Nem messze tőlünk lakik egy vállalkozó anyuka, aki hozzám hasonlóan otthonról dolgozik. További hasonlóság még köztünk, hogy mindketten a csináld magad mozgalom elkötelezett hívei vagyunk és a munkánk a lakás szépítését, otthonosabbá tételét segíti elő. Igaz, ő elsősorban lakberendezési tanácsokkal (online tanfolyamokkal), bútorfestési ötletekkel és egyedi stencilekkel segíti a személyre szabott otthon kialakítását. Lehet, hogy már találkoztál vele, de ha nem érdemes körülnézned az oldalán. Ő Krivarics Ditta, aki az Otthonkommandó oldalt (és a hozzá tartozó blogot) vezeti.

Amikor Ditta megtudta, hogy foltvarrással foglalkozom megjegyezte, hogy szerinte a legtöbb embernek a patchwork szó hallatán a virágmintás, vintage stílusú takaró jut eszébe. Hozzátette, hogy neki sokkal jobban tetszenek a modern stílusú, letisztul forma és színvilágú foltvarrott darabok. Így született meg az ölet, hogy az olvasóinknak érdemes lenne megmutatni, hogy a foltvarrás lehet más is, modernebb, fiatalosabb, mint azt az emberek általában gondolják. Hosszas egyeztetés után megbeszéltük, hogy készítek a gyerekszobába két falvédőt, a gyermekek ágyához. Az ágy egyedi darab, amit tavaly sötétzöldre festettek. A falak fehérek, ezért megegyeztünk a zöld-szürke árnyalataiban. Igaz én megpróbáltam más irányba terelni, de a lakberendezésben, ő a szakértő, pláne, ha a saját élettér berendezéséről van szó. 🙂

A következő bejegyzésben a falvédő elkészítésének leírását találod meg. Ha megtetszik a minta bátran készíts belőle ágytakarót! 🙂

Ha kíváncsi vagy rá mitől modern egy patchwork munka, akkor olvasd el az erről szóló cikkemet: Mitől modern, a modern?

Íme az ágy, ahová a falvédő készültek.

14409865_685960748220271_5580142560125846747_o

A kiválasztott anyagok. Összesen 16 féle anyagot sikerült összeválogatnom.

IMG_0085_resize

Ez lett a végleges terv:

Ditta végleges

A falvédőmérete: 180 x 60 cm

Egy háromszög mérete: a szélessége 15 cm és a magassága is 15 cm.

A 180 cm hosszúsághoz 1 sorban 23 db teljes és 2 db kis háromszög (a nagy háromszög fele) szükséges. A teljes falvédőhöz, a 60 cm szélességhez 4 sort kellett összevarrni, ami 92 db teljes háromszög és 8 db fél háromszög .Ha 2 méter hosszú ágytakarót szeretnél belőle készíteni, akkor úgy érdemes számolni, hogy 15 cm-enként kell 2 háromszög. Tehát egy 2 méter széles ágytakarónál 28 db háromszög kell egy sorba. Illetve csak 27 + 2 fél. 🙂 Ha 120 cm széles takarót szeretnél, akkor 24 x 8 (sor) szükséges.

Szükséges anyagok:

  • egy színből minimum 17,5 cm széles csík szükséges (a varrásráhagyással ennyi a háromszögek magassága) 110 cm széles anyagból 10 db egész háromszöget tudsz kivágni. 140 cm széles anyagból pedig 14 db-ot
  • bélés
  • hátlap
  • 4-6 cm széles szegőpánt (A teljes munka keretét kell figyelembe venni. 1 db falvédőhöz 3 x 140 cm-es csíkot kellet összevarrnom.)

Így készítsd el:

Szabás

A kiválasztott anyagokból vágj le 17,5 cm széles csíkokat.

IMG_0099_resize

Az alábbi sablont nyomtasd ki és erősítsd fel kartonpapírra. (Kivéve, ha rendelkezel a mintának megfelelő műanyag sablonnal. 🙂 A sablon kivágásakor nem érdemes levágnia varráshagyásnál a háromszögek csúcsait. Ha minden darabnak meghagyod a teljes hosszát könnyebben össze tudod illeszteni őket. Ha előre levágod a „kutyafüleket” a sablon szerint, az illesztés akkor is könnyű lesz, de arra figyelj, hogy minden egyes darabál pontosan vágd le őket! Mind a 100-200 darabnál….

A sablon 0,75 cm-es varrásráhagyást tartalmaz!

zöldszürke

A sablon, vonalzó és körkés segítségével elkezdheted feldarabolni az anyagot. Arra ügyelj, hogy a karton szélét ne vágd le, mert akkor egyre kisebbek lesznek a háromszögeid.

Bátran lehet egyszerre több réteget is vágni, így gyorsabban megkapod a szükséges mennyiséget!

