos gombostű kevés lesz. Használ ilyen kis klipszeket hozzá:

Ha a felső részt bevarrtad fordítsd ki, hogy a külső és a belső is a helyére kerüljön. (A végét érdemes majd kívülről kézzel összevarrni. A well-softot nagyon szépen össze lehet dolgozni kézzel is!) Mivel a flíz nem adott megfelelő tartást, az elejét és a hátoldalát merevítettem még egy-egy kartondarabbal is a külső beléső rész közzé illesztve. Ha elég vastag bélést használsz és esetleg még négyzetrácsosan meg is tűzöd, lehet erre nincs külön szükség. Az oldalába azért nem tettem kartont, hogy könnyebben lehessen vele mozogni. 🙂 Végül a barna szegőpánttal fogtam össze az alját. A klipszek itt is jó szolgálatot tettek.

Így néz ki a kész kosárka. Gondos méricskélés után, a fekete hevederből levágtam két darab 70 cm hosszú darabot, és felvarrtam a kosár belső részére. Ez volt az a pont, ahol törtem a tűt. Bevallom, a kész kosarat a vastag felső réteggel már nehéz volt mozgatni a varrógép alatt, de mindenképpen erősen szerettem volna rögzíteni! A hátoldalon közelebb varrtam egymáshoz a hevedereket, hogy viselet közben ne csússzon le Gergő válláról, de néha így is lecsúszott… 🙂

Zsákocskák:

A zsákocskákhoz 50 x 30 cm-es darabokat kell kivágni az erre szánt anyagból. Lehet 2 db 25 x 30 cm-es is. Előbb varrd össze a hosszanti (30 cm-es) oldalán őket, majd varrd össze az alján is. A sarkait csapd le a saroktól kb 2-3 cm-re, hogy legyen a zsákocskáknak mélysége. Ebben a bejegyzésben hasonlóan állítottam össze a kis ajándék-zsákot: Patchwork karácsonyi tasak Pár perc alatt készen van 4 zsákocska. Érdemes kicsi tömőanyagot tenni bele, hogy ne essen össze, de a textilbőr még enélkül is ad neki tartást. Ha sok a tömőanyag, akkor nehéz lesz a súly!! Szalaggal kösd össze a zsákok száját és szintén szalaggal lehet rögzíteni őket a hevederhez.

Hőlégballon:

Ha megoldható javaslom, hogy egy óriáslufit fújtass fel héliummal. Ez e legszebb és legegyszerűbb megoldás. Én is megpróbáltam. A farsang előtti délutánon felfújattam egy nagy piros lufit és azt „hálóztam” be. A háló elkészítéséhez piros szalagot használtam, abból az egyszerű okból, hogy ez olcsóbb volt mint bármi más. 0,6 cm széles piros szalagot vettem, összesen 20 métert.

Levágtam egy kisebb darabot a szalagból és ezt összekötöttem. Óvatosan maszkoló ragasztóval rögzítettem a lufi tetejére. (Nagyon kicsi darabokkal, mert valahogy a lufira még a maszkoló ragasztó is erősen tapadt!!) Levágtam 12 db kb 1,5 méteres szalagcsíkot és ezeket kötöztem rá a felső karikára.

Ezt követte a háló elkészítése. Kellett hozzá segítség, hogy miközben a csomókat készítem ne szálljon el a lufi! 🙂 Kettesével kb. 15-20 cm részenként összekötöttem a szalagokat. majd a következő körben ugyanígy, csak a 2. szalag lett az első -így kaptam hálót. A feladat egyszerű, a nehézsége abban van, hogy egy gömb alakú mozgó tárgyon kellett ezt a műveletet végrehajtani. Összesen 4 sort készítettem el.

A héliumos lufit szépen rögzíteni kell a hungarocell karikákoz (amit előzetesen arany színűre festettem) Ha elég nagy a lufi, akkor a hungarocell nem húzza le és szépen megáll a levegőben (vagyis a plafonon.) utolsó lépésként elég lett volna szalagokkal rögzíteni a kosárhoz.

Igen ám, de másnap reggelre annyira leeresztett a lufi, hogy a hungarocell már lehúzta a földre. Illetve nagyon kicsinek is tűnt az egész jelmezhez viszonyítva. 🙁 Ki kellett találni egy „B” tervet. Szerencse, hogy hajnali ötkor keltem, így még volt idő valamilyen megoldást találni. Végül egy házilag felfújt nagyobb lufira átvarázsoltam a hálót, majd a lufit a szalagokkal erősen a hungarocellhez kötöztem. (Sajnos, ezek a használattól elcsúszkáltak rajta) A hungarocell karikába tettem két lyukat és ebbe rögzítettem két darab vékony fát, amit egy harmadikkal alul keresztben is egymáshoz erősítettem. A hosszanti részekre rákötöztem két darab kalapgumit (mert mást nem találtam) amibe viszont könnyen bele lehetett bújni, mint egy hátizsákba. A megoldás meglepően jól sikerült (volna, ha a szalagok idő közben nem csúszkáltak volna el). Íme a rögtönzött megoldásom közelről:

Végül összeállít a teljes jelmez és el tudtunk időben indulni a farsangra!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!