Boci boci tarka, se füle, se farka?

Boci jelemz

Közeledik a farsang, hátha valakinek ihletet ad, az általam készített boci-jelmez. Sajnos, a szabásmintám nincs hozzá, de a leírásból látható, hogy nem bonyolítottam nagyon a készítését. A végeredmény így is mutatós lett.

Történt egyszer néhány évvel ezelőtt, hogy egy kedves ismerősöm megkért készítsek boci-jelmezt neki farsangra. Akkoriban nem találtam boci-foltos anyagot a boltokban hiába kerestem, ezért a pacthworkben ismert applikációs technikával oldottam meg a Boci-foltokat.

A jelmez alapját egy egyszerű felnőtt jogging nadrág és egy kapucnis pulcsi adta. A ruhadarabok körvonalát átrajzoltam nagyméretű barna csomagolópapírra. A felső részt és az alsó rész összeragasztottam, így kaptam egy overál mintát. Ez alapján vágtam ki a boci alapját fehér well-soft anyagból. A well-soft előnye, hogy pihe-puha, igen kellemes a tapintása, hátránya, hogy varrás közben minden tiszta szösz lesz tőle!Fekete well-soft anyagból vágtam ki különböző fogmájú foltokat és ezeket szépen sorban a fehér anyagra applikáltam. A teljes művelet nem öt percig tartott…. Ekkor döntöttem el, hogy bárki kéri, még egyszer nem készítek ilyen jelmezt!

A fej formát egyszerűre, de viccesre szerettem volna készíteni. Kivágtam egy körtéhez hasonlító dormát és ez adta meg a fej hátulját és elejét. Az elejére réávarrtama szemeket, és az orrot:

IMG_0290_resize

A fülek rózsaszín pamutvászonból és fekete well-soft anyagból készültek. Kicsit kitömtem tömőanyaggal és gombostűvel rögzítettem az arc belseje felé nézve, fej varrásvonalán. A szemekkel applikált arcot színoldalával a fej másik részére fordítottam és összevarrtam. Ezt követően kifordítottam a kész fejet és kitömtem.

Készítettem két szarvacskát és két kis fület is. A szarvak barna well-softból készültek és utólag varrtam rá a fejre.

IMG_0298_resize

A boci orra rózsaszín pamutvászonból készült. Kivágtam a formáját kétszer és az egyikre felvarrtam az orrlyukakat. Az orrlyuka rózsaszín filcből készült, ezeket kézzel varrtam fel rózsaszín hímzőcérnával.

IMG_0294_resize

A két anyagot színével egymásra fordítva összevarrtam, majd kifordítottam és jó keményre kitömtem baba-töltőanyaggal. Létraöltéssel rögzítettem a fejhez. A fej el is készült. Ezt a kész jelmez kapucnis részéhez varrtam fel utólag szintén létraöltéssel.

A fej formája az egyszerűség miatt, oldalnézetből elég “lapos”:

IMG_0295_resize

A viccesebb hatás kedvéért kapott a boci még egy kilógó rózsaszín (filc) nyelvet is! Hopp! Ez én volnék (Csengével a pocakomban), ahogy a boci nyelvét varrom a helyére!

műhelymunka_resize

Köszönöm Lacinak, hogy modellt állt! :)

IMG_0049_resize

A foltok felvarrása után összevarrtam a boci jelmez elejét és hátulját. A keze-lába végébe gumit húztam, hogy a jelmez viselőjének rásimuljon a csuklójára, lábára.

A jelmez elejébe bevarrtam egy hosszú cipzárt:

cipzár

És ne feledkezzünk meg a boci tőgyéről! :)

Rózsaszín pamutvászon anyagot használtam. Varrtam négy hengert, amit alaposan kitömtem. Készítettem két félkört, amire létraöltéssel rögzítettem a hengereket. Az két kész darabot utólag varrtam fel kézzel a jelmezre.

tőgy

A jelmez még kapott két patát is kiegészítőnek:

IMG_0047_resize

És íme teljes “életnagyságban”:

IMG_0038_v_resize

Még egy fontos tudnivaló. Aki ilyen jelmezt visel, annak a hozzá tartozó táncot is meg kell tanulnia! 😀

Jó szórakozást kívánok!