Közeledik a Bálint nap. Kis hazánkban nincs nagy hagyománya ennek az ünnepnek, de a szeretetnek, az egymásra odafigyelés mindennapokhoz hozzá kellene tartoznia. Éppen ezért az új sorozatunk neve sem az ünnephez kötődik. Egyszerűen csak az lett a neve, hogy „Minták szeretettel”

cicák a háztetőn 010_kvj

Cicák a háztetőn

Az első minta, aminek az elkészítését szeretném bemutatni, a „Cicák a háztetőn” nevet kapta.

PD_cicak_szabasminta_A4_jav
A sablon kinyomtatása után érdemes felnagyítani azt 140%-ra (A4-ről A3-ra) A képen látható párna méreteit ekkor kapjuk meg. (44 x 55 cm) A minta darabjait rajzoljuk át a ragasztófátyolra. A minta tükörképe a véglegesnek, éppen ezért ezt a mutatványt már nem kell az ablakra ragasztott sablonnal végeznünk!

cicák a háztetőn 008_kvj

Megkönnyítjük a munkánkat, ha az egyforma színű darabokat egymás mellé rajzoljuk!

cicák a háztetőn 001_kvj

A ragasztófátyolból vágjuk ki a darabokat egy kis ráhagyással:

cicák a háztetőn 002_kvj

Vasaljuk rá a mintákat a kiválasztott anyagdarabokra.

cicák a háztetőn 003_kvj

A teljes rajzot rajzoljuk át alkoholos filcel valamilyen fóliára. Ezt használhatjuk később segédfóliaként, ami az apróbb darabok illesztését segíti.

cicák a háztetőn 006_kvj

A segédfólia használat közben. Erősen ajánlott! A pontos mintát csak így kaphatjuk meg, ha elhanyagoljuk ezt a lépést, előfordulhat, hogy torzul a mintánk!

cicák a háztetőn 007_kvj

Felvasalva:

cicák a háztetőn 004_kvj

A mintát sűrű cikk-cakk öltéssel felvarrjuk az alapra. Az öltésszélességet érdemes 3-4 -es érték közé állítani. Az öltéssűrűséget pedig a nullához csökkenteni. A mintánk akkor lesz még szebb, ha a felső szálat lazábbra állítjuk (2-3 érték közé).

IMG_0079_resize

Ezután következik az arc részleteinek varrása, vagy hímzése. Egyes részeket el elehet készíteni varrógéppel is. (pl. Bajusz), de van amit érdemesebb kézzel. A szemet is lehet applikálni, vagy hímezni, de ha a varrógép tud ilyen motívumot, akkor géppel is elkészíthető.

cicák a háztetőn 010_kvj

A kész mintát keretezzük tetszőlegesen. A keretek segítenek a párna végleges méretét kialakítani. Az alapminta 30 x 40 cm-es. Ezt szoktam keretezni egy 6,5 cm-es és egy 4 cm-es kerettel. Így a végleges párna méret 45 x 55 cm.

A keret elkészítése után 150 grammos flízzel és hátlappal látom el a mintát. (Általában lepedővásznat, vagy molinót használok). A három réteget ragasztósprayvel és gombostűvel rögzítem egymáshoz, majd tűzöm. A keret és a minta mentén árokban tűzök, majd a nagyobb felületeket díszítő motívummal szabad-kezes gépi tűzéssel. Most pici szívecskéket tettem a díszítésbe. 🙂

cicák a háztetőn 011_kvj (2)

cicák a háztetőn 012_kvj

A cica mintája megvásárolható ITT.

Gomolyka, a csupaszív sárkány

PD_gomolyka_parna_szabasminta_A4-1

A kis sárkány eredetileg applikált mintának lett kitalálva, de annyira kedvesre sikerült (Hála, Csilla kézügyességének), hogy először figuraként elevenedett meg.

Az applikált változatát is elkészítettem, egy kicsit más színvilágban, mint magát a sárkányt, de itt is élénk színeket használtam.

Az elkészítés menete az előzőekben leírtakhoz hasonló, így beszéljenek helyettem a képek:

gomolyka sárkány párnahuzat_01

gomolyka sárkány párnahuzat_02

A fogak applikálásánál több megoldás is lehetséges. A száj vonalában végig vágtam a fejet, így a fogakat be tudtam csúsztatni az anyag alá. A hátránya, hogy ebben az esetben a fejen lévő fogak alatt is le kell varrni az anyagot, mert ellenkező esetben az elválik a háttértől és egy nem szándékos „zseb” alakul ki! A másik megoldás, hogy egyszerűen rávarrjuk a fogakat. A fogakat összekötő részt varrásszélességnyi vékonyra vágjuk.

gomolyka sárkány párnahuzat_11

A kiválasztott anyagok önmagukban annyira mozgalmasak, hogy feleslegesnek éreztem a díszítő tűzést. Egyedül a sárkány pocakja kapott egy íves mintát, a többi tűzés a minták mentén árokban végeztem.

gomolyka sárkány párnahuzat_04

gomolyka sárkány párnahuzat_07

gomolyka sárkány párnahuzat_08

gomolyka sárkány párnahuzat_09

gomolyka sárkány párnahuzat_10

PD_gomolyka_parna_szabasminta_A4-1

Gomolyka mintáját megvásárolhatod ITT

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. Elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!