Az alkalmazott patchwork technika alapvetően meghatározza a szükséges eszközöket. Például az angol papírechnika esetén az alapvető eszközökön túl szükségünk lesz még kartonpapírra (műszaki rajzlapra) és esetleg körzőre vonalzóra. A papírra varráshoz nem árt, ha van kis körkésünk (1 cm vagy 2,8 cm-es) kis vonalzónk (15×15 cm) és forgatható vágólapunk, csak hogy néhány speciális eszközt megemlítsek. De ne vágjunk ennyire a közepébe! Nézzük szépen sorban mire lesz szükségünk!

Quilt megtervezése. Minden munka tervezéssel kezdődik. A legegyszerűbb, ha egy magazin hasábjain megtetszik egy minta, vagy előre készített sablont vásárolunk (ilyen pl. Quiltfox, vagy a Patchwork Design sablonjai). A magazinokban és az előre elkészített sablonokban ugyanis a patchwork munkákhoz szükséges mintákat és/vagy leírást pontosan megtaláljuk. Elég követni az utasításokat, kinyomtatni a sablonokat és a tervezési szakaszt már át is léptük!
Egészen más a helyzet, ha mi magunk tervezzük meg a mintát. A legegyszerűbb, ha előveszünk egy négyzetrácsos füzetet és színes ceruzát és elkezdünk rajzolni. Egyszerűbb mintákat és színösszeállítást tudunk így tervezni. Természetesen ennek is megvan a modern változata. Különböző tervezőprogramok is segíthetik a munkánkat. Hazánkban is az egyik legismertebb ilyen program az Eletric Quilt, aminek a legutolsó verziója az EQ7. Az ilyen programokkal nemcsak „látványtervet” készíthetünk, hanem ki tudjuk nyomtatni a pontosan méretezett sablonjainkat, mintáinkat.
EQ7-back-1


A sablon tervezéshez már szükségünk lesz milliméterpapírra, körzőre és vonalzóra. A felrajzolt mintát, így a megfelelő varrásszélességgel együtt ki tudjuk vágni és így elkészíthetjük a kartonpapír sablonjainkat.

A kartonsablon használathatósága idővel megkopik, ezért, hanem szeretnénk ismételten újra és újra elkészíteni őket, akkor készen is megvásárolhatjuk. A Csokifolt boltban ilyen előre gyártott műanyag sablonokat tudunk vásárolni.

SZABÁS

A szabáshoz alapvetően egy szabóolló is elég. Az előre elkészített sablonunk segítségével felrajzoljuk a mintánkat az anyag hátoldalára és kivágjuk azt. Fontos, hogy az olló éles legyen, különben rengeteg bosszúságot okozhat! Éppen ezért külön ollót kell a sablon-készítéshez használni (papírvágó olló) és külön ollót a szabáshoz.
IMG_0345_k_resize
Aki kicsit komolyan veszi a foltvarrást, valószínűleg az első nagyobb beruházásai közé fog tartozni a vágólap, körkés és vonalzó csomag beszerzése. Ezeket az eszközöket többféle méretben meg lehet vásárolni. Vannak kisebb vágólapok és körkések, a papírra varráshoz, kisebb darabok elkészítéséhet és vannak nagyobbak (15 cm x 60 cm-es vonalzó, 60 cm x 90 cm vágólap), ami nagyobb munkákhoz használható. Ezeknek az előnye, hogy gyakran még sablont sem kell használnunk, és az előrajzolást is megspórolhatjuk. Az anyagot a vágólapra kell helyezni. (lehet több rétegben is) a vonalzót a megfelelő módon rátenni és a körkéssel már vághatjuk is megfelelő méretre az anyagot!

 

Patchwork-kezdő-csomag

Patchwork-kezdő-csomag

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. Elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!