Karácsonyra készítettem a kislányomnak egy székre húzható játékkonyhát. A részletes leírását itt olvashatjátok el: Játékkonyha készítése házilag című blogbejegyzés alatt. A konyha elkészítése nem bonyolult, de mindenképpen időigényes feladat, éppen ezért nem is terveztem, hogy rendelésre készítek hasonlót. A múlt hónapban mégis kivételt tettem. Az egyik kihívás az volt, hogy ezúttal egy fiús darabot készítsek. A másik pedig, hogy állítható méretű legyen, hogy többféle magasságú széken is biztonsággal lehessen használni. Csenge konyháját a saját székünkre méreteztem, ezért ott még nem figyeltem az állíthatóságra.

Ez a konyha kicsit közelebb is áll a foltvarráshoz, mert a díszítő motívumoknak maradék anyagokat, foltokat használtam fel. Elsőként a konyha csempe motívumát alakítottam ki kék, bézs mintás ,6,5 cm -es négyzetekből:

Először összevarrtam őket kettesével….

…majd a kettes darbabokat újra

Ebből készült el a „csempe” minta. Maradék anyagokból dolgoztam, így semmilyen gyors-technikát nem tudtam alkalmazni.

! centiméteres csíkokat vágtam a kiválasztott anyagokból

Elrendeztem őket egy nekem tetsző sorrendben és…

összevarrtam őket.

Ezután következett a név applikálása. A korábbi bejegyzésekben már bemutattam a technikát. Ragasztófátyol segítségével vasaltam fel a betűket, így könnyű volt felvarrni őket.

A konyha széktámlára hajtható része 130 cm hosszú lett. Kapott egy vékonyabb flíz réteget és hátlapnak molinót. A minta mentén tűztem össze a három réteget.

Amikor elkészült készítettem egy 1,5 cm-es csíkot. és felvarrtam a mintára. Nem hosszában, hanem keresztben, kb 2-3 cm-enként. Ezekbe a kis résekbe lehet majd az merőkanalat és a sütéshez szükséges eszközöket akasztani!

Majd ezután az egész darabot világoskék ferdepánttal bekereteztem.

Íme:

A felső rész elkészítése után következett a sütő lapja. A szék ülésméretét használtam alapul. Ezt a nagyságot 2 cm-el növeltem meg A hátrom réteg: vajszínű vászon, 150 grammos flíz duplán(!), hogy ha valaki ráül, puha legyen. :), hátlapnak pedig szintén molinót használtam. Kapott 4 darab fekete filckorongot. A korong mentén tűztem össze a három réteget.

Kész állapotban:

Ezután következett az oldalak elkészítése. Itt a szék szélessége és a szék magassága volt a kiindulási pont. E méretet megnöveltem 2-2 cm-el, hogy könnyen össze tudjam, majd őket varrni. A három rétegből (előlap, bélés, hátlap) készítettem két négyzetet.

Már csak zsebekkel kellett díszíteni őket.

Újabb csíkokat és újabb négyzeteket varrtam össze

Bélésnek vékony flízt használtam. A hátoldalt a minta színére fordítottam és rátűztem a bélést is. A három réteget összevarrtam és kifordítottam. Vasalás után tűztem össze a csíkok mentém.

Ez az oldal is kapott egy akasztós csíkot, de itt kicsit szélesebbet.

Praktikusabb ha két szeb van a konyha oldalán. Az első verziónál még az egyik oldalt 3 részre osztottam, de a kis edényeket, lábosokat, könnyebb a nagyobb zsebekbe elpakolni:

És persze a zöldségeket, gyümölcsöket is. 🙂

Már csak a sütő van hátra:

Készítettem 2 darab 31 cm x 21,5 cm-es téglalapot, és 2 db 31 cm 26,5 cm es téglalapot. Hátoldalnak pedig egy darab 26,5 cm x 21,5 cm-es darabot. Minden darab 3 rétegből áll: egy színes vászon, 150 grammos flíz, hogy legyen tartása, és molinó.

Pontos illesztés után összevarrtam őket.

A sütő előlapján kivágtam egy 20 cm x 25 cm-es négyzetet. A sarkokat fél cm-re bevágtam ferdén. Ide illesztettem be a kész sütőt.

A sütő ajtaja, 5 cm-el nagyobb, mint a sütő maga: 25 cm x 30 cm-es a külső mérete. Így a megfelelő helyre illesztve éppen takarja a nyílást.

Kívül, belül ferde-pánttal kereteztem:

Majd a belső szegő mentén rávarrtam a műanyag előlapot (belülről rögzítve)

A belső oldal közepére tépőzárat rögzítettem.

A tépőzár felvarrása után tegyük fel a „fogantyút”

A fogantyú rögzítése:

A gombok kiszabásához egy poharat használtam:

Felrajzoltam kettéhajtottam az anyagot és körbevarttam a vonal mentén (kis kifordítónyílást hagyva:

Kitömtem flízzel, összevarrtam és gombokkal rögzítettem. Így nyugodtan lehet őket tekergetni! 🙂

Íme a kész konyha (rengeteg kiegészítővel)

A hátoldalon végigfut egy bujtató csík. megkötő segítségével lehet a szék méretére állítani:

A konyha kiegészítők nélkül:

Szépen összehajtva, összekötözve, hordozható, illetve kis helyre elpakolható:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!