A tradicionális amerikai blokkoknak megvan a maguk története. Vannak blokkok, amit többféle elnevezést is kapnak, mert előfordult, hogy többen is kitalálták ugyanazt a mintát. De vannak olyan blokkok, amelyeknek csak egyféle megnevezése van és a története is egy bizonyos eseményhez köthető.

A legutóbbi terítőm megvarrásához a Harc blokkot választottam. Korábban írtam már arról, hogyan jutott eszembe ez a minta. Nézzük meg pár mondatban miért is harc blokk, a harc blokk és mit jelent az 54-40?

1818-ban az Amerikai Egyesült Államok és a britt fennhatóság alá tartozó Kanada megállapodtak abban, hogy a 49 szélességi fok és az 54 40′ szélességi fok közé eső Oregon megyét közösen népesítik be. A megállapodás több mint másfél évtizedig tartott. 1844-ben James K. Polk demokratikus elnökjelölt kampányában szerepelt, hogy az egész területet az Egyesült Államok alá vonják. Polk Elhíresült szlogenje volt az „54 40 vagy harc”. Ez lett a blokk neve is.

Végül 1846-ban megállapodás született hogy a határt a 49 szélességi foknál húzták meg, 1848-ban pedig létrejött a különálló Oregon állam.

Azt nem tudom, hogy a blokkot pontosan ki találta ki, de az elnevezése a fenti történetből ered.

 

Az „eredeti” harc blokk így néz ki. A kék-piros színek harcolnak egymással.

A terítőmben is megtalálható ez a minta, sőt a színek is, de nem egy blokkon belül. Ezért lett a neve: Harc blokk variáció. (Tudom, nem túl fantáziadús. 🙂 )

A piros-kék harcát itt az egész terítőben találjuk meg. A minta érdekessége, hogy a két blokk, egy harmadlagos mintát ad ki. Ugye, látod a két blokkot?

Az elkészítése nem nehéz, kezdők is kipróbálhatják. A nehézsége abban van, hogy itt -mint általában minden patchwork mintánál- nagyon figyelni kell a pontos varrásra és a pontos illesztése, mert ezeknél a domináns színeknél, is az „egyszínű” anyagoknál messziről kiabálni fog a pontatlanság!

Készen van a quilt szendvics!

Hogyan tűzzem?

Kicsit ívesen, hogy az „íveket” hangsúlyozzam:

 

Szeretnél további nyári darabokat készíteni a segítségemmel?

Összeválogattam az elmúlt évek legkedveltebb nyári mintáit, amit most kedvezményesen meg tudsz vásárolni egy online tanfolyam formájában. Vannak hozzá letölthető, nyomtatható leírások PDF-ben és videóleckék is, hogy a trükköket jobban meg tudjam mutatni!

Kattints a képre, ha érdekel a tanfolyam!

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!