Régóta szerepel a listámon, hogy készítsek kis textilzsákokat a bevásárláshoz, és ha már Műanyagmentes július van, akkor a legfőbb ideje hogy ezt megtegyem! 🙂 Több ötletet is összegyűjtöttem, most jöjjön az első, és ígérem még hozok másikat is, hogy ki tudd választani neked melyik az egyszerűbb/ szimpatikusabb.

Természetesen egy rendes foltvarrónak nincs gondja azzal, hogy milyen anyagot használjon fel hozzá, mert biztosan akad egy “kis” maradék valamelyik sarokban dobozban. Én most a maradék molinó darabkákat vettem elő, amit elég rendszeresen használok hátlapnak. A kicsiket mindig félreteszem, hogy jó lesz neszinek, vagy kisebb daraboknak. Így van belőlük bőven! Azért választottam az egyszínű zsákvásznat a mintás anyagok helyett, mert ezt most egy kis stencilezéssel díszítettem is. Lássuk hogyan! 🙂

Először is szükséged lesz néhány mintára. Sajnos hazai boltokban nem találkoztam kifejezetten zöldséges, gyümölcsös stencilmintákkal, ezért a háti megoldást választottam. Összegyűjtögettem egy csokorra való mintát a Pinterestről. Itt megtalálod őket: Pinterest: stencilminták zöldség gyümölcs

Mire lesz még szükséged?

  • freezer papír
  • molinó/lepedővászon
  • tüll (vagy bármilyen varható hálós anyag, esetleg régi függöny)
  • zsinór
  • akrilfesték
  • szivacs

Többféle méretet is készíthetsz. A leírásban egy 30 cm magas és 26 cm széles zsákocskát varrtam meg. Leteszteltem több mint 1,5 kiló sárgabarack fér bele. 🙂 Ha ennél nagyobbra van szükséged, akkor a leírás szerint méretezd át az alapokat!

Nyomtass ki egy sablont. Érdemes a mintát 15 cm, maximum 20 cm szélesre venni. Ha kisebb, nehéz kivágni az apró kis darabokat, ha nagyobb, akkor az egész tasak elejét kitölti a minta.

Rögzítsd a papírt az asztallaphoz, hogy rajzolás közben ne csússzon el, és tedd rá a freezet, amit szintén érdemes maszkoló ragasztóval a papírhoz fogatni. Rajzold át a mintát, majd vágd ki egy kis hegyes olló segítségével.

A festéshez előkészítettem egy 33 x 28 cm-es molinót. Szépen kivasalva és a freezer fényes oldalával lefelé a közepére vasaltam a mintát. (egy kicsit az alsó széléhez lehet közelebb.)

Az akrillfestéket szivacs segítségével felvittem a mintára.

A festés után óvatosan lehúztam a frezzert az anyagról. Ha nem szakad el, akkor még többször újra felhasználhatod!

Íme egy csokor répa!

És egy kis szilva is:

A festett pamutvásznat vasald át sütőpapíron keresztül. Érdemes alá is tenni, hogy a vasalódeszka NE legyen festékes és felé is, hogy a vasalót is védd meg! 🙂

Ezt a darabot tedd félre és készítsd el a másik oldalt.

A kis zsákocska hátoldalába varrtam a tüllt, hogy mindenki (az eladó is) jól lássa mit vásároltál! 🙂

A hátoldal alsó felső része szintén molinóból áll. Az alja azért, hogy stabilabb legyen a varrás, a felső része pedig azért, hogy a húzókát könnyebb legyen belefűzni!

Most kivételesen 1 cm-es varrásráhagyást használtam, így könnyebb a darabokat kiszámolni.

Az alsó felső részre +1 cm adtam hozzá, a középső részhez pedig + 2 cm-et. Így a következő méreteket vágtam ki: 9 x 29 cm molinó, 22 x 28 cm tüll, és 6 x 28 cm molinó. Ha levesszük a darabokról a +1+2+1 varrásráhagyást, akkor összevarrás után ez a darab is 33 x 28 cm-es lesz, mint a mintás másik oldal.

Ha elkészült mindkét fele a kis zsákocskának, akkor érdemes cikk-cakk varrással körbevarni a teljes darabokat. Erre azért van szükség, mert itt kimarad a szokásos szép eldolgozás, és nem szeretnénk, ha szétszakadna a kis zsákocska használat közben.

 

A két részt színoldalával fordítsd egymásra és a felső vonalától 3 cm-re kezd el oldalt az összevarrást. Varrd körbe és a másik oldalon is hagyj ki 3 cm-et.

A kihagyott részből kell készíteni egy kis bujtatót a zsinórnak, de előtte a szélét varrd le. Ez egy U alakú varrás lesz:

A külső oldala:

A zsákocska száját hajtsd vissza 1 cm-re a belső rész felé.

Majd újabb 1 cm-et hajts vissza.

Tűzd is le gombostűvel.

És a tövénél varrd végig. Ezzel kialakítottad a kis bújtatót.

Fűzz bele 2 darab zsinórt. Egyiket a jobb oldalról, másikat a bal oldalról. Biztosítótű segítségével nagyon egyszerű. A zsinór két vége kb 8-10 cm-re lógjon ki a bujtatóból. Kösd össze a végeket és már használhatod is a zsákocskát! 🙂

2016-ban indult el a "Patchwork Suli- Patchwork kezdőknek" online kurzus. 2021. júliusban elkészült a kezdő tanfolyam frissített, átdolgozott változata. Nagyobb hangsúlyt fektettem az általános tudnivalókra. Bővítettem az anyagot a vásárlói visszajelzések alapján, olyan fontos részletekkel, hogy a varrásráhagyást milyen irányban érdemes levasalni, vagy hogyan lehet ferdepántot készíteni, részletes útmutató kapsz a szükséges anyagmennyiség kiszámolásához és megannyi kérdésre megkapod választ, ami csak egy kezdő foltvarróban felmerülhet! Bővül a videóanyagok száma!

Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattint az alábbi képre:

Ha nem szeretnél lemaradni az újdonságokról iratkozz fel a Hírlevelemre!