A beszélgetésekben egyre elterjedtebb, hogy azt mondjuk egy quiltre, hogy modern, ha nagyon színes, vagy nagyon sok benne a szürke vagy a fehér. De jussanak csak eszünkbe az amish quiltek, ahol szintén jellemző ez: gyakran használnak szürkét, amit kiegészítenek élénk színekkel, ráadásul gazdagon tűzik a munkájukat. De ettől még nem lesz modern egy amish quilt, ugye? Akkor tulajdonképpen, mitől modern, a modern? Ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk határozni a különbségeket a tradicionális és a modern quilt között, ismerni kell a modern quilt definícióját. A következő bejegyzésben ezt a témát szeretném egy kicsit körüljárni:

A The Modern Quilt Guild meghatározása szerint a modern quilteknek a következő jellemzői vannak: „A modern quiltek elsősorban funkcionálisak és jellemző rájuk a modern design.” 🙂 A különbözős stílusirányzatok számtalan módon határozzák meg a modern foltvarrást, de azért fellelhető néhány közös pont: Az egyik ilyen, hogy általában merész a szín és az mintaválasztásuk. Jellemző rájuk, hogy nagyon kontrasztosak és a háttér inkább egyszínű, homogén.Ezen túl megjelenik benne a minimalizmus és formákat gyakran az improvizáció jellemzi. Fontos még kiemelni a hagyományostól eltérő elrendezést, ami a hagyományos „rácsszerkezet” felborítása miatt egy másodlagos mintázatot ad a quiltnek.” (A Modern Quilt Guild meghatározása alapján kicsit szabad fordításban.)

Emellett gyakran jellemző a modern munkákra, hogy a hagyományos blokkokat kicsit újragondolják, vagy csak kizökkentik a megszokott formából.

Nézzünk rá néhány példát!

Újraértelmezett hagyományos blokkok

f51f6900a6ac0ca11688cfbcd5356c08A hagyományos blokk átváltoztatására több mód is lehetséges. d679505d32bb14a88e87953bf091ae89Például, ha egy sor repülő vadliba blokkot, erős kontrasztos színekkel készítesz el, esetleg még ki is zökkented a megszokott elrendezésből, már modernizáltad.

Ha a blokkokat nem a hagyományos módon varrod meg, hanem egy kicsit szabadabban használod a „kereteket” (vagy esetleg ki is tolod azokat), akkor már megint tettél egy lépést a modern felé. Nézd meg ezt a kunyhó mintát- annyira szabálytalan, annyira színes, hogy alig lehet ráismerni! 🙂

Ezzel szemben az alábbi díjnyertes modern darabban teljesen szabályos blokkokat találunk. Nála a modern más jellegzetességeit kell keresnünk:

Merész, kontrasztos színválasztás, homogén háttér, és amegszokottól eltérő elrendezés. 2015-ben díjnyertes lett a Quilticon pályázaton modern tradicionalizmus kategóriában

soper_longislandmodern

1st Place Long Island Modern Sampler by Kim Soper Centerport, New York Individual MQG Member Pieced & Quilted by: Kim Soper

Hagyományos vadliba minta kibillentve a szabályos keretekből. A merész szín és anyagválasztást, a tűzést és a homogén háttérszínt itt is megfigyelhetjük.

royal_thisway

3rd Place This Way by Tricia Royal Chicago, Illinois Chicago MQG Pieced & Quilted by: Tricia Royal

Alternatív háttér:

Az elrendezés adódhat a középpont eltolásából, vagy a hagyományos rácsszerkezet megváltoztatásából. A Modern Quilt Quide oldalán egész hosszú cikket találunk, ahol részletesen foglalkoznak mit is értenek az „alternative girdwork „alatt és ennek mennyi változata lehetséges. Élénk színű vibráló képekkel illusztrálják ezt. Érdemes megnézni: Alternative girdwork

Az alábbi formabontó magányos csillag, jó példa az alternatív elrendezésre.

struckmeyer_deconstructedlonestar

2nd Place Deconstructed LoneStar by Amy Struckmeyer Oak Park, Illinois Chicago MQG Pieced & Quilted by: Amy Struckmeyer

Anyagválasztás

Ezen az applikáción pedig jól megfigyelhetjük az anyagok mintázatát: kicsit retro, kicsit geometrikus, merész színvilágúak.

kerley_thedishescanwait

2nd Place The Dishes Can Wait by Rachel Kerley Hillsboro, Oregon Portland Oregon MQG Pieced & Quilted by: Rachel Kerley

 

Anyagválasztásban a neves diesignerek is segíthetnek. A moda Modern Half Moon kollekciója:

moda-half-moon-modern-group

A minimalizmus

Az említett pályázaton a minimalista design-ben 2. helyezett lett.

neblett_ascend

2nd Place Ascend by Nicole Neblett Chapel Hill, North Carolina Triangle MQG Pieced & Quilted by: Nicole Neblett

Szakmai berkeken belül is vita folyik arról, hogy a fenti jellemzőkből mennyit kell tartalmaznia egy modern quiltnek. A fenti példákból jól látható, hogy ha nincs is benne egy munkában az összes jellemző, akkor is több megtalálható.

Ha tetszett amit olvastál és kedvet kaptál hozzá, hogy kipróbáld a modern foltvarrást, érdemes felkeresnek a Foltos Magyar Modern Klubot, a Foltos MAMokat.

Ebben a hónapban a modernt választottam fő témának, ezért még fogok hozni kedvcsináló varrnivalókat! 🙂

Íme az első darabom. 🙂

IMG_0288_resize

További képek még:

https://themodernquiltguild.com/gallery

Képek forrása:

Pinterest: Modern Quilts inspiráció

Congratulations to our 2015 QuiltCon Winners!

Forrás:

What Defines a modern quilt?

Star Light, Star Dark QAL: What Is Alternate Gridwork?:

Alternative girdwork