A takaró teljes mérete 210 cm x 270 cm. (a tűzés miatt a végleges méret mindig kicsit kisebb lesz, így kb. 205 cm x 265 cm-es) Az ágytakaró egy 205 cm x 205 cm-es franciaágyra készült. Az ágynak van elő és hátlapja ezért, csak a két oldaláról lóg le a minta 30-30 cm-et.

A minta

A minta alapötletét a követező takaró adta.

Squash Blossoms Quilt by Joanna Figueroa & Lisa Quan (Hearth &Home Quils 2004)

Az volt a kérés, hogy a takarón a sötétzöld szín domináljon, és ezt egészítsék ki a sárga, a narancs és az olíva zöld árnyalatok. Először kicsit gondot okozott, hogy hol fogok olyan rózsamintás anyagot találni, amelyben ezek a színek szerepelnek. Szerencsére, az anyagok vásárlásakor felvázoltam az eladónak, hogy olyan virágmintás anyagot keresek, amelyben sárga és zöld színek szerepelnek. Így ajánlották a margaréta (vagy ha jobban tetszik a napraforgó) mintázatú anyagot. Mivel minden árnyalat szerepelt benne, amire szükségem volt, úgy gondoltam talán belefér annyi módosítás, hogy a rózsák helyett margaréta szerepel a takarón. Nem tévedtem! Sőt! 🙂

Az EQ5 tervezőprogram segítségével készítettem néhány látványtervet. Íme néhány:

A blokkok közepe 9 féle anyagból áll. 5 centiméteresek a kis négyzetek (varrás ráhagyással együtt 6,5 cm-esek) Egy blokk így 25×25 centiméteres lett (26,5 cm elvileg varrás ráhagyással együtt) Összesen 32 db blokkból áll a takaró. (+ a margarétás blokkok) A középmintához tehát színenként 32 db 6,5 cm-es négyzetnek kellett kijönnie. Az, hogy pontosan mennyi anyagból jön ez ki, függ az anyag szélességétől is (nem mindegy, hogy 110 vagy 150 széles)A sötétzöld anyagból 16,5 cmx6,5 cm-es csíkokra volt szükség. Blokkonként 4 darabra. Azaz összesen 32 x 4 db-ra. 🙂 Eredetileg minden csücsköt világoszölddel akartam megcsinálni, csak később módosítottam, hogy a világosabb anyagokból vegyesen használok. A takaró két szélén a zöld csík 26,5 cm széles és 210 hosszú.

A takaró készítése

Az első lépés (a beavatás és vasalás után) az anyagok feldarabolása volt.

3-3 féle színt összeválogattam és ezeket a csíkokat összevarrtam:

Majd újra feldaraboltam:

Íme:

Ezután összevarrtam őket és megkaptam a 9-es blokkokat.

A 9-es blokkok megkapták a keretet:

Minden lépés után vasalás következett:

A kész blokkok:

Egy kis kirakó:

Ezután következett az applikálás:

A napraforgó mintát az EQ5 programban találtam:

Négyféle sárga anyagot használtam, csak, hogy megkönnyítsem a dolgomat. 🙂

A ragasztófátyolra vasalás után feldaraboltam mind a 32 virágot.

Készítettem segédfóliát, hogy amennyire csak lehet, egyformák legyenek a minták.

Nagyon meleg (forró) vasalóval rávasaltam a zöld alapra a virágokat. Így kellőképpen összeragadt a két anyag, nem volt gond applikálás közben.

Íme egy rövid kis videó:

Készen van a közepe:

Újabb kirakó:

Ezután szépen lassan, lépésről lépésre összevarrtam a blokkokat csíkokká és a csíkokat takaróvá….

Folytatás következik…

A folytatást elolvashatod ITT

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!