Eredetileg kutyasétáltatós kislány, és nem is egy mézeskalácsházzal, hanem mindjárt hárommal. Külön kérésre kapott még cicákat is. Flóra takarója, novemberben készült, a tavasz vidám színeivel.

Arra gondoltunk, hátha valaki kedvet kap hozzá, ezért készítettünk egy méretarányos szabásminta csomagot belőle.

A szabásminta, egy az egyben nyomtatható és felhasználható, nem igényel külön nagyítást és számolgatást. Tartalmazza a háttérben látható házikókat, ablakokkal ajtókkal, a napocskát felhőkkel, a cicákat, a kismadarat, a kutyust és még Pannit is, a kislányt, aki a kutyát sétáltatja. Igen, Ő Panni, egyenesen Párizsból.

A takaró középmintájának mérete 80 cm x 110 cm, a keret körben még + 10 cm, így a végleges méret 100 cm 130 cm lett.

Sok technikai újdonságot nem fog tartalmazni a bejegyzés, hiszen a gép applikálásról rengeteget írtam már, de néhány fotó segítségével láthatjátok, hogyan készült el Flóra takarója.

Ha találunk (vagy esetleg veszünk) egy tetszetős mintát, gyakran előfordul olyan probléma, hogy a nagyításakor a minta környezetében megtalálható „kiegészítők” esetén nehéz eltalálni a méretarányt. Eltart egy ideig, amíg kinyomtatjuk, vagy megrajzoljuk minden részlet a végleges méretét. Az alábbi képen éppen ennek lehettek tanúi. Próbáltam eltalálni, mekkora legyen a kutyuska és a cica a takarón:

Ezzel már nem kell külön foglalkoznotok, mert a szabásmintában minden részlet a végleges méretben van elkészítve.

A minta kinyomtatása után, az összetartozó részleteket össze kell ragasztani, és már kezdődhet is a munka.

Fektessük az asztalra a kiválasztott figurát és rajzoljuk át a kétoldalú ragasztófátyolra a mintát. Vágjuk ezt ki kis ráhagyással, majd vasaljuk rá a kiválasztott anyag hátoldalára. Ha ezzel elkészültünk, akkor a megrajzolt vonal mentén vágjuk körbe az anyagot. A kész darabról lehúzhatjuk a papírt.

Amikor minden darabka a helyére került elkezdtem szépen sorban felvarrni a darabokat. Most is, mint általában, az anyag színével megegyező cérnát használtam.

Applikáláskor általában 3-as és 4-es érték közé állítom az öltés szélességét. Ha vékonyabb részletet varrok, akkor 2,8-3-as értékre állítom. Ennél kisebbet ritkán használok, és nem is ajánlom, mert nem fogja rögzíteni az anyagot megfelelően. Az öltés sűrűségét pedig a 0 és az 1-es érték közé állítom. leggyakrabban a 0.5 értéket használom, mert ettől lesz szép egyenletes a varrás. Javaslom, hogy ezt mindenki tapasztalja ki saját maga, hogy milyen beállítással tud szépen egyenletesen varrni.

Ha van rá lehetőség szerezzünk be applikáló-talpat a géphez. Az applikáló talpak nyílása nagyobb, jobban lehet látni mit varrunk. Ha van ilyen talpunk, ne felejtsük el lecserélni. Az alábbi képen szemmel láthatóan én elfelejtettem… 🙂

Ha minden minta a helyén van, akkor következik a keretezés. Ebben az esetben a felhasznált anyagokból készítettem egy színes keretet. 2x 16 db 6,5 cm x 11,5 cm-es csík van felül és alul összesen. illetve 2 x 18 db 6,5 cm x 11,5 cm-es csík a két oldalán.

Ezeket elkészíthetjük úgy is, hogy a darabokat egyesével összevarrjuk, de könnyebb dolgunk van akkor, ha a színes anyagokat 6,5 cm-es csíkokra feldaraboljuk és összevarrjuk. Az így kapott csíkos anyagot 11,5 cm széles szegőkre vágjuk fel, így varrjuk rá a takaró oldalára, aljára.

Ezután előkészítjük a „szendvicset.” A mintát ragasztóspray-vel rögzítjük a flízhez. A fílzt pedig a well-soft-hoz. Ez egy pihe-.puha takaró lesz! 🙂 A bélés és a hátlap mindig legyen néhány cm-el nagyobb!

A mintát körben tűztem. Lehet további díszíteni, de ne felejtsük, akkor nem lesz olyan puha!

Így néz ki a hátoldala:

A keretezéshez egy 6 cm-es félbehajtott szegőpántot használjunk. Előbb a hátoldalon varrjuk le.

A sarok előtt egy varrás szélességgel, megállunk és visszaöltünk.

áthajtjuk az anyagot a képen látható módon, és visszahajtjuk ismét a szélére. Folytatjuk a varrást.

ha elkészültünk a hátoldalával, akkor behajtogatjuk az elején. A sarkoknál érdemes kezdeni.

Rögzítjük gombostűvel.

Majd levarrjuk:

Vágjuk le a felesleges cérnákat és készen is vagyunk! 🙂

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!