A szett elkészítése során külön kérés volt, hogy fiús színei legyenek: kék-zöld, illetve, hogy erdei állatkák díszítsék. Az erdőlakók időtálló, kedves téma. Segíti a gyerekeket az állatok neveinek megtanulásában.

Az ötlet nem saját, csak a kivitelezés. Az eredeti mintában zöld az alapszín. Sajnos a kedvenc világoszöld anyagomat hónapok óta nem tudom beszerezni, ezért halványkékre módosítottam az alapot. A takaró készítésekor használtam polár és well-soft anyagokat. Különlegessé és puhává varázsolja a figurákat. Többen kérdezték tőlem, hogy nehéz-e ezeket az anyagokat applikálni. Azt nem mondom, hogy egyszerű, de nem lehetetlen! Ebben a bejegyzésben ezt is elárulom! 🙂

Most pedig nézzük meg, hogyan készült a takaró!

Az első lépés a kiválasztott anyagok felvasalása volt. A kétoldalú vetex egy sütőpapír-szerű anyagon található. Ezen keresztül vasaltam fel az anyagok hátoldalára az előre kivágott vetex darabokat. Egy korábbi bejegyzésben is említettem, hogy a kétoldalú vetex hátuljára (a papírra) nagyon könnyen fel lehet rajzolni a sablonokat. Nincs ez másképpen a well-sof és polár anyagoknál sem. A well-soft és a polár pihe-puha, ami ugyan megnehezíti a minta pontos kivágását, de a vetex rávasalása segít ezen.

Az applikálás előtt muszáj rögzíteni a felvarrni kívánt darabokat. Ez megoldható gombostűvel is, de ha már egyszer vetexet használtunk, akkor a vásznak esetében egyszerűen megvasaljuk őket először a minta színén, majd a hátlapon is.

A well-soft és a polár anyagok rögzítésekor problémát jelent, hogy a színén nem vasalhatjuk ezeket az anyagokat, csak az alap hátoldalán. De akkor hogyan kerül minden a megfelelő helyre?

Én a következő megoldást választottam: A felvasalt vetexről lehúzom a papírt. Egy kis ragasztóspayt fújok a mintára és ezzel rögzítem a megfelelő helyre. Csak kevés sprayt használok, éppen csak annyit, hogy ezután nyugodtam meg tudjam fordítani az alapot és a hátoldalon keresztül meg tudjam vasalni a mintát. Ha egyszer levasaltam úgy összeragadnak az anyagok, hogy utána azt már nem lehet szétszedni! Ez különösen igaz a well-softra!

Viszont ezek után már gyerekjáték az applikálás! 🙂

A kész előlap:

Kapott bélést és hátlapot, majd méretre vágtam őket:

Ezután következett a szegés. Egy 7 cm-es csíkot félbehajtottam, majd a színoldalán a takaró szélén körbe felvarrtam:

A sarok hajtogatása kicsit trükkös, de aki ismeri ezt a technikát tudja nem ördöngösség. Sajnos nem sikerült a fotókkal megfelelően dokumentálnom ezeket a lépéseket, de ígérem a következő takarónál részletesebben ki fogok erre térni.

Végül körbeértem és összeillesztettem a két szegőpántot:

A takaró hátoldalán kézi varrással rögzítettem a keretet:

Ilyen lett a hátoldalon a kész szegés:

És így fest napsütésben a kész takaró!

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. Elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!