IMG_0102_resize

IMG_0100_resize

IMG_0104_resize

IMG_0106_resize

IMG_0174_resize

Színek szerint csoportosítva:

IMG_0109_resize

Összevarrás:

A végleges mintát ki is rakhatod magadnak előre, de összevarrhatod véletlenszerűen is a háromszögeket. arra érdemes figyelni, hogy a színek/minták váltakozva kerüljenek egymás mellé. (Kivéve, ha szándékosan szeretnél színátmenetes darabot. 🙂 )

IMG_0126_resize

A hosszanti oldallaka gombostűzd össze.

IMG_0127_resize

Varrd össze őket 0,75 cm-es talpszélességgel.

IMG_0128_resize

Az alábbi képen jól látható, hogy a háromszögek csúcsai szépen találkoznak.

IMG_0129_resizeMivel nem egyenlő oldalú háromszögekkel dolgozunk, ezért így néz ki az első két darab összevarrás után:

IMG_0130_resize

Így pedig ha szétvasalod őket!

IMG_0131_resize

A következő darab:

IMG_0132_resize

Illeszd itt is pontosan össze az oldalakat.

IMG_0134_resize

IMG_0135_resize

 

IMG_0136_resize

A varrásráhagyást érdemes egy irányba levasalni a hátoldalon. A kutyafülek ne zavarjanak, segítik a pontos illesztést. Ráérsz elvágni a legvégén is őket, de az sem baj, ha megmaradnak (Én nem vágtam le őket.)

IMG_0138_resize

IMG_0139_resize

Öt darab készen van: 🙂 Már csak 87-et kell összevarrni…

IMG_0141_resize

Ne ijedj meg haladós. 🙂 Egy kis ízelítő:


Ha elkészültek a sorok, akkor vasald ki őket szép simára.

IMG_0150_resize

Tűzd össze pontosan a háromszögek csúcsánál a találkozási pontokat. Nagyon fontos lépés! Ne hagyd ki!!

IMG_0151_resize

IMG_0152_resize

IMG_0154_resize

Ha összetűzted a két csíkot teljes hosszában, akkor varrd össze őket.

IMG_0155_resize

IMG_0157_resize

Íme a négy csík összevarrva. Itt már érdemes a varrásvonalakat szétvasalni, mert ha egy oldalra vaslod, akkor előfordulhat, hogy egy pontban 6 anyag is találkozik és ettől „púpok” lehetnek rajta.

IMG_0158_resize

Összeállítás:

Elég nagy darabról van szó, ezért érdemes a hátlapot a padlóhoz rögzíteni maszkoló ragasztóval.

Ragasztósprayvel fújd be a hátlapot és simítsd rá a bélést.

IMG_0160_resize

Majd „ragaszd rá” az előlapot is.

IMG_0163_resize

A bélést és a hátlapot kicsit érdemes nagyobbra hagyni.

IMG_0167_resize

A ragasztósprayn túl érdemes másféle rögzítést is használni, biztos, ami biztos.

IMG_0171_resize

A legegyszerűbb tűzés, ha a háromszögek mentén „árnyékban” tűzöd, vagyis talpszélességnyi távolságban a varrásvonalak mentén.

IMG_0175_resize

Íme tűzés után:

IMG_0183_resize

Keretezd be a kész tűzött darabot. Ha falvédőnek készíted, akkor még a keret előtt érdemes a bújtató egyik felét felvarrni a szélekhez (ezt a keret el fogja takarni. A másik felét pedig kézzel.

IMG_0178_resize

IMG_0208_resize

IMG_0210_j_resize

IMG_0192_resize_j

IMG_0214_resize

A két falvédő együtt kitenne egy ágytakarót! 🙂

A falvédők hátoldalára készítettem egy bujtató, ami egy 12 cm széles csíkból varrtam meg.A hossza 5-5 cm-el rövidebb,mint a teljes falvédő. A két végét beszegtem. Összehajtva a felső részhez még szegés előtt rögzítettem varrógéppel. Ezután lett csak beszegve a kész darab. Az alsó részét pedig kézzel láthatatlan öltéssel varrtam végig. Tudom ez kicsit időigényes, de ez a típus így készül. 🙂 Így egy kb 5 cm széles bujtató lett a hátoldalon, ami kívülről láthatatlan rögzítést biztosít. A falra való rögzítésről láthatsz képeket még az alábbi bejegyzésben: Házprojekt -falvédők modern stílusban.

Így néznek ki a falvédők a végleges helyükön! 🙂 Ha kíváncsi vagy a ház többi részére is, akkor kövesd a Házprojektet a facebook-on, vagy az Otthonkomandó oldalon. Azon túl, hogy belekukkanthatsz a kulisszatitkokba, hogy készült el egy régi öreg házból igazán egyéni stílusú otthon, rengeteg hasznos lakberendezési tanácsot, ötletet fogsz találni! 🙂

Jó munkát kívánok hozzá!

Még egy ötlet, karácsonyra:

Kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/286541595017810754/

 

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. Elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!